Στον ΤΟΕΒ Ταυρωπού η διαχείριση της άρδευσης στον κάμπο

Ανησυχία αρδευτών και δημάρχων, καθησυχαστική η Αποκεντρωμένη Διοίκηση

Στον ΤΟΕΒ Ταυρωπού εκχωρείται πλέον η διαχείριση της άρδευσης με νερά από τη λίμνη Πλαστήρα, μετά από απόφαση (υπ. αριθ. 29239/13-04-2023) της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας. Η απόφαση αυτή προκάλεσε ανησυχία σε Λαρισαίους αρδευτές, διότι η διαχείριση των νερών της λίμνης Πλαστήρα μεταφέρεται πλέον από την Περιφέρεια Θεσσαλίας στον ΤΟΕΒ Ταυρωπού, που έχει έδρα τον Νομό Καρδίτσας.

Προσπαθώντας να καθησυχάσει τους εκπροσώπους του ΤΟΕΒ Πηνειού, που πρωτοστάτησαν στις αντιδράσεις με την αλλαγή δεδομένων, ο γραμματέας της Αποκεντρωμένης, Κώστας Τζανακούλης, συγκάλεσε σύσκεψη, στην οποία συμμετείχαν ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, οι δήμαρχοι Πλαστήρα και Παλαμά, καθώς και οι διοικήσεις των ΤΟΕΒ Ταυρωπού και Πηνειού.

Στην εισήγησή του, ο Κ. Τζανακούλης ζήτησε από όλους τους εμπλεκόμενους με την άρδευση φορείς «ορθολογική διαχείριση του νερού, το οποίο βρίσκεται σε έλλειμμα, αλλά και τη συνεργασία όλων, προκειμένου να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Εδώ θα είμαστε, κάθε φορά που χρειάζεται, να συζητάμε και να παρεμβαίνουμε», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κ. Αγοραστός, με μία δήλωσή του… όλο νόημα, ευχαρίστησε όλους τους φορείς με τους οποίους συνεργάστηκε άψογα και αποτελεσματικά τα προηγούμενα χρόνια, διευκρινίζοντας ότι η περιφέρεια παραμένει στο πλευρό των παραγωγών που θέλουν να ποτίσουν.

Ο δήμαρχος Πλαστήρα, Παναγιώτης Νάνος, εξέφρασε την ανησυχία του, «διότι η λίμνη έχει μπαζωθεί και το πραγματικά διαθέσιμο νερό είναι ελάχιστο», αμφισβητώντας ουσιαστικά τα στοιχεία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας για τη στάθμη του νερού. Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Παλαμά, Γιώργος Σακελλαρίου, ζήτησε να ενημερωθεί για τα υδάτινα αποθέματα της λίμνης Σμοκόβου, από την οποία επίσης αρδεύεται ένα μεγάλο μέρος του θεσσαλικού κάμπου, αίτημα για το οποίο δεν υπήρξε απάντηση από τα στελέχη της Αποκεντρωμένης.

Υδάτινα αποθέματα

Ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Ταυρωπού, Θανάσης Μαρκινός, παρουσίασε στοιχεία σχετικά με τα υδάτινα αποθέματα της λίμνης Πλαστήρα, τονίζοντας ότι σήμερα η στάθμη της βρίσκεται στα 7,88 μέτρα, με το οικολογικό όριο να είναι στα 7,84. Άρα, λογίζονται ως ωφέλιμο υδάτινο φορτίο τα 80 εκατ. κυβικά μέτρα νερού για την άρδευση, με τις ανάγκες όμως του θεσσαλικού κάμπου –σε περίοδο αιχμής– να υπολογίζονται στα 110-120 εκατ. κ.μ. νερού. Στο σημείο αυτό υπήρξε διεξοδική συζήτηση για το ποιος θα αποφασίσει να ζητήσει την προσωρινή μείωση της στάθμης της λίμνης κάτω από το οικολογικό όριο για να εξασφαλιστεί νερό σε όλους.

Ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Πηνειού, Δημήτρης Τσιουρής, μίλησε για την αποτελεσματική συνεργασία που είχε ο Οργανισμός με την Περιφέρεια Θεσσαλίας όλα αυτά τα χρόνια και για το γεγονός ότι δεν έμεινε ούτε στρέμμα απότιστο, ακόμη και σε δύσκολες περιόδους, εκφράζοντας την ευχή «το ίδιο να συμβεί και φέτος, με τα νέα δεδομένα», τα οποία όμως αμφισβήτησε ως προς τη σκοπιμότητά τους.

Ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Τιτανίου, Βασίλης Γιαννάκος, αναρωτήθηκε «ποιος θα παρέμβει σε μία έκτακτη περίοδο κρίσης προς την πολιτική ηγεσία ή τη ΔΕΗ για να βρεθεί το απαιτούμενο νερό και πώς μπορεί να εξασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία του συστήματος, ακόμη και τα σαββατοκύριακα, όπως γινόταν τα προηγούμενα χρόνια, με την επιτόπια παρουσία του αντιπεριφερειάρχη Καρδίτσας, Κ. Νούσιου, σε χωριά, φράγματα και θυροφράγματα».

Ακόμη, ζητήθηκε σε επόμενη σύσκεψη να παρίστανται εκπρόσωποι και άλλων φορέων που εμπλέκονται με την άρδευση από τη λίμνη Πλαστήρα, όπως ο Δήμος Καρδίτσας, ο ΤΟΕΒ Σοφάδων, η ΔΕΗ, καθώς και να υπάρξει ένα πρωτόκολλο ενεργειών.