Η Θεσσαλία μετρά τις πληγές της

✱ Άμεση στήριξη ζητούν οι πλημμυροπαθείς παραγωγοί ✱ Ξεκίνησαν οι εργασίες αποκατάστασης των υποδομών

Αν και έχουν περάσει δύο εβδομάδες από τις φονικές πλημμύρες και το καταστροφικό πέρασμα του Ιανού από τον θεσσαλικό κάμπο, οι κάτοικοι των πληγεισών περιοχών δεν έχουν συνέλθει ακόμη από το σοκ. Η εικόνα σε Καρδίτσα και Φάρσαλα είναι αποκαρδιωτική, τα πάντα μοιάζουν με βομβαρδισμένο τοπίο ενώ οι ζημιές στα χωράφια και τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις είναι ανυπολόγιστες. Πρωτόγνωρες χαρακτηρίζονται οι ζημιές στην ύπαιθρο του Νομού Καρδίτσας, με κτηνοτρόφους και καλλιεργητές να βρίσκονται σε απόγνωση, καθώς χάθηκαν ζωικό κεφάλαιο και αγροτικές καλλιέργειες σε νούμερα ασύλληπτα.

Καρδίτσα

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΛΓΑ, τα οποία παρουσίασε ο πρόεδρος του οργανισμού, Ανδρέας Λυκουρέντζος, που παρέστη στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, οι επίσημες απώλειες είναι 12.500 αιγοπρόβατα, 28.000 κυψέλες μελισσών και 500 βοοειδή. Γενικότερα, στον νομό πλημμύρισε το 80% των καλλιεργειών, μία έκταση δηλαδή περίπου 300.000 στρέμματων κυρίως με βαμβάκι, καλαμπόκι, κηπευτικά και μηδική. Μεγάλες ζημιές υπάρχουν και στο ζωικό κεφάλαιο. Χάθηκαν ζώα, ζωοτροφές, γεωργικά μηχανήματα και αγροτικός εξοπλισμός.

Μέχρι και ιχθυοτροφεία καταστράφηκαν, ενώ ένας πτηνοτρόφος μόνο έχασε 10.000 πτηνά. Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Φαρσάλων, Μάκης Εσκίογλου, υπολογίζει ότι οι ζημιές στις καλλιέργειες καταλαμβάνουν 100.000 στρέμματα, ενώ πάνω από 1.000 σπίτια χρήζουν επισκευής και επιδιορθώσεων στα χωριά και στην πόλη, για να μην καταρρεύσουν.

Οι αγροκτηνοτρόφοι ζητούν να δοθούν άμεσα αποζημιώσεις αλλά και έκτακτο βοήθημα, έτσι ώστε να μπορέσουν να επιβιώσουν και να ανασταλούν οι οικονομικές υποχρεώσεις τους, δηλαδή ΕΦΚΑ, ΕΝΦΙΑ, κ.λπ.

Αποκατάσταση

Σιγά-σιγά ξεκινούν τα έργα αποκατάστασης, ενώ δρομολογούνται οι διαδικασίες αποζημιώσεων των πληγέντων, βάσει κυβερνητικού σχεδίου που ψηφίστηκε στη Βουλή. Σύμφωνα με την Περιφέρεια Θεσσαλίας, «με διαδικασίες εξπρές τρέχουν τα έργα αποκατάστασης στο κατεστραμμένο οδικό δίκτυο της Καρδίτσας και της επαρχίας Φαρσάλων, ενώ οι τεχνικές υπηρεσίες έχουν ολοκληρώσει την καταγραφή των ζημιών και προχωρούν με γρήγορο ρυθμό στην εφαρμογή ειδικού σχεδίου πλήρους αποκατάστασης σε υποδομές αρμοδιότητας της περιφέρειας. Το πλήρες σχέδιο ανασυγκρότησης, λαμβάνοντας υπόψη τις συνθήκες της κλιματικής αλλαγής, πρόκειται να κατατεθεί στην κυβέρνηση για τη χρηματοδότησή του».

Με επιστολή προς τον πρωθυπουργό και κοινοποίηση προς τον πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων και τους βουλευτές της Καρδίτσας, ο δήμαρχος, Β. Τσιάκος, ζητά «να εκπονηθεί και εφαρμοστεί για τον κατεστραμμένο δήμο ένα ειδικό αναπτυξιακό πρόγραμμα, ώστε από σύμβολο καταστροφής να μετατραπεί σε σύμβολο ανάταξης από φυσικές καταστροφές που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή». Να σημειωθεί ότι στη μάχη της αποκατάστασης των ζημιών έχει ριχθεί και ο στρατός ξηράς.

Αντιδράσεις

Ωστόσο, δεν λείπει και η σκληρή κριτική κομμάτων και παρατάξεων της αντιπολίτευσης προς την κυβέρνηση και την περιφερειακή αρχή, καθώς όλα αυτά τα χρόνια δεν φρόντισαν για τη χρηματοδότηση και την υλοποίηση σημαντικών αντιπλημμυρικών έργων στη Θεσσαλία.

Τη Δευτέρα, με τη συμμετοχή περίπου 50 τρακτέρ και πολλών αγροτών, πραγματοποιήθηκε κινητοποίηση των αγροτικών συλλόγων των περιοχών Ταμασίου και Θεσσαλιώτιδας στη γέφυρα της Κακάρας στον Νομό Καρδίτσας, μέσω της οποίας ζήτησαν τη λήψη άμεσων μέτρων για την αντιμετώπιση στο 100% των ζημιών από τις πλημμύρες. Στο πλευρό τους είχαν την ομάδα γυναικών Ταμασίου. Οι αγρότες επισήμαναν τις διαχρονικές κυβερνητικές ευθύνες για την έλλειψη σχεδιασμού προστασίας από τις πλημμύρες.

Ανάλογη αγροτική σύσκεψη πραγματοποιήθηκε χθες Πέμπτη στα Φάρσαλα από την Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας και τους Αγροτικούς Συλλόγους της επαρχίας, για τον συντονισμό και τον προγραμματισμό των ενεργειών που απαιτούνται για τη γρήγορη οικονομική αποζημίωση των πληγέντων. Η πίεση ασκείται πλέον στην κυβέρνηση για τη χρηματοδότηση των φραγμάτων στο Μουζάκι Καρδίτσας και στη Σκοπιά Φαρσάλων, τα οποία εκτός από αντιπλημμυρικό θα έχουν και υδροδοτικό και αρδευτικό χαρακτήρα.

Μάλιστα, κάποιοι αναφέρουν ότι ορισμένα πρόχειρα χωμάτινα φράγματα άντεξαν και προστάτευσαν κάποια χωριά της Καρδίτσας από τους ορμητικούς χειμάρρους. Συγκινητική είναι η ανταπόκριση του κόσμου, καθώς μέσω της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και άλλων συλλογικών φορέων συγκεντρώθηκαν είδη πρώτης ανάγκης που προσφέρθηκαν ήδη στους πλημμυροπαθείς.