ΤΟΕΒ Νιγρίτας: Ξεκίνησε και φέτος το πρόγραμμα διαχείρισης κενών συσκευασιών

Με τον υπεύθυνο του προγράμματος διαχείρισης κενών συσκευασιών φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων του ΤΟΕΒ Νιγρίτας, Παναγιώτη Μαυρουδή, συνομίλησε η «ΥΧ» με αφορμή τη δεύτερη χρονιά εφαρμογής του που ξεκίνησε πριν από λίγες εβδομάδες.

Όπως ανέφερε στην «ΥΧ» ο δασολόγος – περιβαλλοντολόγος και κάτοχος μεταπτυχιακού στη διαχείριση αποβλήτων, πέρσι το εγχείρημα στέφθηκε με επιτυχία, καθώς oι παραγωγοί έμειναν ικανοποιημένοι από τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα, ενώ τα οφέλη για το περιβάλλον ήταν πολλαπλά.

Αναφερόμενος στους κινδύνους που εγκυμονεί η απόρριψη των κενών συσκευασιών στο περιβάλλον, ο ίδιος μας είπε ότι «μετά το άδειασμα του φυτοφαρμάκου τα υπολείμματα αποτελούν κίνδυνο για το περιβάλλον, ενώ υπάρχει και ο κίνδυνος να μολυνθούν τα επιφανειακά και υπόγεια ύδατα στα σημεία υδροληψίας. Επίσης, ορισμένοι παραγωγοί έκαιγαν τα πλαστικά δοχεία, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα την απελευθέρωση τοξικών αερίων στην ατμόσφαιρα».

Συνεχίζοντας μας έδωσε πληροφορίες για το πώς ξεκίνησε η πρωτοβουλία: «Ο ΤΟΕΒ ήταν ο πρώτος φορέας που είχε ενδιαφερθεί και είχε ψάξει για το πώς μπορεί να γίνει η διαχείριση αυτών των αποβλήτων που όταν πετιούνται είναι επικίνδυνα.

Το πρόγραμμα εφαρμόστηκε για πρώτη φορά την περσινή καλλιεργητική περίοδο (Μάρτιος – Σεπτέμβριος) με χρηματοδότηση από τον ΤΟΕΒ Νιγρίτας με πολύ ενθαρρυντικά αποτελέσματα, καθώς συμμετείχαν 179 αγρότες, μέλη του ΤΟΕΒ. Συνολικά, συλλέχθηκαν 11,6 τόνοι αποβλήτων συσκευασιών, οι οποίοι μετά την απορρύπανσή τους μεταφέρθηκαν προς ανακύκλωση. Επίσης, συλλέχθηκαν 750 κιλά κενών σάκων λιπασμάτων».

Εξηγώντας τη διαδικασία που ακολουθείται για τον καθαρισμό των δοχείων, μας είπε: «Κλειδί της διαδικασίας αποτελεί το τριπλό ξέπλυμα, ώστε να μην υπάρχουν κατάλοιπα των χημικών ουσιών. Έχουμε τέσσερις τοπικούς πρότυπους σταθμούς διαλογής και απορρύπανσης των συσκευασιών κοντά στα σημεία που οι παραγωγοί γεμίζουν τα ραντιστικά τους.

Από τη στιγμή που γίνει η καταγραφή, η διαλογή και η απορρύπανση, οι συσκευασίες αποθηκεύονται προσωρινά. Μόλις γεμίσουν αυτοί οι χώροι, παίρνουμε τις συσκευασίες που έχουν καθαριστεί και σφραγιστεί και τις μεταφέρουμε στον κεντρικό σταθμό όπου αποθηκεύονται εκ νέου, ενώ γίνεται και έλεγχος ποιότητας και αποχαρακτηρισμού των αποβλήτων. Ο έλεγχος γίνεται μέσω δειγματοληψιών με δείγματα που αποστέλλονται στο Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο.

Μέχρι στιγμής τα αποτελέσματα ως προς την αποτελεσματικότητα της διαδικασίας είναι ιδιαίτερα θετικά, ενώ ο ΤΟΕΒ έχει δεχθεί τα εύσημα από την πολιτεία και από διάφορους άλλους φορείς. Επιπλέον, πραγματοποιούμε εκπαιδευτικές επισκέψεις σε σχολεία της περιοχής, ενημερώνοντας τους μαθητές για το έργο και τη σημασία της βιώσιμης διαχείρισης για το περιβάλλον».