Το εμπορικό παιχνίδι των τιμών στο σκληρό σιτάρι μεταφέρεται πλέον στη Μεσόγειο
Από δύο εμπορικούς οίκους της Ιταλίας, της οικογένειας Casillo (Gruppo Casillo-Απουλία) και της οικογένειας Calanni (EuroAgricola s.r.l.-Σικελία) συμφώνησε, τελικά, να αγοράσει 75.000 τόνους σκληρού σίτου το Συμβούλιο Σιτηρών της Τυνησίας. Πριν από δύο εβδομάδες, ο διαγωνισμός είχε κηρυχθεί άγονος, γιατί η προσφορά της τιμής CIF στα 351,07 ευρώ/τόνο είχε κριθεί υψηλή.
Όμως, λίγες μετά, κατά την επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού, η Τυνησία αναγκάστηκε να αγοράσει σε υψηλότερη τιμή το ιταλικό σκληρό σιτάρι στα 353,07 ευρώ/τόνο (CIF), με «μεσίτη» τον εμπορικό οίκο Raya. Το φορτίο προβλέπεται να φτάσει τμηματικά στην Τυνησία μεταξύ 20 Νοεμβρίου και 25 Δεκεμβρίου, ανάλογα με την πορεία των φορτώσεων.
Αρχικά, η άρνηση της Τυνησίας να αγοράσει στα «ψηλά», είχε θορυβήσει τη μεσογειακή αγορά σιτηρών. Στη συνέχεια, όμως, φάνηκε ότι η Τουρκία δεν είχε σκοπό να προσέλθει στον διαγωνισμό, οπότε το παιχνίδι των τιμών παρέμεινε αποκλειστικά ιταλική υπόθεση. Σύμφωνα, μάλιστα, με αναλυτές, οι τουρκικές εξαγωγές έχουν σταματήσει, επειδή οι εγχώριες τιμές είναι πολύ υψηλές για να μπορέσουν να ανταγωνιστούν στις ιταλικές και βορειοαφρικανικές αγορές σε τιμές CIF. Oι πιθανές τιμές CIF για σκληρό σιτάρι από την Τουρκία προς λιμάνι της Τυνησίας είναι περίπου 340 ευρώ/τόνο.
Πάντως, σε αυτήν τη φάση, βρισκόμαστε σε μία σταθεροποίηση της αγοράς γύρω από ένα υψηλότερο επίπεδο από αυτό που είχαν προεξοφλήσει οι αναλυτές τον Σεπτέμβριο, όταν έμπαινε η σοδειά της Βόρειας Αμερικής στο εμπόριο. Από τη μία πλευρά, ο καλός όγκος εξαγωγών από τον Καναδά συμβάλλει στη σταθεροποίηση των αγορών στη Μεσόγειο, αλλά οι τιμές εξαγωγής στον Καναδά εξακολουθούν να αυξάνονται σταδιακά, ακριβώς επειδή υπάρχει ο φόβος ότι μια ξαφνική και πολύ μεγάλη αύξηση θα μπορούσε να καταστήσει ανταγωνιστικά τα μεγάλα αποθέματα του τουρκικού σκληρού σιταριού, που είναι έτοιμα να κατακλύσουν τις αγορές της Ιταλίας και της Βόρειας Αφρικής.
Σε αυτήν τη φάση βρισκόμαστε σε μία σταθεροποίηση της αγοράς γύρω από ένα υψηλότερο επίπεδο από αυτό που είχαν προεξοφλήσει οι αναλυτές τον Σεπτέμβριο, όταν έμπαινε η σοδειά της Βόρειας Αμερικής στο εμπόριο
Τα Χρηματιστήρια Εμπορευμάτων στην ιταλική αγορά δεν κινήθηκαν ούτε πτωτικά ούτε ανοδικά, σε γενικές γραμμές. Το σίγουρο, όμως, είναι ότι θα αρχίσουν να «διώχνουν» αποθέματα από τα σιλό. Τώρα, οι τιμές που ανακοίνωσαν μέσα στην εβδομάδα οι συνεταιρισμοί στη Θεσσαλία (0,26-0,27 ευρώ/κιλό) και ιδιαίτερα τα 0,28 ευρώ/κιλό, τιμή στην οποία αποφάσισε να αγοράσει το «συμβολαιακό» σκληρό σιτάρι η Μέλισσα-Κίκιζας, βοηθούν στο να διατηρηθούν οι ελληνικές τιμές σε ένα σχετικά ικανοποιητικό για τον παραγωγό επίπεδο.
Η τιμή στο Χρηματιστήριο Σιτηρών της Φότζια στις 6 Νοεμβρίου για το ιταλικό σκληρό σιτάρι ποιότητας fino ήταν 320 ευρώ/τόνο η χαμηλότερη και 325 ευρώ/τόνο η υψηλότερη, αμετάβλητη από την προηγούμενη συνεδρίαση της 31ης Οκτωβρίου.
Ξεκίνησαν οι αγορές μαλακού σιταριού από την Αλγερία
Δυναμικά συνεχίζεται η αγορά μαλακού σιταριού από την Αλγερία με τον διαγωνισμό που πραγματοποιήθηκε από το OIAC πριν από μερικές μέρες και είχε ως αποτέλεσμα να πλειοδοτήσει φορτίο 600.000 τόνων με παράδοση τον Δεκέμβριο στην τιμή των 262-263 δολαρίων/τόνο. Η προέλευση είναι κατά 100% από λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας, αλλά εκτός Ρωσίας, δηλαδή από Ρουμανία, Βουλγαρία και Ουκρανία. Η μέση τιμή μαλακού σίτου ήταν περίπου η ίδια με την προηγούμενη αγορά για παράδοση τον Νοέμβριο. Η Αλγερία πραγματοποίησε τον πρώτο δημόσιο διαγωνισμό σιταριού μετά την επιβολή κατώτατης τιμής στο μαλακό σιτάρι από τη Ρωσία. Έτσι, ήταν αποκαλυπτικός με δύο τρόπους:
- Πρώτον, φαίνεται ότι οι Ρώσοι έμποροι είναι πρόθυμοι να σεβαστούν την κατώτατη τιμή (265 δολ./τόνο) της κυβέρνησης στους δημόσιους διαγωνισμούς. Ωστόσο, το ρωσικό σιτάρι προσφέρεται σε ιδιωτικές πωλήσεις σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα.
- Δεύτερον, η διαθεσιμότητα μη ρωσικού σιταριού Μαύρης Θάλασσας είναι άφθονη και οι έμποροι είναι πρόθυμοι να το πουλήσουν με μεγάλη έκπτωση σε σχέση με τις τιμές της Δυτικής Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής.
Αγορά 290.000 τόνων μαλακού σίτου από την Αίγυπτο
Σύμφωνα με πληροφορίες από το Reuters, μέσα στην εβδομάδα, η GASC, η αρμόδια αρχή της Αιγύπτου για την προμήθεια εμπορευμάτων, αγόρασε 290.000 τόνους μαλακού σιταριού. Η ποσότητα αποτελείται από 120.000 τόνους ουκρανικού σιταριού, 120.000 τόνους ρουμάνικου και 50.000 τόνους βουλγάρικου. Οι προσφορές κατατέθηκαν στις 4 Νοεμβρίου σε τιμές FOB, πέριξ των 262 δολ./τόνο.