Θεανώ Βρέντζου-Σκορδαλάκη: Αναμφισβήτητη η συμβολή των γυναικών στην πρωτογενή παραγωγή

Αναμφισβήτητη η συμβολή των γυναικών στην πρωτογενή παραγωγή

Θεανώ Βρέντζου-Σκορδαλάκη, Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Πολιτικής Κρήτης

Μιλώντας κανείς με τη Θεανώ Βρέντζου-Σκορδαλάκη, τη μοναδική γυναίκα αντιπεριφερειάρχη στην Ελλάδα με αρμοδιότητα τον πρωτογενή τομέα, καταλαβαίνει από πολύ νωρίς ότι αυτή η δυναμική προσωπικότητα έχει επίγνωση του τι κάνει και του τι θέλει να επιτύχει σε αυτόν τον ευαίσθητο τομέα, που εξακολουθεί να είναι η «ναυαρχίδα» για την οικονομία της Κρήτης.

Γεννημένη και μεγαλωμένη σ’ ένα χωριό της ενδοχώρας, το Χαράκι Μονοφατσίου, από γονείς αγρότες και κτηνοτρόφους, έμαθε από τα πρώτα κιόλας χρόνια της ζωής της ότι η καλλιέργεια της γης, όσο κουραστική και αν είναι, δίνει καρπούς. Τους καρπούς ενός τόπου, όπως η Κρήτη, που είναι η μεγάλη αγάπη της Θεανώς Βρέντζου-Σκορδαλάκη, η οποία τα τελευταία έξι χρόνια από τη θέση αυτή, εκτός των άλλων, διεκδικεί για τις γυναίκες αγρότισσες αυτό που τους αξίζει.

Κυρία Βρέντζου, είστε νομίζω η μοναδική γυναίκα αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Πολιτικής στην Ελλάδα. Πώς σας κάνει να αισθάνεστε αυτό; 

Είμαι υπερήφανη που είμαι αντιπεριφερειάρχης Κρήτης στον πρωτογενή τομέα, όχι μόνο όμως επειδή είμαι γυναίκα. Η γεωργία ως δραστηριότητα δεν είναι ανδροκρατούμενος χώρος. Στη γεωργική οικογένεια άνδρες και γυναίκες δουλεύουν σκληρά και, παράλληλα, ο καθένας από το μετερίζι του προσφέρει αυτό που μπορεί. Η μητέρα μου πάντα μας έλεγε ότι «οι δύο πέτρες βγάζουν το αλεύρι». Είναι σίγουρο ότι το αίσθημα της ευθύνης είναι μεγάλο, γιατί αναμφισβήτητα ο πρωτογενής τομέας κατέχει εξέχουσα θέση, τόσο από άποψη απασχόλησης όσο και από άποψη συναλλάγματος. Είναι ο τομέας που, μαζί με τον τουρισμό, μπορούν να έχουν τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην οικονομικο-κοινωνική ανάπτυξη της χώρας μας.

Ποιο είναι το όνειρό σας για τις γυναίκες, σε ό,τι αφορά τον πρωτογενή τομέα;

Η συμβολή τους είναι αναμφισβήτητη στην αγροτική παραγωγή, στην αγροτική κοινωνία, στην ανάπτυξη της υπαίθρου, στη διατήρηση της περιφέρειας, του κοινωνικού ιστού των παραδόσεων και της λαϊκής μας κληρονομιάς. Αυτό που οραματίζομαι γι’ αυτές είναι να αποκτήσουν οικονομική ανεξαρτησία και να πάρουν τη θέση που τους αρμόζει στην τοπική, και όχι μόνο, κοινωνία. Να είναι δραστήριες, δυναμικές, ο κόπος τους να έχει την ανταποδοτική αξία και να συνεχίζουν να μάχονται και να δημιουργούν.

