Ο “χορός” των αγριογούρουνων, πονοκέφαλος για τους αγρότες στην Ροδόπη

Αναγκασμένοι να «συμβιώνουν» με τα αγριογούρουνα είναι οι κάτοικοι μιας μεγάλης περιοχής, από τη Γρατινή μέχρι και την περιοχή του Ροδίτη. Αγρότες στην πλειοψηφία τους κάθε βράδυ θα πρέπει να «εκτελούν σκοπιές» για να απαλλάξουν τις καλλιέργειες τους από την απρόσκλητη επίσκεψή τους και την παρουσία τους που προκαλεί καταστροφές.

«Κάνουν μεγάλες ζημιές στις καλλιέργειες μας» δηλώνουν κάτοικοι της περιοχής και σημειώνουν ότι φέτος ειδικά το καλοκαίρι το πρόβλημα είναι πολύ μεγάλο. «Κατεβαίνουν ακόμη και στην Εθνική Οδό» λένε – με ό,τι κίνδυνο αυτό συνεπάγεται για τους ανυποψίαστους διερχόμενους οδηγούς – και σημειώνουν ότι όλες οι καλλιέργειες της περιοχής: Ηλίανθοι, αμπέλια, μποστάνια, καλαμπόκια είναι στο έλεος τους.

Μεγάλα κοπάδια, μάνες με πολλά μικρά, αλλά και επιθετικοί αγριόχοιροι «αλωνίζουν» όπως λένε κάθε βράδυ μεγάλες καλλιεργήσιμες εκτάσεις κατεβαίνοντας από τα ορεινά στα πεδινά. «Πέρσι ήταν λιγότερα, φέτος είναι περισσότερα» δηλώνει ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Γρατινής ο κος Χρήστος Τσέκης και σημειώνει ότι και μόνο που θα ανακατέψουν το χωράφι και την καλλιέργεια η ζημιά είναι μεγάλη.

Ήδη με έγγραφό του προς τη διεύθυνση δασών κοινοποίησε το πρόβλημα ζητώντας την κατ’ εξαίρεση αδειοδότηση συγκεκριμένων κυνηγών για την εξόντωση αυτών των κοπαδιών μια που βρισκόμαστε ακόμη εκτός κυνηγετικής περιόδου. «Μας ενημέρωσαν ότι θα τοποθετηθούν προειδοποιητικές πινακίδες για την προστασία των διερχόμενων οδηγών στο Επαρχιακό Οδικό Δίκτυο Φιλύρα – Αρριανά » είπε και σημείωσε πως υπήρξαν και υποδείξεις για την τοποθέτηση εκ μέρους των αγροτών συγκεκριμένων προστατευτικών μέσων – παγάνες κ.α. – ώστε να καταστήσουν απροσπέλαστα τα κτήματά τους.

Μέχρι τώρα δεκαπέντε τουλάχιστον αγρότες της περιοχής έχουν καταγράψει στις καλλιέργειες τους σημαντικές ζημιές. «Η κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη» λένε και ζητούν άμεσες λύσεις, καθώς δεν καλύπτονται οικονομικά ούτε για τις ζημιές στην παραγωγή, ούτε γι αυτές που σημειώνονται στα λάστιχα άρδευσης και στον λοιπό εξοπλισμό, καθώς η περιοχή δεν είναι υγροβιότοπος προστατευμένη δηλαδή από τη συνθήκη Ramsar.

Πηγή: ERTNews.gr