Θετικός και φέτος ο απολογισμός για το αβοκάντο

Κλιματική αλλαγή και νέες φυτεύσεις τα «αγκάθια»

Με θετικό πρόσημο έκλεισε για ακόμα μια χρονιά η καλλιεργητική περίοδος στο αβοκάντο, καθώς η εσωτερική ζήτηση παραμένει σε υψηλά επίπεδα. Παρά το γεγονός ότι φέτος οι τιμές κινήθηκαν ελαφρώς χαμηλότερα από το 2018, οι καλές ποιότητες (Fuerte και Hass) έπιασαν για αρκετά μεγάλο διάστημα το 1,80 – 1,90 ευρώ/κιλό, ικανοποιώντας τους καλλιεργητές των Χανίων.

Μελανό σημείο αποτέλεσε η παρουσία τουρκικών αβοκάντο στις λαχαναγορές που υποχρέωσε ορισμένους παραγωγούς να δώσουν το προϊόν τους ακόμα και έναν μήνα αργότερα από την έναρξη της συγκομιδής. Επίσης, οι καλλιεργητές εξέφρασαν τον προβληματισμό τους για την εξέλιξη των νέων δέντρων της όψιμης ποικιλίας Lamb Hass που δεν απέδωσε, όπως είπαν, τα αναμενόμενα. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η εγχώρια παραγωγή φέτος ήταν αυξημένη, φθάνοντας ακόμα και τους 7.000 τόνους.

Προβληματίζουν τα καιρικά φαινόμενα

Στα προβλήματα της φετινής χρονιάς αναφέρθηκε ο παραγωγός και πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Εσπεριδοειδών – Αβοκάντο «Κορμός», Ευτύχης Τρικουνάκης: «Αυτό που θα ήθελα να πω ως γενικότερο πρόβλημα είναι ότι παρά την αλματώδη αύξηση των καλλιεργειών τα τελευταία χρόνια, η παραγωγή δεν έχει αυξηθεί. Ίσως, λοιπόν, κάνουμε λάθος κινήσεις σε επίπεδο άρδευσης, επιλογής χωραφιού κ.λπ. Σημαντικό είναι το πρόβλημα με τα τουρκικά αβοκάντο που έχουν εμφανιστεί στις λαχαναγορές».

Το γεγονός αυτό επιβεβαίωσε και ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Χανίων, Χαρίλαος Βλαζάκης: «Προσωπικά, είδα αβοκάντο από την Τουρκία στη λαχανογορά της Θεσσαλονίκης με τιμές 1,10 – 1,20 ευρώ κιλό. Εκτιμώ, πάντως, ότι προς το παρόν και για την επόμενη πενταετία τα χανιώτικα αβοκάντο δεν διατρέχουν σημαντικό κίνδυνο από αυτή την κατάσταση».

Ο κ. Βλαζάκης αναφέρθηκε και σε καταστροφές που έγιναν φέτος σε δέντρα του Νομού Χανίων από πλημμύρες: «Ένα σημαντικό μέρος του κάμπου επλήγη όταν φούσκωσε ο ποταμός Κερίτης, με αποτέλεσμα να ξεραθούν χιλιάδες δέντρα. Η κλιματική αλλαγή αποτελεί σημαντικό πρόβλημα, γιατί δεν ξέρουμε πώς εξελίσσεται ο καιρός και το κλίμα».

Οι μεγαλύτεροι καταναλωτές στην Ευρώπη

Αναφορικά με την ετήσια κατά κεφαλήν κατανάλωση αβοκάντο στις ευρωπαϊκές χώρες, τα στοιχεία που παραθέτει ο WAO μας δίνουν την εξής κατάταξη: Δανία (2,31 κιλά), Σουηδία (2,09 κιλά), Ολλανδία (2,02 κιλά), Γαλλία (1,86 κιλά), Ελβετία (1,74 κιλά), Μ. Βρετανία (1,53 κιλά), Φινλανδία (1,50 κιλά), Ιρλανδία (1,41 κιλά), Βέλγιο (1,24 κιλά) και Ισπανία (1,19 κιλά).

Eντυπωσιακά είναι τα στοιχεία που παραθέτει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Αβοκάντο (WAO), σύμφωνα με τα οποία από το 2014 που το αβοκάντο έγινε «της μόδας», οι πωλήσεις του φρούτου έχουν αυξηθεί 60%, με περισσότερους από 650.000 τόνους να έχουν διατεθεί στην Ευρώπη μόνο το 2018.

Πρωταγωνιστούν οι χώρες της Μεσογείου

Διαρκής είναι η άνοδος της ζήτησης του αβοκάντο στη διεθνή και στην ευρωπαϊκή αγορά. Σύμφωνα με τον αναλυτή αγορών της Rabobank, Cyrille Filott, «το αβοκάντο διατηρεί και αυξάνει τη δημοτικότητά του εν αντιθέσει με άλλες μόδες, όπως ήταν αυτή του Kale». Eντυπωσιακά είναι τα στοιχεία που παραθέτει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Αβοκάντο (WAO), σύμφωνα με τα οποία από το 2014 που το αβοκάντο έγινε «της μόδας», οι πωλήσεις του φρούτου έχουν αυξηθεί 60%, με περισσότερους από 650.000 τόνους να έχουν διατεθεί στην Ευρώπη μόνο το 2018.

Η Ισπανία, η Ιταλία, αλλά και η Πορτογαλία εργάζονται στην κατεύθυνση της αύξησης των φυτεύσεών τους, ενώ από την πλευρά του το Ισραήλ προσθέτει κατά μέσο όρο 2.500 στρέμματα κάθε χρόνο. «Ελλάδα, Ιταλία και Πορτογαλία έχουν όλες ενσωματώσει νέα πρότζεκτ καλλιέργειας αβοκάντο σε μια προσπάθεια να αντιγράψουν το επιτυχημένο μοντέλο της Ανδαλουσίας», ανέφερε σε ισπανικό μέσο ενημέρωσης ο εκτελεστικός διευθυντής του WAO, Xavier Equihua.

O ίδιος σημείωσε ότι το 2018 παρήχθησαν περισσότεροι από 500.000 τόνοι αβοκάντο με κυριότερους εξαγωγικούς προορισμούς τη Γαλλία, την Ολλανδία, τη Γερμανία και την Ιταλία. Η εκτίμηση του κ. Βλαζάκη είναι ότι η χώρα μας δεν απειλείται από τις άλλες μεσογειακές χώρες: «Προς το παρόν θεωρώ ότι δεν αντιμετωπίζουμε πρόβλημα από χώρες όπως η Ισπανία και η Ιταλία πρώτον επειδή εξάγουν σε διαφορετικές αγορές και δεύτερον επειδή η ζήτηση στην ΕΕ είναι πολύ υψηλή.

Ως συνεταιρισμός εξάγουμε σημαντικές ποσότητες σε βαλκανικές χώρες και σε χώρες όπως η Λευκορωσία, επιτυγχάνοντας πολύ ικανοποιητικές τιμές. Υπάρχουν έμποροι που παίρνουν το προϊόν στα 2,70 ευρώ/κιλό. Πάντως, μέλημά μας είναι να αυξήσουμε τις εξαγωγές μας και σε χώρες όπως η Μεγάλη Βρετανία και η Ολλανδία όπου, ούτως ή άλλως, έχουμε μπει εδώ και μερικά χρόνια».