Τρίκαλα: Αναδεικνύεται κεντρικό κτίριο του εργοταξίου αποξήρανσης της θεσσαλικής πεδιάδας

«Σε συνεργασία με τον αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Τρικάλων Χρήστο Μιχαλάκη, τους περιφερειακούς συμβούλους και τις υπηρεσίες μας, χρηματοδοτούμε και υλοποιούμε ένα εμβληματικό έργο που αναδεικνύει μια ιστορική πτυχή της πόλης των Τρικάλων με αναφορές στα έργα της Θεσσαλίας. Είναι ένα έργο που ξυπνά μνήμες, αποκαλύπτει το παρελθόν, ξεδιπλώνει το παρόν και δείχνει το μέλλον, μέσα από μικρές και μεγάλες ιστορίες ανθρώπων που δούλεψαν και δημιούργησαν». Αυτά μεταξύ άλλων τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, αναφερόμενος στις εργασίες ανάδειξης και αξιοποίησης των χώρων του ΚΟΜΔΕ (Κέντρο Οχημάτων Μηχανημάτων Δημοσίων Έργων) στα Τρίκαλα οι οποίες βρίσκονται σε εξέλιξη.

Το έργο είναι προϋπολογισμού 1.300.000 ευρώ και αφορά, όπως ανακοινώθηκε από την Περιφέρεια Θεσσαλίας, την αποκατάσταση του κτιρίου του Μηχανουργείου, το οποίο αποτελούσε το κεντρικό κτίριο του συγκροτήματος του εργοταξίου των έργων αποξήρανσης της θεσσαλικής πεδιάδας στα Τρίκαλα και βρίσκεται στο χώρο που εξυπηρετεί σήμερα τις ανάγκες του ΚΟΜΔΕ, σε οικόπεδο επιφάνειας 155.477 τ.μ. στη συνοικία «ΣΑΡΑΓΙΑ». Το εργοτάξιο περιλάμβανε μια σειρά από 11 κτιριακές εγκαταστάσεις που σώζονται μέχρι σήμερα σχεδόν ακέραιες στο σύνολό τους. Εκτιμάται πως το μηχανουργείο του ΚΟΜΔΕ είναι ένα από τα μεγαλύτερα γνωστά μηχανουργεία της χώρας και ένα από τα ελάχιστα σωζόμενα τέτοιας κλίμακας. Η αρχιτεκτονική του ακολουθεί την τυποποιημένη αρχιτεκτονική ανάλογων βιομηχανικών κτιρίων, η οποία εφαρμόστηκε από το τέλος του 19ου αι. έως τις αρχές του 20ού αιώνα. Επίσης, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, η αρχική του λειτουργία ξεκίνησε το 1936 και αποτέλεσε το κεντρικό εργοτάξιο της εταιρείας Henry Boot and Sons Limited, η οποία ανέλαβε, την περίοδο πριν από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο τα έργα αποξήρανσης της Θεσσαλίας.

Ο κ. Αγοραστός κατέληξε αναφέροντας τα εξής: «Ο πολιτισμός της “βιομηχανικής επανάστασης” που προκάλεσε ριζικές αλλαγές στον τρόπο παραγωγής στις οικονομικές, κοινωνικές, πολιτικές και πολιτιστικές δομές, αναγνωρίζεται παγκόσμια σήμερα ως πολιτιστικό αγαθό. Στο πλαίσιο αυτό, το βιομηχανικό κτίριο αποτελεί το κύριο τεκμήριο της βιομηχανικής δραστηριότητας και ως πολιτιστικό αγαθό ιδιαίτερης σημασίας, απαιτεί την αναγνώριση και ανάδειξή του. Το συγκεκριμένο έργο αποτελεί μέρος ενός γενικότερου σχεδιασμού που έχει εκπονήσει η Περιφέρεια Θεσσαλίας για την αξιοποίηση του χώρου του ΚΟΜΔΕ ως ένα κομβικό σημείο Πολιτισμού για την πόλη των Τρικάλων με εναλλακτικές προτάσεις τουριστικής αξιοποίησής της και ένταξής της σε ένα ενοποιημένο πολιτιστικό πάρκο».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