Αυτό το άρθρο είναι 6 μηνών

Στη Θεσσαλία ο Ευρωπαϊκός κόμβος ψηφιακής καινοτομίας στην αγροδιατροφή

Οι υπηρεσίες και τα οφέλη του Κόμβου στους παραγωγούς
27/03/2024
4' διάβασμα
sti-thessalia-o-evropaikos-komvos-psifiakis-kainotomias-stin-agrodiatrofi-317359

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας «αγκαλιάζει» τον πρώτο Ευρωπαϊκό Κόμβο ψηφιακής καινοτομίας στον τομέα της Αγροδιατροφής στην Ελλάδα τo #DigiAgriFood. Ο κόμβος θα λειτουργήσει σύντομα στη Λάρισα με τη σύμπραξη του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης ως συντονιστή, του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, του iBO του ΕΚΕΤΑ, της ena Σύμβουλοι Ανάπτυξης, της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής και της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης με την υποστήριξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Σύμφωνα με όσα υποστήριξαν στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας και οι καθηγητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Ζήσης Μαμούρης (π. Πρύτανης) και Θανάσης Κοράκης «σκοπός του Ευρωπαϊκού κόμβου είναι η υποστήριξη του ψηφιακού και πράσινου μετασχηματισμού ολόκληρου του φάσματος της αγροδιατροφικής αλυσίδας αξίας, με άμεσα οφέλη για τους πολίτες, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και το δημόσιο τομέα. To #DigiAgriFood είναι ο ένας από στους τέσσερις κόμβους στην Ελλάδα που χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα «Ψηφιακή Ευρώπη» και ανήκει  στο δίκτυο των 228 Ευρωπαϊκών Κόμβων Ψηφιακής Καινοτομίας, συνδυάζοντας τα οφέλη της περιφερειακής παρουσίας και της εστίασης στις τοπικές ανάγκες με τις ευκαιρίες που παρέχονται σε ένα πανευρωπαϊκό δίκτυο για την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών μεταξύ κόμβων σε διαφορετικές χώρες, καθώς και την παροχή εξειδικευμένων υπηρεσιών σε περιοχές που οι απαιτούμενες δεξιότητες δεν είναι διαθέσιμες τοπικά. Το 2021, η πρωτογενής παραγωγή αγαθών της Θεσσαλίας ανήλθε στα 2.106 εκατομμύρια ευρώ, συνιστώντας το 18,9% της εθνικής αγροτικής παραγωγής και τοποθετώντας τη Θεσσαλία στη δεύτερη θέση της εθνικής αγροτικής παραγωγής μετά την Κεντρική Μακεδονία. Η Θεσσαλία συγκεντρώνει όλα τα χαρακτηριστικά μιας πρότυπης περιφέρειας στην αγροδιατροφή τόσο από παραγωγικής και οικονομικής άποψης, όσο και από γεωγραφικής διαμόρφωσης και δημογραφίας.

Το #DigiAgriFood είναι ένα σημείο ενοποιημένων υπηρεσιών υποστήριξης εταιρειών, οργανισμών, συνεταιρισμών και φορέων για να ανταποκριθούν στις ψηφιακές προκλήσεις και να γίνουν πιο ανταγωνιστικοί. Οι υπηρεσίες-προϊόντα που θα προσφέρει ο κόμβος στους ενδιαφερόμενους χρήστες εξειδικεύονται σε εφαρμογές βασισμένες στις τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης, στο Ιnternet οf Τhings, στην υψηλή υπολογιστική απόδοση, στην ανάλυση δεδομένων σε πραγματικό χρόνο, στη διαλειτουργικότητα αλλά και στην προαγωγή των ψηφιακών δεξιοτήτων.

Οι υπηρεσίες και τα οφέλη του Κόμβου

Οι προσφερόμενες υπηρεσίες δίνουν την δυνατότητα στους ενδιαφερόμενους για δοκιμή πριν την επένδυση: ανάλυση αναγκών, εύρεση κατάλληλων ψηφιακών λύσεων και πιλοτική εγκατάσταση προτεινόμενων εφαρμογών αλλά και τεχνογνωσία για να βοηθήσει τους χρήστες στη δοκιμή νέων ψηφιακών λύσεων και τεχνολογιών, για εκπαίδευση και γνωριμία  με τις καινοτόμες τεχνολογίες, υποστήριξη στην εύρεση επενδύσεων και συμμετοχή στο οικοσύστημα καινοτομίας και δικτύωσης.

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός μπορεί να επιφέρει ριζικές αλλαγές στον αγροδιατροφικό τομέα, προσφέροντας μια σειρά από οφέλη σε διάφορα επίπεδα, όπως αύξηση της παραγωγικότητας και της αποδοτικότητας, με βελτιστοποίηση της παραγωγής στον αγρό. Αυτό μπορεί να γίνει με ασύρματα δίκτυα και ψηφιακές εφαρμογές για συλλογή δεδομένων σε πραγματικό χρόνο για το κλίμα, το έδαφος, τις καλλιέργειες, τα ψάρια και τα ζώα, ανάλυση δεδομένων για λήψη τεκμηριωμένων αποφάσεων, αυτοματοποιημένη ρύθμιση συστημάτων άρδευσης, λίπανσης, και φυτοπροστασίας. Για παρακολούθηση συνθηκών παραγωγής με ψηφιακά εργαλεία για βελτίωση ευζωίας των εκτρεφόμενων ζώων, της διατροφής και της μετατρεψιμότητας τροφής και παρακολούθηση κρίσιμων παραμέτρων σε ιχθυογεννητικούς σταθμούς. Όσον αφορά στη μείωση του κόστους παραγωγής, αυτή επιτυγχάνεται με την βελτιστοποίηση της παραγωγής και της διαχείρισης της αγροτικής παραγωγής, την αύξηση της αποδοτικότητας προς εξοικονόμηση πόρων. Η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και βιωσιμότητας γίνεται με καλύτερη διαχείριση πόρων με ψηφιακά εργαλεία για γεωργία ακριβείας, τη βέλτιστη χρήση φυσικών πόρων (νερό, έδαφος), την εφαρμογή φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων μόνο όπου και όταν χρειάζεται.