Τυχεροί όσοι καλλιέργησαν λιγότερο σπανάκι, δεν σηκώνει κεφάλι η αγορά

«Τυχεροί» δείχνουν να είναι οι παραγωγοί σπανακιού στην περιοχή των Μεγάρων καθώς, σύμφωνα με τον Γιώργο Παπαβασίλη, μέλος του ΑΣ κηπευτικών της περιοχής, ήταν αυτοί που καλλιέργησαν λιγότερες εκτάσεις σε σύγκριση με πέρυσι. «Το ποσοστό αυτό φτάνει στο 30% με 35% για την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο», τονίζει.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «το πρόβλημα είναι σύνθετο. Το αυξημένο κόστος παραγωγής, η έλλειψη εργατών γης, η μειωμένη αγοραστική δύναμη του κοινού, όπως επίσης και οι συνεργασίες που επικράτησαν το τελευταίο διάστημα μεταξύ παραγωγών φυλλωδών λαχανικών και εταιρειών έτοιμης σαλάτας και φαγητού φέρνουν ως αποτέλεσμα τα νωπά σπανάκια να είναι μειωμένα στην αγορά». Ο κ. Παπαβασίλης, επίσης, εξήγησε ότι, αυτή την περίοδο, η τιμή παραγωγού για το σπανάκι κυμαίνεται από 50 έως 70 λεπτά το κιλό, χωρίς όμως ο ίδιος να βλέπει «καλύτερες τιμές για τις ημέρες των γιορτών λόγω της μειωμένης αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η δήλωση του Κώστα Λουκίσα, παραγωγού κηπευτικών από τα Λουκίσια Χαλκίδας. Αναφέρει ότι, λόγω της μειωμένης κίνησης στην αγορά, οι έμποροι πιέζουν τους παραγωγούς για χαμηλότερες τιμές, ώστε να είναι περισσότερο ανταγωνιστικοί. «Πουλάμε σχεδόν στην ίδια τιμή με πέρυσι, αν υπολογίσουμε ότι είχαμε μία αύξηση του κόστους παραγωγής πάνω από 40%, σίγουρα δεν θα μπορέσουμε να αντεπεξέλθουμε το επόμενο διάστημα», υποστηρίζει ο κ. Λουκίσας.

Αναφερόμενος στο θέμα των τιμών και σύμφωνα με δικά του στοιχεία, δηλώνει ότι «η τιμή για το σπανάκι κυμαίνεται στα 40 με 50 λεπτά το κιλό, για το σέλινο στα 70, η σελινόριζα στα 0,90 έως 1,20 ευρώ, το μαρούλι μεταξύ 15 και 25 λεπτών το τεμάχιο, ανάλογα με την ποιότητα, αλλά φυσικά και τη διαπραγμάτευση των παραγωγών με τους εμπόρους».

Κλείνοντας, ο ίδιος κάνει λόγο για τον εκσυγχρονισμό της παραγωγής, αλλά και της εμπορίας των αγροτικών προϊόντων και κυρίως των νωπών. «Χιλιάδες παραγωγοί και επαγγελματίες εμπλέκονται καθημερινά στην αλυσίδα αξίας. Αν και η χώρα μας είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν έχουμε καταφέρει μέχρι και σήμερα να δημιουργήσουμε ένα ολοκληρωμένο μοντέλο παραγωγής και εμπορίας νωπών προϊόντων ώστε να δίνεται ένα αδιέξοδο και διαφάνεια στον κλάδο», καταλήγει ο ίδιος.

Ο καιρός έφερε πρώιμη ωρίμανση

Ο Σπύρος Σινγκ, παραγωγός υπαίθριων φυλλωδών λαχανικών, εκτιμά ότι οι εκτάσεις του σπανακιού για την τρέχουσα περίοδο και σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή εποχή είναι αισθητά μειωμένες. Το σημαντικότερο πρόβλημα για τον ίδιο εστιάζεται στο θέμα των καιρικών συνθηκών, η αστάθεια των οποίων ανάγκασε τους παραγωγούς να αλλάξουν τον προγραμματισμό τους.

«Στις σπορές και στις φυτεύσεις που κάναμε, υπολογίζαμε η συλλογή σε κάποια χωράφια να ξεκινήσει στις αρχές Φεβρουαρίου. Η παραγωγή, όμως, ήρθε συγκεντρωμένη και, όπως δείχνουν τα πράγματα, δεν θα μπορέσουμε να τα προωθήσουμε στην αγορά και παράλληλα θα πρέπει να αναπρογραμματίσουμε για τους επόμενους μήνες, ώστε να μην έχουμε κενά». Τέλος, αναφερόμενος στο θέμα των τιμών, είπε ότι αυτές κυμαίνονται από 50 έως 80 λεπτά το κιλό.

«Η αγορά παρουσιάζεται υποτονική και σε σύγκριση με πέρσι βρισκόμαστε σε χαμηλότερα επίπεδα στο θέμα των τιμών, αλλά με ανεβασμένο το κόστος παραγωγής».

«Χάνεται» το καρότο

Μπορεί η καλλιέργεια του καρότου σε ένα μεγάλο ποσοστό να έχει εκμηχανιστεί, όμως απαιτούνται και εργατικά χέρια για να ολοκληρωθεί η διαδικασία, όχι μόνο της συλλογής, αλλά και του πλυσίματος και της συσκευασίας, ώστε να φτάσει στις αγορές. Ο Γιάννης Σαμπάνης, παραγωγός καρότων από τη Θήβα, τα τελευταία χρόνια έχει μειώσει τις εκτάσεις του πάνω από 40%.

Καλλιεργούσε 200 στρέμματα και έφτασε στα 120, καθώς το κόστος συνεχίζει να αυξάνεται, όσο οι εργάτες συνεχίζουν να λιγοστεύουν στον κάμπο της Βοιωτίας. Δίνοντας περισσότερα στοιχεία σε ό,τι αφορά τη διαδικασία της διαχείρισης για τα αγροτικά προϊόντα, αναφέρει ότι από τις 26 εκμεταλλεύσεις (πλυντήρια καρότου) που υπήρχαν πριν από λίγα χρόνια στη Θήβα, έχουν μείνει πλέον οι 16.

«Η εικόνα αυτή δείχνει την πορεία, αλλά και την προοπτική του προϊόντος για το επόμενο διάστημα. Αν δεν εκσυγχρονίσουμε την παραγωγή και δεν διαχειριστούμε καλύτερα το προϊόν μας, μέσα σε λίγα χρόνια η κατάσταση θα είναι τελείως διαφορετική», υποστηρίζει ο ίδιος.

Κλείνοντας, αναφέρθηκε στο θέμα των τιμών και στο αυξημένο κόστος παραγωγής. «Λίγο πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων πέρσι, το καρότο κυμαινόταν στα 45 με 50 λεπτά το κιλό, ενώ για την τρέχουσα περίοδο από 40 έως 45, δηλαδή 5 λεπτά χαμηλότερα. Αν σε αυτά υπολογίσουμε και το κόστος παραγωγής, με μια αύξηση που έχει ξεπεράσει το 40%, καταλαβαίνουμε πώς θα κλείσει η καλλιεργητική αυτή περίοδος», καταλήγει.

«Το αυξημένο κόστος παραγωγής, η έλλειψη εργατών γης, η μειωμένη αγοραστική δύναμη του κοινού, όπως επίσης και οι συνεργασίες που επικράτησαν το τελευταίο διάστημα μεταξύ παραγωγών φυλλωδών λαχανικών και εταιρειών έτοιμης σαλάτας και φαγητού φέρνουν ως αποτέλεσμα τα νωπά σπανάκια να είναι μειωμένα στην αγορά».