Τριαντάφυλλος Καούνας, Ξενοφών Κούτνας, Κερασία Καραρρήγα: Πώς το κάστανο αποκτά δυναμική μέσω της συνεργασίας

Η Κερασία, ο Ξενοφών και ο Τριαντάφυλλος από την περιοχή του Πηλίου ανήκουν σε εκείνους τους δραστήριους παραγωγούς που ψάχνουν τις εναλλακτικές λύσεις και τους διαθέσιμους τρόπους για να ενισχύσουν την παραγωγική τους θέση και το εισόδημά τους. Η επένδυση στην καλλιέργεια του κάστανου, αλλά και η πετυχημένη μέθοδος της συνεργασίας, όπως προωθείται μέσω του Αγροτικού Συνεταιρισμού της Ζαγοράς Πηλίου, που συμπληρώνει σε λίγες μέρες 103 χρόνια διαρκούς λειτουργίας, και στον οποίο είναι μέλη, τους έχει βοηθήσει να προωθήσουν την παραγωγή τους στο εξωτερικό.

Παρόλο που ο συνεταιρισμός της Ζαγοράς είναι ταυτισμένος με τα κόκκινα μήλα, διακινεί στις αγορές και μια αξιόλογη ποσότητα κάστανων, η οποία μάλιστα τα τελευταία χρόνια, στο μεγαλύτερο μέρος της, εξάγεται κυρίως προς Ιταλία, με πολύ θετικά οικονομικά αποτελέσματα για την Οργάνωση και για τους παραγωγούς.

Για να μπορέσει να παραμείνει ζωντανός ένας συνεταιρισμός τόσα πολλά χρόνια, αυξάνοντας τη δυναμική του και ενισχύοντας την γκάμα των προϊόντων του, χρειάζεται να εξελίσσει τις συνεργασίες του. Έτσι, λοιπόν, αποφασίστηκε να εντάξει ως μέλος του και τον συνεταιρισμό από το διπλανό χωριό, το Πουρί, οι κάτοικοι του οποίου καλλιεργούν αρκετές εκτάσεις με καστανιές.

Επιστροφή στο Πουρί

Για τον 28χρονο Ξενοφώντα Κούτνα η ενασχόληση με τον αγροτικό τομέα δεν ήταν αυτοσκοπός, αφού μετά την ολοκλήρωση της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης συνέχισε σε ΙΕΚ στη Θεσσαλονίκη, από όπου έλαβε πτυχίο Τεχνικού Τηλεπικοινωνιών και Δικτύων. Ωστόσο, πήρε την απόφαση του γυρισμού στο χωριό του και της ενασχόλησης με τη γη που πάντα αγαπούσε.

«Αποφάσισα να επιστρέψω στο Πουρί και να ασχοληθώ με την οικογενειακή εκμετάλλευση στην οποία καλλιεργούμε μήλα, κάστανα, αχλάδια, ελιές και άλλα προϊόντα. Όταν έπρεπε να πάρω την απόφαση για το επαγγελματικό μου μέλλον, σταθμίζοντας και τις χαμηλές οικονομικές αποδοχές των συνομηλίκων μου που εργάζονταν στις πόλεις, αποφάσισα να επιστρέψω στο χωριό μου και να βρω τους καλύτερους τρόπους να ενισχύσω το εισόδημά μου», αναφέρει στην «ΥΧ» ο Ξενοφών. Ο ίδιος έγινε μέλος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πουρίου το 2016.

Όπως τονίζει, «η επιλογή για την καλλιέργεια του κάστανου, εκτός της βαθιάς παράδοσης που κουβαλά, αποτέλεσμα του ευνοϊκού φυσικού περιβάλλοντος, προέρχεται και από τα ευρύτερα οικονομικά δεδομένα. Το κυριότερο είναι η δυνατότητα εξισορρόπησης μιας πιθανής ζημιάς από τις μηλοκαλλιέργειες». Ο Ξενοφών συμβουλεύει τους συνομηλίκους του να μη φοβηθούν την επαγγελματική επιλογή της ενασχόλησης με τη γη και τις δυσκολίες της ζωής στο χωριό, καθώς οποιοσδήποτε μπορεί να επιβιώσει εξίσου καλά με την πόλη, αρκεί να έχει τη θέληση.

Διαφύλαξη του θεσμού της συνεργασίας

Καλλιεργητής κάστανου, όμως, είναι και ο Τριαντάφυλλος Καούνας από τη Ζαγορά, ο οποίος έγινε μέλος του συνεταιρισμού το 2006. Όπως αναφέρει στην «ΥΧ», «η οικογένειά μου πιστεύει πολύ στον θεσμό της συνεργασίας στην αγροτική παραγωγή. Συγκεκριμένα, ο πατέρας μου ήταν μέλος της διοίκησης του Συνεταιρισμού τα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του 1990, σε μια εποχή που η Οργάνωση επέκτεινε τις δραστηριότητες του «μάρκετινγκ» σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Επομένως, η δυναμική που έχει αποκτήσει σήμερα ο συνεταιρισμός για τη διάθεση του κάστανου στο εξωτερικό οφείλεται και σε ενέργειες που έγιναν στο πέρασμα του χρόνου».

Ο Τριαντάφυλλος είναι ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς του συνεταιρισμού, από πλευράς ποσότητας προϊόντων, παράγοντας μήλα και κάστανα. Όπως ο ίδιος λέει, απαιτείται καθημερινή δουλειά στα χωράφια για να έχει θετικά ατομικά αποτελέσματα ένας παραγωγός, άποψη που ο ίδιος εφαρμόζει στην πράξη.

Καταλήγοντας, οι παραγωγοί συμφωνούν ότι χρειάζεται να διαφυλαχθούν οι διαχρονικές αρχές και αξίες της συνεργασίας που έχουν διατηρήσει τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ζαγοράς σε ένα εξαιρετικό επίπεδο για τα ελληνικά δεδομένα.

Γυναικεία ενασχόληση με την παραγωγή

Μέλος του Συνεταιρισμού Πουρίου από το 2016 είναι και η Κερασία Καραρρήγα, η οποία ασχολείται ενεργά με την καλλιέργεια του κάστανου, αναφέροντας στην «ΥΧ» ότι «ένα στρέμμα έχει απόδοση περίπου 1.000 κιλά κάστανα, σε αντίθεση με τα μήλα που παρουσιάζουν υπερδιπλάσια δυναμική κατά μέσο όρο. Ωστόσο, το κάστανο έχει λιγότερες ανάγκες για καλλιεργητικές φροντίδες και μια καλή τιμή. Τα χαρακτηριστικά αυτά το καθιστούν μία από τις βασικότερες εναλλακτικές καλλιέργειες των μηλοπαραγωγών της περιοχής». Η ίδια προσθέτει ότι «η συμμετοχή της Συνεταιριστικής Οργάνωσης του χωριού στον Αγροτικό Συνεταιρισμό της Ζαγοράς επέδρασε θετικά στα οικονομικά στοιχεία των αγροτών του χωριού». Η Κερασία πιστεύει ότι κάθε γυναίκα, αν η ίδια το θέλει, μπορεί να απασχοληθεί στον πρωτογενή τομέα, με την προσφορά της στα οικονομικά του νοικοκυριού να είναι ισάξια με εκείνη των ανδρών.