Θράκη: Καύσωνας και πράσινο σκουλήκι πονοκεφαλιάζουν τους καπνοπαραγωγούς

Στο τρίτο χέρι η συλλογή – Πολύ καλή η ποιότητα, ανάλογα με το πότισμα οι αποδόσεις.
11/09/2024
3' διάβασμα
thraki-kafsonas-kai-prasino-skouliki-ponokefaliazoun-tous-kapnoparagogous-331689

Το τρίτο χέρι Μπασμά μαζεύουν οι καπνοπαραγωγοί της Θράκης, διαδικασία που αναμένεται να κρατήσει για όλον τον Σεπτέμβρη. Μέχρι το τέλος του Οκτώβρη θα έχει τελειώσει και το τέταρτο χέρι. Ιδανικά, οι καλλιεργητές θα ήθελαν βροχές, αλλά προς το παρόν αυτές δεν φαίνονται στον ορίζοντα. Γενικά, ο καιρός δεν ήταν σύμμαχος αυτό το καλοκαίρι.

Όσοι παραγωγοί κατάφεραν να ποτίσουν αναμένεται να έχουν όχι μόνο πολύ καλή ποιότητα, αλλά και τις επιθυμητές αποδόσεις, ενώ όσοι δεν πότισαν θα υστερούν σε αποδόσεις. Οι καιρικές συνθήκες προκάλεσαν σοβαρά προβλήματα ακόμη και στους παραγωγούς των ποτιστικών χωραφιών, ειδικά τις μέρες του καύσωνα. Η λειψυδρία είναι πρωτοφανής, γιγαντώνεται χρόνο με τον χρόνο και οι επικρατούσες συνθήκες προκαλούν έντονη ανησυχία για το μέλλον της καλλιέργειας.

Στα 150 κιλά/στρέμμα οι αποδόσεις

Παρ’ όλα αυτά, ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Καπνοπαραγωγών Θράκης, Αμέτ Σινάν, υπολογίζει ότι τα καλοποτισμένα χωράφια θα αποδώσουν γύρω στα 150 κιλά/στρέμμα, ενδεχομένως και περισσότερα, αν και είναι πολύ νωρίς για να γίνουν εκτιμήσεις. «Παρόμοια ποιότητα έχουμε να δούμε εδώ και δέκα χρόνια. Είναι η καλύτερη χρονιά των τελευταίων ετών. Η ζέστη βοηθάει, αλλά ο καύσωνας φέρνει προβλήματα», μεταφέρει με ικανοποίηση, αλλά και προβληματισμό.

Όπως υπολογίζει ο κ. Σινάν, ποτίστηκαν πάνω από τα μισά χωράφια, περίπου το 60% των εκτάσεων, αλλά ορισμένοι καλλιεργητές ξεκίνησαν ποτίζοντας και στην πορεία δεν είχαν νερό. «Έχει να βρέξει πέντε μήνες. Είχαμε μόνο ψιχάλα. Η χρονιά ήταν απίστευτα δύσκολη και δεν έχουν τελειώσει τα προβλήματα», λέει.

Καταστροφές

Όπως και το βαμβάκι, έτσι και ο καπνός βρέθηκε αντιμέτωπος με το πράσινο σκουλήκι, ένα έντομο που προκάλεσε σοβαρές ζημιές. «Κάνει τρύπες και τρώει το φύλλο. Στις καλλιέργειες που υπήρξε προσβολή, θα έχουμε πολύ σοβαρό έλλειμμα στα κιλά», μεταφέρει ο κ. Σινάν. Στόχος είναι οι παραγωγοί να διεκδικήσουν αποζημιώσεις για τις απώλειες. «Το συζητήσαμε σε σύσκεψη στην αντιπεριφέρεια. Διεκδικούμε αποζημιώσεις de minimis. Έχουμε στείλει επιστολές στον ΕΛΓΑ, αλλά και στη ΔΑΟΚ», αναφέρει, διαπιστώνοντας πως το έντομο έπληξε το μεγαλύτερο μέρος των εκτάσεων.

Ο κ. Σινάν εξηγεί πως το σκουλήκι θέλει το καλό, το τρυφερό φύλλο, άρα το πότισμα το προσέλκυε. Οι καλλιεργητές ανέβασαν τα έξοδά τους, γιατί χρειάστηκε να ψεκάσουν για να το αντιμετωπίσουν. Ο ίδιος παρατηρεί ότι έχει υποχωρήσει, πλέον, η εμφάνισή του. «Όσοι ράντισαν, κατάφεραν να κρατήσουν τα φύλλα. Το ράντισμα γίνεται με τα κατάλληλα φάρμακα, που έχουν άδεια για τον καπνό, τα βιολογικά», καταλήγει.