WEnCOOP: Η πρώτη γυναικεία ενεργειακή κοινότητα παγκοσμίως είναι ελληνική

Οι γυναίκες αποκτούν δύναμη στον τομέα της πράσινης οικονομίας

Μία διεθνούς εμβέλειας καλή πρακτική, βραβευμένη από την Ευρωπαϊκή Ένωση και αναγνωρισμένη από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, αποτελεί μια πρωτοβουλία γυναικών από την Ελλάδα, οι οποίες επιχειρούν να συμβάλουν στον τομέα της ενέργειας και της πράσινης οικονομίας, έχοντας ως κινητήριο δύναμη τις γυναικείες δεξιότητες.

Ο λόγος για τη WEnCoop, την πρώτη Γυναικεία Ενεργειακή Κοινότητα σε όλο τον κόσμο που έχει ως στόχο την ενδυνάμωση των γυναικών και την υποστήριξή τους για να δημιουργήσουν και να επιχειρήσουν στον τομέα της πράσινης οικονομίας και της ενεργειακής μετάβασης.

Η πρόεδρος της WEnCοοp και του Συνδέσμου Επιχειρηματιών Γυναικών Ελλάδος – ΣΕΓΕ, κα Αποστολίνα Τσαλταμπάση, αναφέρει στην «ΥΧ» ότι «η συγκεκριμένη είναι η 1η Ενεργειακή Κοινότητα για Γυναίκες Επιχειρηματίες και τις Επιχειρήσεις τους στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία του ΣΕΓΕ που αποσκοπεί στην ανάπτυξη και προώθηση της γυναικείας επιχειρηματικότητας, μέσω της οποίας τα μέλη της θα μπορούν να δραστηριοποιηθούν στον ενεργειακό τομέα, αξιοποιώντας τις καθαρές πηγές ενέργειας».

Πώς γεννήθηκε η ιδέα

Η πρόεδρος της WEnCοοp και του Συνδέσμου Επιχειρηματιών Γυναικών Ελλάδος – ΣΕΓΕ, κα Αποστολίνα Τσαλταμπάση.

Το γεγονός ότι η συμμετοχή των γυναικών παγκοσμίως στον τομέα της ενέργειας είναι εξαιρετικά χαμηλή αποτέλεσε το έναυσμα για τη σύσταση της ενεργειακής κοινότητας. Όπως εξηγεί η κα Τσαλταμπάση, «αναζητώντας μέσω του ΣΕΓΕ καινούργιους οικονομικούς κλάδους στους οποίους οι γυναίκες χρειάζονται υποστήριξη, αντιλήφθηκα ότι, τόσο παγκοσμίως όσο και στην Ελλάδα, το ποσοστό συμμετοχής των γυναικών στον τομέα της ενέργειας είναι μονοψήφιο και πολλές φορές μη καταγεγραμμένο, όπως στη χώρα μας. Έτσι γεννήθηκε η ιδέα της 1ης Γυναικείας Ενεργειακής Κοινότητας».

Το πρώτο βήμα ήταν η εκπαίδευση των γυναικών μέσω σεμιναρίων. «Στο πλαίσιο αυτών, αντιληφθήκαμε την άγνοια που υπάρχει, αλλά και το γεγονός ότι οι γυναίκες είναι διστακτικές να ασχοληθούν με τον τομέα της ενέργειας, καθώς φαίνεται ως ένας κλάδος μη δεκτικός για αυτές», τονίζει η κα Τσαλταμπάση.

«Όσον αφορά το εργατικό δυναμικό, αυτό καλύφθηκε από τον ΣΕΓΕ, ενώ η συγκέντρωση του κεφαλαίου πραγματοποιήθηκε με μία μορφή ανοιχτής πρόσκλησης τύπου crowdfunding προς τα μέλη του Συνδέσμου, έτσι ώστε να αποφασίσουν εάν θέλουν να συμμετέχουν, αλλά και το ποσό συμμετοχής, καθώς το κεφάλαιο εισόδου ξεκινούσε από πολύ χαμηλά. Με βάση τα παραπάνω, φτάσαμε τον Φεβρουάριο του 2021 στην ίδρυσης της WEnCοοp».

Φωτοβολταϊκό πάρκο

Μία από τις δράσεις της ενεργειακής κοινότητας είναι η κατασκευή ενός φωτοβολταϊκού πάρκου στη Χαλκιδική, το οποίο παράγει 1 MW ενέργειας. Μέσω αυτού, οι γυναίκες που συμμετέχουν στη WEnCOOP παίρνουν χρηματικές αποδόσεις. «Επιλέξαμε την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάνελ, γιατί ήταν το πιο άμεσο μοντέλο που μπορούσε να φέρει αποτελέσματα. Υπήρχε ανάγκη να δουν τα μέλη μας ότι υπάρχουν αποτελέσματα και να αποκτήσουν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση για τη συμμετοχή τους.

