Χωρίς αντίπαλο παίζουν σε Βαλκάνια και Κεντρική Ευρώπη τα πορτοκάλια Βαλέντσια

Καβατζωμένα τα 40 λεπτά για το ελληνικό πορτοκάλι, που αξιοποιεί το κενό των ροών από Αίγυπτο, Μαρόκο και Ισπανία

Oι ζημιές της Ισπανίας λόγω του καύσωνα και το κενό που έχει δημιουργήσει η διακοπή των εμπορικών ροών από Αίγυπτο και Μαρόκο αυτήν την περίοδο, δίνουν αβάντα στο ελληνικό Βαλέντσια, το οποίο φαίνεται να έχει κατακτήσει μια καλή θέση στα ράφια των ξένων αλυσίδων.

Έτσι, μέσα σε 15 ημέρες η τιμή σκαρφάλωσε από τα 20 λεπτά το κιλό μέχρι τα 40 λεπτά στον παραγωγό, για τις καλές ποιότητες που άφησαν αλώβητες οι βροχοπτώσεις και το χαλάζι. «Το ελληνικό πορτοκάλι αυτής της περιόδου, όταν φεύγουν από την αγορά τα άλλα πορτοκάλια, παρουσιάζει πολύ καλή ζήτηση, τόσο στην εγχώρια αγορά όσο και σε εκείνη του εξωτερικού, όπου δικαίως έχει κερδίσει τη φήμη του ως ποιοτικού προϊόντος», λέει στην «ΥΧ», ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ευρώτα, Χρήστος Αναγνωστάκος, προσθέτοντας ότι η τιμή αυτό το διάστημα διαμορφώνεται στα 35-40 λεπτά.

Απώλειες λόγω καιρού

Πρέπει να σημειωθεί, πάντως, ότι οι αντίξοες καιρικές συνθήκες είχαν ως αποτέλεσμα οι φετινές ποσότητες να είναι μειωμένες –όπως είχε διαφανεί άλλωστε και από την αρχή της σεζόν– κατά 50%-60% σε σχέση με μια «κανονική» (δηλαδή δίχως προβλήματα) χρονιά. Όπως αναφέρει ο κ. Αναγνωστάκος, η μισή από την παραγωγή που έμεινε «έφυγε» σε τιμή έως και 20 λεπτά το κιλό στον παραγωγό.

Ο ίδιος συμπληρώνει πως από τη διαδικασία της διαλογής στα συσκευαστήρια, ένα ποσοστό της τάξης του 30% κατευθύνεται στη χυμοποίηση, με καθαρή τιμή για τον παραγωγό στα 8 λεπτά το κιλό. «Οι αγορές έχουν γίνει πολύ απαιτητικές και παραλαμβάνουν μόνο πολύ υψηλή ποιότητα», σχολιάζει χαρακτηριστικά.

Δίνει ώθηση η εγχώρια αγορά

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΑΣΕ Σκάλας Λακωνίας, Στέλιος Σαρρής, κάνει λόγο για μια εμπορική περίοδο που χαρακτηρίζεται από καλές τιμές και ισχυρή ζήτηση, τόσο από τα Βαλκάνια όσο και από άλλες αγορές της Κεντρικής Ευρώπης. Οι υψηλότερες τιμές, που φτάνουν έως και τα 35 λεπτά, δίνονται από την εσωτερική αγορά η οποία, όπως σημειώνει, είναι ιδιαιτέρα υποστηρικτική και απορροφά μεγάλες ποσότητες, καθώς αυτή την περίοδο εκλείπουν οι άλλες ποικιλίες.

Όσο για το εξωτερικό, σημείωσε πως ο ανταγωνισμός είναι υπαρκτός, ωστόσο «τα ελληνικά πορτοκάλια που δεν επλήγησαν από τον καιρό έχουν πολύ καλή ποιότητα», και γι’ αυτό κερδίζουν έδαφος.

 

Σε υψηλά οκταετίας η παγκόσμια παραγωγή

Αυξημένη κατά 6,3 εκατ. τόνους υπολογίζεται πως θα είναι η παγκόσμια παραγωγή πορτοκαλιού συνολικά τη σεζόν 2018/2019 που, σύμφωνα με το USDA, θα φτάσει τα 54,3 εκατ. τόνους. Πρόκειται για τα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων οκτώ ετών, καθώς ο ευνοϊκός καιρός οδηγεί σε μεγαλύτερες παραγωγές στις ΗΠΑ και στη Βραζιλία. Τη μεγαλύτερη διεύρυνση της παραγωγής στις ΗΠΑ έχει η Φλόριντα, όπου το 95% των πορτοκαλιών κατευθύνεται στη βιομηχανία, έναντι του αντίστοιχου 70% της παραγωγής της Βραζιλίας.

Κατ’ επέκταση, θα αυξηθεί η υπολογιζόμενη σε παγκόσμιο επίπεδο παραγωγή χυμού πορτοκαλιού για φέτος κατά 36%, σε 2,2 εκατ. τόνους. Ειδικότερα, υπολογίζεται πως η παραγωγή στις ΗΠΑ θα είναι αυξημένη κατά 36% σε 4,8 εκατ. τόνους, καθώς η Φλόριντα ανέκαμψε από τις καταστροφές του τυφώνα Ίρμα το 2017/2018. Στη Βραζιλία η παραγωγή θα είναι αυξημένη φέτος κατά 26%, στους 20,2 εκατ. τόνους.

Αντίθετα, μείωση στους 7,2 εκατ. τόνους βλέπει η Κίνα, καθώς ο καιρός δεν στάθηκε σύμμαχος την καλλιεργητική περίοδο. Η κατανάλωση, λόγω μειωμένης εγχώριας παραγωγής αλλά και εισαγωγών, οι οποίες προέρχονται κατά 60% από Ν. Αφρική και Αίγυπτο, θα σημειώσει επίσης κάμψη. Ρεκόρ παραγωγής αναμένεται για την Αίγυπτο, που αναμένεται να «πιάσει» τους 3,4 εκατ. τόνους, 10% πάνω σε σύγκριση με πέρσι, ενώ ιστορικό υψηλό αναμένεται και για τις εξαγωγές της (1,6 εκατ. τόνους, 4% πάνω σε σχέση με έναν χρόνο πριν).

Σε ό,τι αφορά την ΕΕ, η παραγωγή της φέτος ανέρχεται σε 6,5 εκατ. τόνους, αυξημένη κατά 4%, μειώνοντας τις εισαγωγές κατά 3%, ενώ η Τουρκία παραμένει σταθερή στα επίπεδα των 1,9 εκατ. τόνων.