Μετωπική σύγκρουση στη Βουλή για τα Διαχειριστικά Σχέδια Βόσκησης

Άγρια κόντρα εκτυλίχθηκε στη βουλή το πρωί της Τετάρτης μεταξύ του τομεάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και βουλευτή Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία κ. Βασίλη Κόκκαλη και του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Λευτέρη Αυγενάκη, με αφορμή τη συζήτηση ερώτησης για τα βοσκοτόπια.

Ο κ. Κόκκαλης αρχικά κατηγόρησε το κυβερνητικό στέλεχος ότι κρύβεται και ότι επιλέγει το πότε θα έρθει στη βουλή, υπενθυμίζοντας πως απουσίαζε στη συζήτηση της ερώτησης για το φιάσκο με την καταβολή των αγροτικών επιδοτήσεων.

Εν συνεχεία έστρεψε τα πυρά του στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, υπενθυμίζοντας πως εδώ και πέντε χρόνια δεν έχει προχωρήσει τα διαχειριστικά σχέδια βόσκησης με αποτέλεσμα να ζημιώνονται οι Έλληνες κτηνοτρόφοι οι οποίοι δε μπορούν να εκμεταλλευτούν όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.

«Δεν είναι δυνατό να μη γνωρίζει ακόμη το κράτος ποιες είναι οι βοσκήσιμες εκτάσεις στη χώρα» είπε χαρακτηριστικά ενώ πρόσθεσε μεταξύ άλλων: «Κύριε υπουργέ, θα περιμέναμε όμως, όχι μόνο εμείς αλλά και οι χιλιάδες αγρότες, κτηνοτρόφοι, να έρθετε να απαντήσετε για το μείζον θέμα που κι εσείς ο ίδιος παραδεχτήκατε από τούτο εδώ το Βήμα, για το θέμα των αγροτικών ενισχύσεων. Θα σας περιμένουμε στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου και αυτά τα λέμε όχι μόνο εν τη απουσία σας, αλλά και ενώπιος ενωπίω.

Έρχομαι στο θέμα της επίκαιρης ερώτησης. Ίσως είναι από τα πιο κρίσιμα θέματα της κτηνοτροφίας, ποιες και πόσες είναι οι βοσκήσιμες εκτάσεις στη χώρα μας.

Λόγω των λύσεων που είχαν δοθεί μέχρι και το 2015, η χώρα μας καταδικάστηκε σε πρόστιμο και σε εξαίρεση εκτάσεων βοσκοτόπων. Το 2015 ψηφίστηκε ο νόμος 4351 του 2015, για να καθοριστεί επιτέλους ποιες εκτάσεις είναι βοσκήσιμες.

Είναι κρίσιμο και πάρα πολύ σημαντικό –νομίζω ότι το καταλαβαίνετε- να καθορισθούν οι βοσκήσιμες εκτάσεις μέσω των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης, ώστε να καθοριστεί η αστική γη, η δασική, η κτηνοτροφική, να καθορισθούν και τα μέρη όπου μπορούν να τοποθετούνται ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Η μη ύπαρξη των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης έχει ως αποτέλεσμα όλα να πηγαίνουν παραπίσω και όλα να είναι εις βάρος της κτηνοτροφίας. Δυστυχώς, αφού είχε δοθεί μια παράταση βέβαια το 2019 έως και το 2020, δόθηκαν άλλες δύο παρατάσεις και η τελευταία είναι μέχρι το 2024.

Γνωρίζω πολύ καλά ότι η ευθύνη για την υλοποίηση είναι στις περιφέρειες της χώρας μας. Ερωτάσθε ποιο είναι το ακριβές χρονοδιάγραμμα. Γνωρίζουμε ότι η τελευταία παράταση είναι έως τις 31-12-2024. Οι περιφέρειες είναι έτοιμες; Έχουν συνεργαστεί με τη γεωγραφική πληροφοριακή βάση δεδομένων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, το οποίο υπάγεται βέβαια σε εσάς, ή θα δοθεί εκ νέου και άλλη παράταση;

Η ΔΕΥΤΕΡΟΛΟΓΙΑ

Στη δευτερολογία του ο κ. Κόκκαλης υπενθύμιζε επίσης πως επί κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας «446.000.000 ευρώ πλήρωσε η χώρα μας λόγω της τεχνικής λύσης. Είναι έτσι ή δεν είναι; Δικαιώθηκε μετά η χώρα μας το 2018, με τον Κανονισμό «OMNIBUS»; Είχαν εξαιρεθεί 9,6 εκατομμύρια στρέμματα βοσκοτόπων τα οποία στερήθηκαν οι κτηνοτρόφοι μας; Επανεντάχθηκαν τα 9,6 εκατομμύρια στρέμματα βοσκοτόπων στη γεωγραφική βάση δεδομένων; Μπορείτε να πείτε σήμερα για την ουσία της επίκαιρης;

Δικαιώθηκε η χώρα μας από την κακιά διακυβέρνηση που είπατε, την προηγούμενη, και συγκρίνετε μια διακυβέρνηση με μνημόνιο με μια άλλη διακυβέρνηση, κύριε Αυγενάκη!  Είπατε για φόρο και για εισφορές. Καμία σχέση το ένα με το άλλο.