Επίσης, επειδή υπήρξαν γυναίκες που συμμετείχαν στην ενεργειακή κοινότητα με ένα αρκετά μεγάλο χρηματικό ποσό για να δηλώσουν την υποστήριξή τους στο εγχείρημα, αποφασίσαμε το ενεργειακό πάρκο να είναι κερδοσκοπικού χαρακτήρα και τα μέλη μας να παίρνουν χρηματικές αποδόσεις», εξηγεί η κα Τσαλταμπάση.

Τον Ιούνιο του 2023, η ενεργειακή κοινότητα ξεκίνησε τις διαδικασίες για την κατασκευή δύο ακόμη φωτοβολταϊκών πάρκων.

Εκπαιδεύσεις γυναικών

Στόχος της WEnCoop είναι να ενθαρρύνει τις γυναίκες να εκπαιδευτούν, να επιχειρήσουν και να ασχοληθούν με τον τομέα της πράσινης οικονομίας, μέσα από ένα ασφαλές περιβάλλον γυναικείας επιχειρηματικότητας.

Σύμφωνα με την κα Τσαλταμπάση, «μαζί με τον ΣΕΓΕ, αναλαμβάνουμε δράσεις ενημέρωσης και εκπαίδευσης γυναικών στην ελληνική περιφέρεια, στις οποίες πολλές από τις συμμετέχουσες είναι αγρότισσες. Οι δράσεις ήταν στοχοθετημένες γεωγραφικά στην Ανατολική Μακεδονία – Θράκη και στη Μεσσηνία. Στην τελευταία, πραγματοποιήσαμε μία “περιοδεία” ενημέρωσης, η οποία ολοκληρώνεται με ένα διήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο στις 19 και 20 Ιανουαρίου για τις ενεργειακές κοινότητες, το οποίο υποστηρίζεται από το Ίδρυμα Καπετάν-Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακοπούλου».

Επίσης, το επόμενο διάστημα πρόκειται να δημιουργηθούν άλλες δύο ενεργειακές κοινότητες, στην Ανατολική Μακεδονία – Θράκη και την Πελοπόννησο αντίστοιχα.

Μεταφορά τεχνογνωσίας και διεθνής αναγνώριση

Το μοντέλο που έχει αναπτύξει μέσω των δράσεών της η ενεργειακή κοινότητα έχει αναγνωριστεί ως παγκόσμια καλή πρακτική από τον ΟΗΕ, για την ενδυνάμωση των γυναικών και την υποστήριξή τους για τη συμμετοχή σε ενεργειακά έργα, ενώ έχει κατακτήσει το βραβείο και τον τίτλο του Ευρωπαϊκού Νικητή στα «Ευρωπαϊκά Βραβεία Προώθησης της Επιχειρηματικότητας 2022 – EEPA 2022», στην κατηγορία «Υποστήριξη της Βιώσιμης Μετάβασης».

«Για εμάς, το βραβείο αυτό ήταν μία τεράστια ηθική νίκη και αναγνώριση της δουλειάς που κάναμε, καθώς και ένας τρόπος να δείξουμε ότι οι γυναίκες μπορούν να τα καταφέρουν και σε αυτόν τον τομέα», τονίζει η κα Τσαλταμπάση.

Επίσης, η ίδια εξηγεί ότι οι συμμετέχουσες στη WEnCοop βρίσκονται, πλέον, σε θέση να μοιραστούν την τεχνογνωσία τους τόσο στην Ελλάδα όσο και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Εκεί στοχεύει και το έργο WIN, που βασίζεται στην αξιοποίηση του επιτυχημένου μοντέλου της WEnCoop, επιτρέποντας την ανάπτυξη παρόμοιων πρωτοβουλιών σε τέσσερις βαλκανικές χώρες (Ελλάδα, Βόρεια Μακεδονία, Μαυροβούνιο, Βοσνία – Ερζεγοβίνη).

Καταλήγοντας, η κα Τσαλταμπάση επισημαίνει ότι «η ενδυνάμωση των γυναικών δεν είναι θέμα φεμινιστικό, όπως το βλέπουν πολλοί, αλλά ζήτημα κοινωνικής ισορροπίας και οικονομίας. Η γυναίκα που δεν είναι ενδυναμωμένη, δεν παράγει αυτό που μπορεί σε μέγιστο βαθμό».