Κατά βάθος και παρά την ενασχόλησή σας και με άλλους επαγγελματικούς τομείς, νιώθετε ακόμη αγρότισσα της πρώτης γραμμής;

Η άμεση ενασχόλησή μου με τη γεωργία ολοκληρώθηκε στα 17 μου χρόνια, όταν έφυγα οριστικά από το χωριό μου και άρχισα να δίνω τον δικό μου προσωπικό αγώνα από άλλους χώρους, εξίσου σκληρούς και ανταγωνιστικούς. Έχω αγροτική περιουσία, επιδιώκω να ζω κοντά στη φύση, όμως με τον όρο που το θέτετε δεν μπορώ να χαρακτηριστώ αγρότισσα πρώτης γραμμής. Είμαι, όμως, πολύ στενά συναισθηματικά δεμένη με τις αγρότισσες, τις οποίες θαυμάζω, αντιλαμβάνομαι τις ανάγκες τους και γνωρίζω από πρώτο χέρι τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους. Είναι ένα μεγάλο στοίχημα να στέκεσαι στο πλευρό τέτοιων ανθρώπων που κρατάνε ζωντανή τη γη.

Κυρίαρχη φυσιογνωμία της ελληνικής υπαίθρου η αγρότισσα

Είπατε ότι ο αγροτικός χώρος δεν είναι ανδροκρατούμενος. Ποια είναι, όμως, η θέση της γυναίκας στην αγροτική οικονομία και ποιος είναι ο δικός σας στόχος σε σχέση με αυτό;

Η αγρότισσα αποτελεί και σήμερα την κυρίαρχη φυσιογνωμία της ελληνικής υπαίθρου. Είναι συνειδητοποιημένη, δραστήρια και ενημερωμένη, καταρτισμένη σε πολλά θέματα που την απασχολούν, αναπτύσσει δικές της πρωτοβουλίες, αποφασίζει, έχει κρίση και άποψη. Η γυναίκα αγρότισσα συμμετέχει και επιβάλλεται να συμμετέχει, ενεργά και δυναμικά, όχι μόνο στην παραγωγική διαδικασία, αλλά και σε συλλογικά όργανα, μέσα από τα οποία μπορεί να στηρίξει τις θέσεις της για ολοκληρωμένη ανάπτυξη στην αγροτική κοινότητα, όπως είναι οι Γυναικείοι Αγροτικοί Συνεταιρισμοί. Επίσης, στις δύσκολες οικονομικές συγκυρίες που βιώνουμε όλοι μας και στις ανάγκες των καιρών, η αγρότισσα πρέπει να έχει την τόλμη του επιχειρείν και ο τρόπος για να το επιτύχει είναι μέσω της εξειδικευμένης πιστοποιημένης επαγγελματικής εκπαίδευσης, των καινοτόμων ιδεών, της χρήσης τεχνολογιών, για την παραγωγή και προώθηση των προϊόντων της και της παραγωγής ποιοτικών αγροτικών προϊόντων. Στο πλαίσιο καταξίωσης του επαγγέλματος της σύγχρονης αγρότισσας και στην ευθύνη της πολιτείας να συμβάλει σε αυτό το επίπεδο, μετά από εισήγηση της Περιφέρειας Κρήτης, στις 26-8-2015 υπογράφηκε υπουργική απόφαση, που καθορίζει τους όρους και τις απαιτήσεις παραγωγής και διάθεσης τροφίμων οικοτεχνίας. Πρόκειται για το βασικότερο αναπτυξιακό «εργαλείο» για την ενδοχώρα, μια και θα δώσει τη δυνατότητα σε χιλιάδες μικρούς παραγωγούς και κυρίως σε χιλιάδες γυναίκες σε όλη τη χώρα να διαθέσουν απευθείας τα προϊόντα τους στους καταναλωτές, μέσα από καταστήματα λιανικής, λαϊκές αγορές, αγορές παραγωγών, αλλά και από τον χώρο ιδιοπαραγωγής, τηρώντας τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας των τροφίμων.