Πάμε στο πρακτέον. Αφού κάναμε όλη αυτή την άσχημη διαχείριση στις πληρωμές, κύριε Αυγενάκη, γιατί εσείς είπατε ότι έγιναν τόσα λάθη φέτος; Γιατί φέτος ήταν η χειρότερη πληρωμή; Μπορείτε να το εξηγήσετε; Γιατί οι κτηνοτρόφοι είδαν τόσες μειωμένες ενισχύσεις; Ακόμα και ο Πρωθυπουργός, ξέρετε, δηλώνει βοσκοτόπια. Το ξέρετε; Το θεωρείτε έντιμο; Το θεωρείτε σωστό; Μπορεί να είναι νόμιμο. Το θεωρείτε σωστό; Αφού το πάτε έτσι!

Και, εν πάση περιπτώσει, είπατε ότι θα πάρετε την αρμοδιότητα. Όταν ψηφίστηκε ο νόμος όμως, κύριε Αυγενάκη, δεν είπατε ότι κακώς εκχωρείται η αρμοδιότητα στις περιφέρειες… Δηλαδή δεν θα ισχύσει η προθεσμία μέχρι τα τέλη του ’24; Θα φέρετε κάποιο νόμο; Θα περιμένετε να δείτε και τις άλλες περιφέρειες; Τι θα γίνει με τα βοσκοτόπια; Αυτό ενδιαφέρει τον κόσμο. Θα περιμένετε τέλος του ‘24 όποιες περιφέρειες είναι έτοιμες και μετά; Δεν θα περιμένετε;

Ξέρετε ότι ο ορισμός του βοσκοτόπου έχει σχέση και με τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική. Εάν υπήρχαν διαχειριστικά σχέδια βόσκησης, κύριε Υπουργέ, δεν θα είχαν εγκλωβιστεί οι κτηνοτρόφοι μόνο σε ένα οικολογικό σχήμα. Αυτά δεν μπορείτε να τα πείτε εδώ στο Κοινοβούλιο; Δεν έχει σχέση ο βοσκότοπος με τη νέα ΚΑΠ; Έχει. Άρα θα περιμένουμε μέχρι τέλος του ‘24; Είπατε ότι η αρμοδιότητα θα είναι στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Δεν αντιλέγω ότι πολλές περιφέρειες δεν έκαναν σωστά τη δουλειά τους.

Από εκεί και πέρα, στο δια ταύτα, κύριε Αυγενάκη, επειδή έχει σχέση και με τη νέα ΚΑΠ. Κύριε Υπουργέ, τι σκοπεύετε να κάνετε; Να φέρετε νόμο για να πάρετε τα διαχειριστικά στο Υπουργείο; Γι’ αυτό θέλουμε να ενημερωθούμε και όχι μόνο εμείς, αλλά και οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι» κατέληξε ο κ. Κόκκαλης.

Στο φύλλο της «ΥΧ» την Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου θα υπάρχει αναλυτικό ρεπορτάζ

Νωρίτερα το ypaithros.gr έγραφε:

«Τις επόμενες μέρες ανεβαίνει στη διαβούλευση και τις επόμενες εβδομάδες έρχεται προς συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή το νομοσχέδιο μας, το οποίο περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, και το νέο πλαίσιο για τα Διαχειριστικά Σχέδια Βόσκησης, τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, απαντώντας σε Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή Λαρίσης του ΣΥΡΙΖΑ, Βασίλη  Κόκκαλη.

Με τις σχετικές προτεινόμενες διατάξεις του νομοσχεδίου, υπάρχει ρητή πρόβλεψη ανάληψης εκπόνησης των Διαχειριστικών Σχεδίων Βόσκησης  από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με ειδική μνεία στους λόγους μη συμμόρφωσης των περιφερειών με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο. Επιπλέον, υπάρχει σχετική μέριμνα από την πλευρά του ΥΠΑΑΤ για ανάληψη εξ΄ αρχής της διαγωνιστικής διαδικασίας προς εξυπηρέτηση του σκοπού της ενιαίας διαχείρισης, αλλά και της ταχύτερης υλοποίησης ενός τόσο σημαντικού έργου».

Δείτε ΕΔΩ το Δελτίο Τύπου του ΥΠΑΑΤ