Τα θετικά της επίσκεψης Χόγκαν στην Αθήνα και η βράβευσή του από το ΓΠΑ

Με χρηματοδότηση για τα ψηφιακά, η επόμενη ημέρα στον πρωτογενή τομέα

Τα θετικά της επίσκεψης Χόγκαν στην Αθήνα και η βράβευσή του από το ΓΠΑ

Ιδιαίτερα θετικό ήταν το πρόσημο της επίσκεψης του Ευρωπαίου Επιτρόπου Γεωργίας, Φιλ Χόγκαν τη Δευτέρα 10/12 στην Αθήνα. Ο κ. Χόγκαν συναντήθηκε στο ΥπΑΑΤ με τους υπουργούς ΑΑΤ Στ. Αραχωβίτη και ΨΗΠΤΕ Ν. Παππά, συζητώντας εφ’ όλης της ύλης για την ΚΑΠ. Ψηλά στην ατζέντα των συζητήσεων βρέθηκε η ψηφιοποίηση του πρωτογενούς τομέα. Κατά την επίσκεψή του ο επίτροπος Χόγκαν αναγορεύθηκε επίτιμος διδάκτορας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Η συνάντηση στο ΥπΑΑΤ, η ΚΑΠ και το έργο της ψηφιακής γεωργίας

Βασικός λόγος της πρόσκλησης του υπουργού Στ. Αραχωβίτη στον Ευρωπαίο επίτροπο Γεωργίας ήταν και η ανάγκη συζήτησης – παρουσίασης των ελληνικών θέσεων για την ΚΑΠ μετά το 2020 με τον προϋπολογισμό της ΚΑΠ και το ζήτημα της εξωτερικής σύγκλισης να τίθεται επί τάπητος. Μετά τη συνάντηση ο υπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του για την έκβαση των συζητήσεων.

Σε ό,τι αφορά το έργο της ψηφιακής γεωργίας, ο υπουργός ΨΗΤΠΕ Νίκος Παππάς ανέφερε ότι επίκειται η άμεση προκήρυξή του, ευχαριστώντας τον επίτροπο για τα θετικά του σχόλια: «Θέλω να ευχαριστήσω τον επίτροπο για τα καλά του λόγια και να υπογραμμίσω ότι όπως εργαστήκαμε για την ωρίμανση της πρώτης φάσης του έργου, της ανάπτυξης μιας δημόσιας υποδομής που θα διαμορφώσει δημόσια δεδομένα που θα μπορέσουν να βοηθήσουν τις μικρές καλλιέργειες στην αξιοποίηση συμβουλών», ανέφερε μεταξύ άλλων. Από την πλευρά του υπουργός ΑΑΤ Στ. Αραχωβίτης δήλωσε ότι: «…είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε για μία ώρα ζητήματα που έχουν να κάνουν τόσο με τον σχεδιασμό της νέας ΚΑΠ όσο και με τη στάση της χώρας με τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις διεθνείς συμφωνίες αλλά και για τη ψηφιακή γεωργία όπου η χώρα μας αναλαμβάνει έναν ηγετικό ρόλο στον σχεδιασμό».

Η βράβευση στο ΓΠΑ και η αναφορά σε πανεπιστήμια και εταιρείες που πρωτοπορούν

Σε μια συγκινησιακά φορτισμένη τελετή που έλαβε χώρα στο κτίριο «Κωστής Παλαμάς» στην Αθήνα, ο επίτροπος Γεωργίας Φιλ Χόγκαν αναγορεύθηκε επίτιμος διδάκτωρ του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας ο Ιρλανδός επίτροπος μίλησε, για άμεσες ενισχύσεις 15 δισεκατομμυρίων ευρώ που θα έχουν καταβληθεί έως το 2020 για τη στήριξη του εισοδήματος των Ελλήνων αγροτών, ενώ εξήρε το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών αλλά και σημαντικές εταιρείες, πρωτοπόρους σε θέματα ψηφιακής τεχνολογίας.

Αναλυτικότερα, ανέφερε: «Ξέρουμε ότι η Ελλάδα είναι ισχυρή σε αυτό τον τομέα. Εταιρείες όπως οι AgroKnow και Neuropublic είναι ιδιαίτερα δραστήριες στο “Ηοrizon 2020” και στα προϊόντα ψηφιακής γεωργίας». Λίγο αργότερα, αναφέρθηκε στο μεγάλο ευρωπαϊκό πρότζεκτ των “SmartAgriHubs” που θα τρέξει μέσα στο 2019. «Αυτοί οι κόμβοι θα πρέπει να προσφέρουν πρόσβαση σε χρηματοδότηση σε συμβουλές και όλα τα στοιχεία που θα υποστηρίξουν την εφαρμογή και υιοθέτηση καινοτόμων τεχνολογιών. Σε αυτό το πρότζεκτ συμμετέχουν τρεις εταίροι από την Ελλάδα: H Neuropublic, η Marathon Bio Products και φυσικά το ΓΠΑ» ανέφερε, αναλυτικότερα ο κ. Χόγκαν.

Οικονομική ενίσχυση στους παραγωγούς για την ψηφιοποίησή τους, φέρνει η Κομισιόν

Σε αποκλειστικές δηλώσεις του στην «ΥΧ» ο επίτροπος Χόγκαν έδωσε περισσότερες πληροφορίες για τη χρηματοδότηση και τη φιλοσοφία υιοθέτησης της ψηφιακής τεχνολογίας από τους αγρότες στην ΚΑΠ. Νωρίτερα, κατά τη συνάντηση στο ΥπΑΑΤ ο κ. Χόγκαν είχε πραγματοποιήσει τη σχετική αποκάλυψη, αναφέροντας ότι: «Για την επόμενη προγραμματική περίοδο εξετάζουμε οικονομικά κίνητρα για την ψηφιοποίηση μικρών και μεσαίων γεωργικών εκμεταλλεύσεων». Στις σχετικές δηλώσεις προστέθηκαν και διευκρινήσεις από τον υπουργό Στ. Αραχωβίτη: «Αυτό θα γίνει στη δεύτερη φάση της εφαρμογής του προγράμματος ευφυούς γεωργίας. Στη δεύτερη φάση, με τη Νέα ΚΑΠ θα δώσουμε κίνητρα με χρήματα κατευθείαν στον παραγωγό» εξήγησε ο υπουργός.

Διαβάστε αναλυτικό ρεπορτάζ για την επίσκεψη του επιτρόπου Χόγκαν στην Αθήνα και για το πώς θα χρηματοδοτηθεί από την ΕΕ η υιοθέτηση της ευφυούς γεωργίας από τους Έλληνες παραγωγούς στο φύλλο που κυκλοφόρησε στα περίπτερα την Παρασκευή 14/12