Θεσσαλία: Έλληνες και ξένοι επιστήμονες ενημερώθηκαν για τη βιώσιμη ανάπτυξη αγροτικών περιοχών

Μέσω του Θερινού Σχολείου, επισκέφθηκαν δήμους της περιφέρειας

Σε «καινοτόμες μεθόδους εκπαίδευσης για την αειφορική ανάπτυξη περιφερειακών αγροτικών περιοχών» εκπαιδεύτηκαν 37 προπτυχιακοί, μεταπτυχιακοί και διδάκτορες ερευνητές και καθηγητές από 7 ευρωπαϊκές χώρες: Φινλανδία, Ιρλανδία, Γαλλία, Ρουμανία, Κροατία, Βουλγαρία και Ελλάδα, στο πλαίσιο του προγράμματος του Θερινού Σχολείου που υλοποιήθηκε προ ημερών στους δήμους Μουζακίου, Λίμνης Πλαστήρα, Πύλης και Μετεώρων.

Στόχος του Σχολείου ήταν μέσα από συμμετοχικές διαδικασίες, οι ερευνητές να κατανοήσουν τις ιδιαιτερότητες των περιφερειακών αγροτικών περιοχών της Ευρώπης και να αναπτύξουν δεξιότητες υποστήριξης καινοτομικών πρωτοβουλιών σε αυτές. Επικεντρώθηκαν στη Θεσσαλική Πίνδο, συναντήθηκαν με εκπροσώπους τοπικών πρωτοβουλιών (ατομικών και συλλογικών), αναπτυξιακών φορέων και της τοπικής αυτοδιοίκησης, στο πλαίσιο υπαίθριων εργαστηρίων γνώσης που αφορούν τη βιώσιμη ανάπτυξη αγροτικών περιοχών.

Με το Θερινό Σχολείο ολοκληρώθηκε ένα ασύγχρονο διαδικτυακό μάθημα, το οποίο παρακολούθησαν περίπου 60 φοιτητές από τις 7 συμμετέχουσες χώρες, μέσω του Erasmus+ Program που υλοποιείται με συντονιστή το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (Εργαστήριο Αγροτικού Χώρου).

Στη Φάρμα Γραλίστα

Μία από τις πολλές αγροτικές επιχειρήσεις που επισκέφθηκαν οι συμμετέχοντες του Θερινού Σχολείου ήταν η «Φάρμα Γραλίστα» του Θανάση Παπουτσή, ο οποίος τους ενημέρωσε για την ιστορία της φάρμας, τα προϊόντα και τις μελλοντικές δραστηριότητες.

Η Φάρμα συνεργάζεται εδώ και 6 χρόνια με το Τμήμα Χωροταξίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ενώ σε συνεργασία με ξενοδοχεία της Λίμνης Πλαστήρα και εταιρίες που δραστηριοποιούνται σε υπαίθριες δράσεις, ξεναγεί κόσμο.

Μεταφέροντας τα όσα συζητήθηκαν με αγρότες, γεωπόνους και οικονομολόγους, που αποτελούσαν την αντιπροσωπεία των συμμετεχόντων στο πρόγραμμα, ο Θ. Παπουτσής ανέφερε στην «ΥΧ»: «Οι ερωτήσεις τους αφορούσαν τα κίνητρα με τα οποία γίναμε κτηνοτρόφοι, τι γνωρίζουμε για την Κοινή Αγροτική Πολιτική και πώς αυτή εφαρμόζεται στη χώρα μας, ποια είναι τα καινοτόμα προϊόντα που παράγουμε και σε τι ποσοστό υπάρχει καθετοποίηση των προϊόντων».

Όπως υπογραμμίζει: «Τους έκανε άσχημη εντύπωση η έλλειψη δυναμικών μονάδων αγροτουρισμού και συνεργατικών σχημάτων. Ακόμη, σχολιάστηκε δυσμενώς η έλλειψη στήριξης και εκπόνησης αναπτυξιακού σχεδίου από την τοπική αυτοδιοίκηση και την Πολιτεία προς τις κτηνοτροφικές μονάδες, αλλά και σε αυτές που θέλουν να επενδύσουν στον αγροτουρισμό». Σε ό,τι αφορά τη Φάρμα Γραλίστα, «έδειξαν ικανοποιημένοι, μια και ήταν η μοναδική -στην ευρύτερη περιοχή- σύγχρονη αγροτουριστική μονάδα».