Αυτό το άρθρο είναι 93 μηνών

Τύμφη: Η λίμνη των δράκων εξάπτει την φαντασία (Φωτό)

Ανάμεσα στις επιβλητικές κορυφές της Γκαμήλας, η αλπική δρακόλιμνη, η ψηλότερη της Ελλάδας, όχι μόνο μοιάζει ακριβοθώρητη αλλά και είναι. Η πορεία έως εκεί είναι επίπονη, αλλά αξίζει κάθε σας βήμα...
05/01/2017
2' διάβασμα
tymfi-i-limni-ton-drakon-exaptei-tin-fantasia-foto-70382

ΠΟΥ Βρίσκεται σε υψόμετρο 2.050 μ. στον ορεινό όγκο της Τύμφης, μεταξύ του ποταμού Αώου και του παραπόταμού του Βοϊδομάτη, στην προστατευόμενη περιοχή της Βόρειας Πίνδου, ΒΔ της ψηλότερης κορυφής Γκαμήλα (2.497 μ.). Έχει ελλειψοειδές σχήμα, έκταση περίπου 5 στρέμματα και βρίσκεται δίπλα στον γκρεμό, πάνω από τον Αώο ποταμό. Το τοπίο γύρω από την λίμνη, γυμνό, αλλά ταυτόχρονα εντυπωσιακό, σπάνιας ομορφιάς, με καταπληκτική πανοραμική θέα των κορφών του βουνού.

Τύμφη: Η λίμνη των δράκων εξάπτει την φαντασία (Φωτό)

ΠΩΣ Αν σας αρέσει η πεζοπορία, σας προτείνουμε να ξεκινήσετε από το Μικρό Πάπιγκο (Ζαγοροχώρια) και να ακολουθήσετε το μονοπάτι που οδηγεί εκεί, σε μια διαδρομή διάρκειας 4 ωρών με τα πόδια. Διαφορετικά, από το καταφύγιο στο διάσελο της Αστρακάς η λίμνη απέχει μία ώρα πεζοπορίας.

Τύμφη: Η λίμνη των δράκων εξάπτει την φαντασία (Φωτό)

ΜΥΘΟΣ Στη δρακόλιμνη της Τύμφης και στη δρακόλιμνη του Σμόλικα κατοικούσαν δύο δράκοι, οι οποίοι είχαν έχθρα μεταξύ τους και κάθε φορά που αγρίευαν εκτόξευαν πέτρες ο ένας στον άλλο. Σύμφωνα με τους ντόπιους, ο μύθος αυτός εξηγεί το γεγονός πώς οι όχθες της Δρακόλιμνης του Σμόλικα έχουν άσπρο χρώμα με διάσπαρτες μαύρες πέτρες, ενώ οι όχθες της λίμνης της Τύμφης μαύρο χρώμα με διάσπαρτες άσπρες πέτρες!

Τύμφη: Η λίμνη των δράκων εξάπτει την φαντασία (Φωτό)

Για να επισκευτούμε την Δρακόλιμνη της Τύμφης ή της Γκαμήλας ξεκινάμε από το Μ. Πάπιγκο και αφού περάσουμε από το καταφύγιο της Αστράκας μέσα σε περίπου 4 ώρες την έχουμε προσεγγίση… Η Δρακόλιμνη ξεπροβάλει εκεί που δεν την περιμένεις για να μας αφήσει άναυδους με το γαλάζιο της χρώμα. Για το βάθος της, έχουν ακουστεί πολλοί μύθοι, μεταξύ των οποίων πως ένας Μπέης επί Τουρκοκρατίας έβαλε ένα πρωτοκολυμβητή από την Πρέβεζα να καταδυθεί και να μετρήσει το βάθος της. Αυτός χάθηκε στο εσωτερικό της λίμνης για 10 λεπτά και αφού κατάφερε να βγεί ζωντανός, κατατρομαγμένος άφησε εντολή να μην επιχειρήσει κανείς το ίδιο εγχείρημα. Σύγχρονες μετρήσεις που έγιναν έδειξαν πως δεν ξεπερνάει τα 3μ.. Ένας από τους μόνιμους κατοίκους της λίμνης αυτής είναι ο αλπικός τρίτωνας όπως και στον Σμόλικα.

Τύμφη: Η λίμνη των δράκων εξάπτει την φαντασία (Φωτό)

ΓΡΑΦΕΙ: