Βραζιλία: Ο Αμαζόνιος φλέγεται, «καίνε» οι τιμές σε πορτοκάλια και καφέ

24/10/2024
6' διάβασμα
vrazilia-o-amazonios-flegetai-kaine-oi-times-se-portokalia-kai-kafe-336061

Σύμφωνα με το ίδρυμα Rainforest Foundation US και το πρόγραμμα MapBiomas, το 2024 σηματοδοτεί τη χειρότερη χρονιά, όσον αφορά τις πυρκαγιές στον Αμαζόνιο από το 2005. Μάλιστα, για τη Βραζιλία, τα νούμερα αποκαλύπτουν μια ανησυχητική εικόνα: Αύξηση 104% των εστιών πυρκαγιάς κατά την περίοδο Ιανουάριος – Αύγουστος σε σύγκριση με το 2023· περισσότερες από 38.000 εστίες μόνο μέσα στον Αύγουστο, γεγονός που μεταφράζεται σε αύξηση 120% συγκριτικά με τον ίδιο μήνα πέρυσι· σχεδόν 220,3 εκατομμύρια στρέμματα καμένου δάσους μέσα σε εννέα μήνες, ήτοι περίπου το 2,6% της Βραζιλίας ή μια έκταση στο μέγεθος της Λευκορωσίας!

Την ίδια στιγμή, ο Σεπτέμβριος παραμένει ο μήνας με τις περισσότερες πυρκαγιές, με αύξηση 90% από τον Αύγουστο. Σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο του 2023, η αύξηση είναι ακόμη μεγαλύτερη: 181%.

Αυτή η κρίσιμη και κλιμακούμενη κατάσταση υπογραμμίζει την επείγουσα ανάγκη για άμεση και αποτελεσματική δράση για τον περιορισμό των περαιτέρω ζημιών, αλλά και του αντικτύπου που έχει μια τέτοια οικολογική καταστροφή όχι μόνο στο περιβάλλον, αλλά και στην αγροδιατροφική αλυσίδα.

Κλιματική αλλαγή και αύξηση της θερμοκρασίας οι βασικοί «ένοχοι»

Αρκετοί παράγοντες έχουν συντελέσει στη μαζική αύξηση των πυρκαγιών στον Αμαζόνιο. Η περιοχή βιώνει ξηρότερες συνθήκες από ό,τι στο παρελθόν, ένα φαινόμενο που συνδέεται στενά με την κλιματική αλλαγή και εντείνεται από το El Ninio. Στην πραγματικότητα, το 2023 ήταν το θερμότερο έτος που έχει καταγραφεί ποτέ για τον πλανήτη μας και ο Ιούνιος του 2024 σηματοδότησε 13 συνεχόμενους μήνες παγκόσμιου θερμοκρασιακού ρεκόρ, αυξάνοντας την ευπάθεια των δασών στις πυρκαγιές.

Η περιοχή βίωσε, επίσης, μία πρωτοφανή ξηρασία το 2023, η οποία βοήθησε στην εξάπλωση της φωτιάς. Τα χαμηλά επίπεδα νερού στα ποτάμια της περιοχής δυσκόλεψαν την καταπολέμηση των πυρκαγιών, φέρνοντας τα παραποτάμια χωριά και τους αυτόχθονες πληθυσμούς σε απόγνωση και, κυρίως, σε κίνδυνο.

Οι περισσότερες πυρκαγιές στην περιοχή ξεκινούν από ανθρώπινη αιτία, κυρίως από εμπρησμούς, αφού είναι πολύ πιο σπάνιο να εκδηλωθούν πυρκαγιές με φυσικό τρόπο στο υγρό, τροπικό δάσος, σύμφωνα με τους επιστήμονες, την ομοσπονδιακή αστυνομία και την κυβέρνηση της Βραζιλίας. «Ένοχοι», υλοτόμοι και ανθρακωρύχοι που θέλουν να εκμεταλλευτούν τη γη του Αμαζονίου ή αγρότες που τη μετατρέπουν σε βοσκοτόπια. Παρ’ όλα αυτά, οι συνθήκες έχουν επιδεινωθεί από τη χειρότερη ξηρασία που έχει γνωρίσει ποτέ η Βραζιλία, η οποία μετέτρεψε την υπό κανονικές συνθήκες υγρή βλάστηση σε… προσάναμμα.

Πηγή: MapBiomas Project

Άσχημα νέα για τον καφέ

Καθώς οι πυρκαγιές συνεχίζουν ακόμη την καταστροφική πορεία τους στον Αμαζόνιο, οι παραγωγοί καφέ, που βρίσκονται χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά, ζουν, επίσης, τη δική τους κόλαση: Πολλές φάρμες έχουν δει τις φωτιές να αυξάνονται τα τελευταία χρόνια, θέτοντας σε κίνδυνο την παραγωγή του μεγαλύτερου εξαγωγέα καφέ στον κόσμο.

Οι καλλιέργειές τους γίνονται ολοένα και πιο ευάλωτες στις περιβαλλοντικές αλλαγές, οι οποίες εντείνονται σε μεγάλο βαθμό από την απώλεια της βλάστησης στην περιοχή του Αμαζονίου – τα τελευταία χρόνια, τα ακραία καιρικά φαινόμενα αυξάνονται, με περιόδους έντονης ζέστης και έντονου κρύου να εναλλάσσονται.

Τον Σεπτέμβριο, η κρατική Εθνική Εταιρεία Εφοδιασμού (Conab) ανέφερε μείωση στην παραγωγή καφέ της τάξης του 0,5% σε σύγκριση με το 2023, πτώση η οποία αποδίδεται στις καιρικές συνθήκες, διαψεύδοντας αρχικές, αισιόδοξες εκτιμήσεις.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι η παραγωγή καφέ της Βραζιλίας είναι πιθανό να επηρεαστεί περισσότερο από άλλες χώρες, με την ποικιλία Arabica να είναι πιο ευαίσθητη στις ακραίες κλιματικές συνθήκες

Η πλατφόρμα Gro Intelligence εκτιμά ότι ο αριθμός των ημερών με ακραίες θερμοκρασίες άνω των 34°C θα συνεχίσει να αυξάνεται έως το 2050, ενώ οι βροχοπτώσεις αναμένεται επίσης να μειωθούν κατά 10% μέχρι τα μέσα του αιώνα. Τα στοιχεία δείχνουν ότι η παραγωγή καφέ της Βραζιλίας είναι πιθανό να επηρεαστεί περισσότερο από άλλες χώρες, με την ποικιλία Arabica να είναι πιο ευαίσθητη στις ακραίες κλιματικές συνθήκες.

Έρευνες δείχνουν ότι η έκθεση σε θερμοκρασίες άνω των 30°C μπορεί να οδηγήσει σε ανωμαλίες και εκφυλισμό του φυτού του καφέ. Από το 2010, οι θερμοκρασίες σε όλες τις περιοχές παραγωγής καφέ της Βραζιλίας έχουν αυξηθεί κατά μέσο όρο περίπου 1,2°C την περίοδο ανθοφορίας, γεγονός που προκαλεί ανησυχία για το μέλλον της καλλιέργειας.

Ταυτόχρονα, τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τη Rabobank, οι τιμές του βραζιλιάνικου καφέ είχαν ανοδική πορεία. Η μέση τιμή του καφέ Arabica ανήλθε σε 1.472 ρεάλ ανά σακί (60 κιλά), σημειώνοντας αύξηση 49% σε ετήσια βάση. Ο καφές Conilon διαμορφώθηκε κατά μέσο όρο στα 1.497 ρεάλ ανά σακί, μια αύξηση 87% σε ετήσια βάση, ξεπερνώντας τις τιμές του Arabica.

Χαμηλές… πτήσεις και για τις αποδόσεις στα πορτοκάλια

Η ξηρασία και οι πυρκαγιές πιέζουν και τους Βραζιλιάνους καλλιεργητές πορτοκαλιών, των οποίων τα φρούτα προορίζονται κυρίως για τη βιομηχανία χυμών. Η Ένωση Παραγωγών Εσπεριδοειδών της Βραζιλίας Fundecitrus αναμένει μείωση της παραγωγής κατά σχεδόν 30%, ενώ η Rabobank εκτιμά η πτώση να αγγίξει το 40% (σ.σ. στην επιδείνωση της παραγωγής συνεπικουρεί και μία βακτηριακή ασθένεια που μαστίζει τα πορτοκάλια της χώρας).

Αποτέλεσμα, υψηλές τιμές που αντικατοπτρίζουν αυτή την τάση. Μάλιστα, μέσα σε μόνο δώδεκα μήνες, οι τιμές σκαρφάλωσαν από τα 650 δολάρια/τόνο στα 1.500 δολάρια/τόνο, με τους αναλυτές να εκφράζουν ανησυχία τόσο για την ποσότητα όσο και για την ποιότητα του προϊόντος.

ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΑΠΟ: