Το χρονοδιάγραμμα αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ για τις ζημιές από τον χιονιά του Γενάρη

Φτάνουν τα λεφτά, δηλώνει στην «ΥΧ» ο Φάνης Κουρεμπές

Εξαγωγές και αποζημιώσεις τα θέματα της συνάντησης Αραχωβίτη, Παπανάτσιου με το Επιμελητήριο Λακωνίας

Μέσα στο πρώτο 6μηνο του 2017 πρόκειται να αποζημιωθούν οι γεωργοί και κτηνοτρόφοι που υπέστησαν ζημιές από την κακοκαιρία του Γενάρη, σύμφωνα με όσα ανέφερε στην «ΥΧ» ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ, Φάνης Κουρεμπές. Για την γρηγορότερη αποζημίωση των παραγωγών –όπως τόνισε ο ίδιος– ο ΕΛΓΑ θα προχωρήσει άμεσα σε έκτακτες προσλήψεις προσωπικού, προκειμένου να διεκπεραιωθεί το συντομότερο δυνατό το πραγματικά δύσκολο φετινό έργο των εκτιμήσεων των ζημιών, ιδιαίτερα σε περιοχές που ακόμα είναι σκεπασμένες από το χιόνι.

Επίσης, ο κ. Κουρεμπές σημείωσε πως έχει δρομολογηθεί πληρωμή για ζημιές του 2016 στο τέλος Ιανουαρίου, προκειμένου να τηρηθεί η δέσμευση του Οργανισμού για μία τουλάχιστον κάθε μήνα. «Δυστυχώς, η κακοκαιρία συνεχίζεται. Ήδη όμως έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες των εκτιμήσεων στο ζωικό κεφάλαιο, ενώ με την ολοκλήρωσή τους θα ξεκινήσουν οι εκτιμήσεις για τις ζημιές που έχει υποστεί και το φυτικό κεφάλαιο. Παράλληλα, ζητήσαμε και λάβαμε την άδεια να προσλάβουμε έκτακτο προσωπικό (σ.σ. 8μηνης απασχόλησης) που θα συνεισφέρει στις εκτιμήσεις αυτές, ώστε να προχωρήσει πιο γρήγορα η διαδικασία και να αποζημιωθούν το συντομότερο δυνατόν οι παραγωγοί. Πρόκειται για 170 γεωπόνους και 30 κτηνιάτρους. Οι προσλήψεις θα γίνουν με κριτήρια την προϋπηρεσία και τον βαθμό του πτυχίου. Η προθεσμία ολοκληρώνεται σήμερα Παρασκευή και θα προχωρήσουμε άμεσα στην αξιολόγηση, την κατάταξη και τις προσλήψεις», μας ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κουρεμπές.

Το χρονοδιάγραμμα αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ  για τις ζημιές από τον χιονιά του ΓενάρηΚαι πρόσθεσε: «Οι πληρωμές αναμένονται εντός του πρώτου εξαμήνου του 2017. Εν τω μεταξύ, έως το τέλος του Γενάρη (τοποθετείται στις 31 Γενάρη) θα πραγματοποιηθούν πληρωμές για ζημιές του 2016. Επίσης, όσα πορίσματα έρχονται στον Οργανισμό, θα πληρώνονται κάθε μήνα».

Σε ερώτησή μας σχετικά με τις περιοχές που έχουν σημειωθεί οι περισσότερες ζημιές τόσο στο ζωικό όσο και στο φυτικό κεφάλαιο αλλά και τα ήδη των ζημιών που καλύπτει ο ΕΛΓΑ, ο πρόεδρος του Οργανισμού μάς απάντησε: «Τις μεγαλύτερες ζημιές τις έχουμε στην περιοχή της Εύβοιας, στη Λέσβο, στην Κρήτη και γενικώς σε όλες τις περιοχές που είχαμε σφοδρές χιονοπτώσεις. Όποια ζημιά καλύπτεται από τον ΕΛΓΑ θα πληρωθεί από τον Οργανισμό. Με απλά λόγια, οι ζημιές που προκλήθηκαν από την κακοκαιρία στο ζωικό κεφάλαιο και την φυτική παραγωγή θα πληρωθούν από τον ΕΛΓΑ. Στα ΠΣΕΑ εντάσσονται οι ζημιές σε εξοπλισμούς, εγκαταστάσεις, καθώς και ζημιές όπως στα ελαιόδεντρα, που λόγω του βάρους του χιονιού, έσπασαν τα δέντρα. Επίσης, τα de minimis (ενισχύσεις ήσσονος σημασίας) στην κτηνοτροφία τα… κοιτάει το ΥΠΑΑΤ με βάση και τις δικές μας εκτιμήσεις».

Ολοκληρώνοντας, ο κ. Κουρεμπές αναφέρθηκε και στο μείζον ζήτημα –που αυτόν τον καιρό υπάρχει στα χείλη όλων των παραγωγών–, αν δηλαδή επαρκούν τα χρήματα ώστε να καταβληθούν οι αποζημιώσεις. «Δεν θα έχουμε πρόβλημα με τις αποζημιώσεις. Αν και δεν υπάρχει ακριβής εικόνα της συνολικής ζημιάς που προκάλεσε η κακοκαιρία, ο προϋπολογισμός του ΕΛΓΑ φτάνει τα 140 εκατ. ευρώ. Αν χρειαστούν παραπάνω χρήματα, θα ζητήσουμε αναθεώρηση του προϋπολογισμού, όπως δηλαδή έγινε και πέρσι», μας τόνισε ο πρόεδρος του Οργανισμού.

Εγκρίσεις ενεργητικής προστασίας

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι στα πλαίσια της πρόληψης της αγροτικής παραγωγής από φυσικούς κινδύνους, ο ΕΛΓΑ και το ΥΠΑΑΤ αποδίδουν ιδιαίτερη σημασία στα προγράμματα πρόληψης και προστασίας Στο πλαίσιο αυτό, στις 19-1-2017, το ΔΣ του ΕΛΓΑ ενέκρινε την ένταξη στο πρόγραμμα επιχορήγησης μέσων ενεργητικής προστασίας για τα μέτρα 2 και 3 (προστασία καλλιεργειών από χαλάζι και βροχή) 49 παραγωγών από όλη την χώρα. Η προϋπολογιζόμενη δαπάνη για τις παραπάνω επιχορηγήσεις ανέρχεται στο ποσό των 863.776 ευρώ και οι εγκριθέντες παραγωγοί έχουν δικαίωμα να υλοποιήσουν τις εγκαταστάσεις μέχρι τις 19-04-2018.

Σημειώνεται ότι ο ΕΛΓΑ, στα πλαίσια υλοποίησης του ανωτέρω προγράμματος, κατέβαλε τον Δεκέμβριο του 2016 το ποσό των 856.000 ευρώ σε παραγωγούς της χώρας. Οι παραγωγοί θα πρέπει επίσης να γνωρίζουν ότι η υποβολή αιτήσεων ένταξης στο πρόγραμμα επιχορήγησης μέσων ενεργητικής προστασίας, μπορεί να γίνεται μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2017.

Διαβάστε ολόκληρο το ρεπορτάζ στην “ΥΧ” που κυκλοφορεί στα περίπτερα