TÜV AUSTRIA Hellas: Βιολογική καλλιέργεια κηπευτικών – Προϋποθέσεις παραγωγής

Τα τρία βασικά βήματα του παραγωγού βιολογικών κηπευτικών

Του Ιωάννη Πέττα, Γεωπόνου ΤΕ MSc, Επικεφαλής Επιθεωρητής Βιολογικών Προϊόντων της TÜV AUSTRIA Hellas

Από την έναρξη της βιολογικής γεωργίας στην Ελλάδα, οι παραγωγοί βιολογικών κηπευτικών ήταν λίγοι. Οι λόγοι ήταν η έλλειψη επιτρεπόμενων εγκεκριμένων προϊόντων θρέψης και φυτοπροστασίας για τις διάφορες καλλιέργειες κηπευτικών, η μη χρήση ζιζανιοκτόνων αλλά και οι τελικές παραγόμενες ποσότητες των προϊόντων  που απήχαν πολύ από τις αντίστοιχες συμβατικές παραγωγές .   

Η σημερινή εικόνα για την παραγωγή βιολογικών κηπευτικών έχει αλλάξει. Μεγάλες εταιρείες θρέψης και φυτοπροστασίας έχουν διαθέσει μέρος των ερευνητικών εγκαταστάσεων τους για την μελέτη και παραγωγή βιολογικών λιπασμάτων και φυτοπροστατευτικών προϊόντων, που έχουν φάσμα δράσης στα κηπευτικά. Η παραπάνω εξέλιξη έχει παίξει ρόλο και στο κλείσιμο της ψαλίδας που αφορά στις παραγόμενες ποσότητες βιολογικών κηπευτικών, σε σχέση με τις αντίστοιχες συμβατικές.

Το νομοθετικό πλαίσιο για τη βιολογική γεωργία είναι οι ευρωπαϊκοί κανονισμοί Καν.834/2007 & 889/2008 και η Υπουργική Απόφαση με αρ. 2543/103240.

Για να απασχοληθεί ένας παραγωγός με την παραγωγή βιολογικών κηπευτικών, θα πρέπει να λάβει υπόψη τα κάτωθι :

Στάδια παραγωγής: Σύμφωνα με τους παραπάνω κανονισμούς, ο παραγωγός θα πρέπει πρώτα να συνάψει σύμβαση με έναν από τους 15 εγκεκριμένους Οργανισμούς Ελέγχου και Πιστοποίησης (ΟΕΠ) βιολογικών προϊόντων, που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα. Από την ημερομηνία σύμβασης και για τους επόμενους 12 μήνες ό,τι παράγει η εκμετάλλευση μπορεί να διατεθεί στην αγορά μόνο ως συμβατικό προϊόν. Με την συμπλήρωση 12 μηνών πιστοποίησης και έως τους 24 μήνες, ό,τι προϊόν παραχθεί μπορεί να διατεθεί στην αγορά ως προϊόν Υπό Μετατροπή στη Βιολογική Γεωργία με το απαραίτητο αποδεικτικό έγγραφο που εκδίδει ο ΟΕΠ. Με την συμπλήρωση 24 μηνών πιστοποίησης ό,τι σπορά ή φύτευση πραγματοποιηθεί από την εκμετάλλευση θα παράξει προϊόν σε Βιολογικό Στάδιο και μπορεί να διατεθεί στην αγορά με το απαραίτητο αποδεικτικό έγγραφο που εκδίδει ο ΟΕΠ.

Πολλαπλασιαστικό Υλικό: Εάν ο παραγωγός χρησιμοποιεί συμβατικούς σπόρους, θα πρέπει, πριν την σπορά, να αιτηθεί και να προμηθευτεί από τη Διεύθυνση Γεωργίας, όπου βρίσκονται τα αγροτεμάχια, τη σχετική άδεια παρέκκλισης για τη χρήση συμβατικών σπόρων. Σε περίπτωση χρήσης βιολογικών σπόρων, δεν χρειάζεται να αιτηθεί ο παραγωγός για άδεια παρέκκλισης αλλά θα πρέπει να έχει το σχετικό αποδεικτικό έγγραφο, από την εταιρεία που την προμηθεύει με τους βιολογικούς σπόρους και θα πρέπει να την επιδεικνύει, όταν του ζητηθεί από τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα .

Αν ο παραγωγός επιθυμεί να χρησιμοποιήσει σπορόφυτα,  θα πρέπει το φυτώριο που θα τα προμηθευτεί να είναι πιστοποιημένο ως βιολογικό. Και σε αυτήν την περίπτωση, κατά την αγορά των σποροφύτων,  θα πρέπει το φυτώριο να χορηγεί στον παραγωγό το αποδεικτικό του εγγράφου  και το απαραίτητο λογιστικό έγγραφο.

Λίπανση – Φυτοπροστασία – Διαχείριση ζιζανίων Στο Παράρτημα Ι και ΙΙ του Καν .889/2008 αναφέρονται οι ουσίες και οι πρώτες ύλες που μπορεί να υπάρχουν ως συστατικά ή ως δραστικές ουσίες σε βιολογικά λιπάσματα και φυτοπροστατευτικά προϊόντα.

Μια τελευταία εξέλιξη είναι η ανάρτηση λίστας, στην παρακάτω ηλεκτρονική διεύθυνση του Υπουργείου, που περιέχει εισροές εγκεκριμένες για χρήση στη βιολογική γεωργία

http://www.minagric.gr/index.php/el/for-farmer-2/biologikgeorgiaktinotrofia/11670-egekrimenes-biologikh-georgia100821

Τέλος, οι τρόποι αντιμετώπισης των ζιζανίων είναι οι εξής:

  • βοτάνισμα
  • αμειψισπορά
  • ψευδοσπορά
  • χορτοκοπή
  • μηχανική καλλιέργεια (φρέζα, καταστροφέας)
  • βόσκηση από ζώα
  • πυροζιζανιoκτονία
  • χρήση συνθετικού υποστρώματος (φιλμ) ανάμεσα ή πάνω στις γραμμές φύτευσης