Χειμερινά κηπευτικά: Βροχές και μειωμένες φυτεύσεις εκτόξευσαν τις τιμές

ΦΩΤΟ ΜΠΡΟΚΟΛΟ-ΚΟΥΝΟΥΠΙΔΙ-ΛΑΧΑΝΟ ΧΕΙΜΕΡΙΝΑ ΚΗΠΕΥΤΙΚΑ

Αφενός το γεγονός ότι πολλοί παραγωγοί πραγματοποίησαν «συντηρητικές» φυτεύσεις το φθινόπωρο, αφετέρου η έντονη κακοκαιρία που χαρακτηρίστηκε από χιονοπτώσεις και συνεχόμενες και σφοδρές βροχοπτώσεις μέσα στον Ιανουάριο, έχουν εκτινάξει σε υψηλά επίπεδα τις τιμές των χειμερινών κηπευτικών τις τελευταίες εβδομάδες σε όλη την παραγωγική αλυσίδα.

«Οι τελευταίες εβδομάδες επιβεβαιώνουν την εκτίμησή μας ότι οι περιορισμένες φυτεύσεις της προηγούμενης περιόδου, λόγω οικονομικής αδυναμίας των παραγωγών, θα οδηγούσαν μέσα στον χειμώνα σε μικρότερους ρυθμούς τροφοδοσίας της αγοράς και, άρα, σε ανατιμήσεις», σημείωσε, μιλώντας στην «ΥΧ» ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Παραγωγών Κηπευτικών Μεγάρων, Γιώργος Παπαβασίλης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η τιμή παραγωγού για το άσπρο λάχανο διαμορφώνεται στον συνεταιρισμό σε ασυνήθιστα υψηλά επίπεδα για το προϊόν, στα 35-45 λεπτά, ειδικά εάν λάβει κανείς υπόψη περιόδους υπερπληθώρας, κατά τις οποίες πέφτει ακόμα και κάτω από τα 10 λεπτά. Για το μπρόκολο, ο παραγωγός απολαμβάνει από 70 μέχρι 90 λεπτά το κιλό, ενώ στα 80 λεπτά-1 ευρώ διαμορφώνεται η τιμή για το κουνουπίδι. Ο έμπειρος παραγωγός και συνεταιριστής εκτιμά ότι, ως είθισται, οι καλές τιμές της περιόδου θα αποτελέσουν κίνητρο για αύξηση των επόμενων φυτεύσεων στην περιοχή, όχι νωρίτερα από τα τέλη Φεβρουαρίου, καθώς η λάσπη στα χωράφια δεν διευκολύνει τις φυτεύσεις.

«Τα πολλά νερά καθήλωσαν τα φυτά»

Από τη Χαλκίδα, οι παραγωγοί μας μεταφέρουν ανάλογες τιμές, με το μπρόκολο στα 80 λεπτά, το κουνουπίδι στα 60 λεπτά, ενώ το λάχανο φτάνει και τα 50 λεπτά. Όπως σημειώνει ο γεωπόνος-φυτωριούχος, Μιχάλης Κούτρας, από τα Ψαχνά, τα λάχανα και τα μπρόκολα που μπήκαν το φθινόπωρο δεν αναπτύχθηκαν σωστά, λόγω των έντονων βροχοπτώσεων, με αποτέλεσμα να μην πάρουν βάρος. «Δεν “τίλωσαν”, όπως λένε οι αγρότες», μας είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κούτρας, εξηγώντας ότι αυτό σημαίνει πως δεν «έδεσαν» αρκετά. Τα πολλά νερά καθήλωσαν τα φυτά», σημείωσε. Στην περιοχή, αυτές τις μέρες, πραγματοποιούνται νέες φυτεύσεις, με τις περισσότερες παραγγελίες για σπορόφυτα μπρόκολου, κουνουπιδιού και λάχανου στους φυτωριούχους να προέρχονται από παραγωγούς που έχουν κλεισμένες συμφωνίες με αλυσίδες σούπερ μάρκετ, καταστήματα ή τη λαχαναγορά. Σύμφωνα με τον κ. Κούτρα, «οι παραγωγοί πωλητές λαϊκών αγορών αυτή την περίοδο περιορίζουν τις φυτεύσεις στα συγκεκριμένα χειμερινά κηπευτικά, γιατί, όταν βγουν, θα είναι η περίοδος που μειώνεται η ζήτησή τους και τη σκυτάλη στην κατανάλωση παίρνουν άλλα κηπευτικά, εξ ου και έχουμε αυξημένες παραγγελίες τώρα για μαρούλι, καθώς ετοιμάζονται για τη ζήτηση του Πάσχα».

