Θετική η Κομισιόν για στήριξη των πληττόμενων από τον καιρό παραγωγών

«Προς το παρόν δεν έχουμε πληγεί από την έλλειψη βροχών», λέει η Ελλάδα

Δυστυχώς, στο ήδη επιβαρυμένο οικονομικό περιβάλλον εξαιτίας του αυξημένου κόστους των εισροών, πολλοί Ευρωπαίοι παραγωγοί βρίσκονται αντιμέτωποι με ακραία καιρικά φαινόμενα, που έχουν πλήξει ανεπανόρθωτα τις καλλιέργειές τους.

Από τα κράτη-μέλη του Νότου που ζήτησαν από την Κομισιόν να ενεργήσει άμεσα, καθώς έχουν πληγεί από παρατεταμένη ξηρασία, ή και άλλα κράτη τα οποία αντιμετωπίζουν άλλες καιρικές συνθήκες, όπως για παράδειγμα πλημμύρες, η Ελλάδα ήταν απούσα.

Η κα Τσακούμη συμμερίστηκε όπως είπε «τις δικαιολογημένες ανησυχίες των τεσσάρων κρατών-μελών», ενώ εξέφρασε την ανησυχία ότι αν και η ξηρασία του φετινού χειμώνα δεν είχε επηρεάσει ακόμη τις καλλιέργειες στην Ελλάδα, μπορεί να υπάρξουν συνέπειες εάν συνεχιστεί. Τόνισε ότι η χρήση του αγροτικού αποθεματικού θα πρέπει να αποφασιστεί κατά προτεραιότητα.

Τέσσερα κράτη-μέλη, η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Ιταλία και η Γαλλία, έθεσαν το θέμα των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής στο τραπέζι του Συμβουλίου και κάλεσαν την Κομισιόν να βοηθήσει τους παραγωγούς τους. Όπως εξηγούν, το 21,6% της ευρωπαϊκής επικράτειας βρίσκεται σε κατάσταση προειδοποίησης και το 3,2% σε κατάσταση συναγερμού, με τις προβλέψεις να δείχνουν ότι «είναι πολύ πιθανό η ξηρασία να συνεχιστεί στο μεγαλύτερο μέρος της επικράτειας, με πιθανή αύξηση της έντασής της».

Στην Ισπανία, για παράδειγμα, η έλλειψη βροχοπτώσεων για παρατεταμένη περίοδο μαζί με τις υψηλές θερμοκρασίες θέτουν σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα των καλλιεργειών και των βοσκοτόπων. Μείωση παραγωγής αναμένεται σε οπωροκηπευτικά, σιτηρά και όσπρια, ενώ υπάρχει «αβεβαιότητα για την επόμενη σεζόν όσον αφορά ελαιώνες και αμπελώνες».

Τα τέσσερα κράτη-μέλη ζητούν από την Κομισιόν μέτρα «για τον μετριασμό των απωλειών που προκύπτουν από αυτή την περίοδο ξηρασίας και πλημμύρας και διασφάλιση της οικονομικής κατάστασης των εκμεταλλεύσεων που βρίσκονται υπό αυξημένη πίεση», καλώντας να ληφθεί υπόψη το γεωργικό αποθεματικό κρίσης. Προτρέπουν επίσης «να δοθεί μεγαλύτερη προσοχή στα διοικητικά μέτρα, όπως είναι οι παρεκκλίσεις και οι ευελιξίες, ιδίως στο πλαίσιο της εφαρμογής της ΚΑΠ».