Ψηλά και στη λιανική

Σταδιακά αποκλιμακώνονται οι ιδιαίτερα υψηλές τιμές που είχαν διαμορφωθεί και στη λιανική πριν από 15-20 ημέρες, εξαιτίας της έλλειψης που προκάλεσε η κακοκαιρία. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Αγροτικού Συλλόγου Μαραθώνα, Αλέξανδρο Βάρσο, ο οποίος είναι παραγωγός και πωλητής σε λαϊκές αγορές της πρωτεύουσας, πριν από δύο εβδομάδες οι τιμές «πέταξαν» στο 0,8-1 ευρώ το κιλό το λάχανο, δεδομένου επιπλέον ότι στον Μαραθώνα φέτος περιόρισαν σημαντικά οι καλλιεργητές τις φυτεύσεις λάχανου μετά την περσινή πολύ κακή χρονιά λόγω υπερπροσφοράς. Το κουνουπίδι πωλούνταν μέχρι τα 2,5 ευρώ το κιλό, ενώ το μπρόκολο έφτανε και τα 3 ευρώ. Στις αρχές της εβδομάδας που διανύουμε, διαμορφώνονταν σε 80 λεπτά για το λάχανο, καθώς εξακολουθούν να μη διατίθενται σε μεγάλες ποσότητες, το κουνουπίδι στο 1,5 ευρώ το κιλό, ενώ το μπρόκολο μέχρι 2 ευρώ το κιλό. «Διατηρούνται ακόμα υψηλές τιμές και πιστεύω πως ανάλογες θα είναι και το επόμενο δίμηνο, καθώς το προηγούμενο διάστημα, λόγω της κακοκαιρίας, δεν υπήρχε η δυνατότητα αναπλήρωσης με νέες φυτεύσεις και ακόμη δεν μπορούμε καλά-καλά να μπούμε στα χωράφια να φυτέψουμε», εκτιμά ο κ. Βάρσος.

«Δεν είναι δυνατόν να πωλείται λάχανο στα 32 λεπτά αυτές τις μέρες για ελληνικό, όταν ο παραγωγός δεν πουλάει κάτω από 35 λεπτά»

Στα σούπερ μάρκετ, το εγχώριο λάχανο πωλούνταν πριν από τρεις ημέρες μέχρι τα 76 λεπτά το κιλό, το μπρόκολο στο 1,9 ευρώ το κιλό και το κουνουπίδι μέχρι 2,25 ευρώ το κιλό. Σε εξέλιξη βρίσκονται και εισαγωγές σε αυτά τα είδη. «Αυτή την περίοδο εισάγονται από Αλβανία, Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία και μάλιστα σε ποσότητες τέτοιες που δεν υπαγορεύονται από την ανάγκη κάλυψης της αγοράς», επισημαίνει ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Παραγωγών Κηπευτικών Μεγάρων, Γιώργος Παπαβασίλης. Από την πλευρά του κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για κερδοσκοπικές πρακτικές, και κυρίως για ελληνοποιήσεις: «Μόλις “σηκώνουν κεφάλι” οι τιμές στα εγχώρια προϊόντα, αρχίζουν μαζικές εισαγωγές για να πιέσουν την τιμή ή βαφτίζονται ελληνικά, πρακτική που αποφέρει τεράστια κέρδη», αναφέρει, συμπληρώνοντας χαρακτηριστικά: «Δεν είναι δυνατόν να πωλείται λάχανο στα 32 λεπτά αυτές τις μέρες για ελληνικό, όταν ο παραγωγός δεν πουλάει κάτω από 35 λεπτά». Ο ίδιος αναφέρεται με έμφαση στην αναγκαιότητα ελέγχων για την αποτροπή των επίδοξων κερδοσκόπων: «Κανένας δεν ταυτοποιεί τι φορτία εισήχθησαν, πόσα πουλήθηκαν σαν ελληνικά και πόσα σαν ξένα. Μπήκαν δέκα παλέτες κουνουπίδια, πουλήθηκαν και οι δέκα ως εισαγόμενες ή πουλήθηκαν οι δύο ως εισαγόμενες και οι άλλες οκτώ έγιναν… ελληνικές; Οι έλεγχοι είναι εξαιρετικά ανεπαρκείς», καταλήγει.