Αυτό το άρθρο είναι 11 μηνών

Χρηματοδότηση από την ΕΕ: Ενδυνάμωση των γυναικών στον αγροτικό τομέα μέσω της καινοτομίας

06/10/2023
2' διάβασμα
chrimatodotisi-apo-tin-ee-endynamosi-ton-gynaikon-ston-agrotiko-tomea-meso-tis-kainotomias-302502

Αναζητώντας τους τρόπους εκείνους που θα ενισχύσουν τη θέση των γυναικών στη γεωργία και θα επιταχύνουν την κοινωνική τους ένταξη, το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Κοινής Αγροτικής Πολιτικής παρουσιάζει περιπτώσεις γυναικών που κατάφεραν μέσω χρηματοδοτούμενων προγραμμάτων από την ΕΕ να αναβαθμίσουν την αγροτική τους επιχείρηση.

Η Mateja Res, μία αγρότισσα από τη Σλοβενία, εκσυγχρόνισε την οικογενειακή αγροτική της επιχείρηση, με στόχο να μετριάσει τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων της αγροτικής εκμετάλλευσης προέρχεται από τη βιολογική παραγωγή φρούτων και επεξεργασμένων προϊόντων, όπως οι μαρμελάδες. Η ίδια σχεδίασε ένα πλάνο εκσυγχρονισμού της επιχείρησης για να αυξήσει την ανθεκτικότητα και να διασφαλίσει τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητά της, παρά τις μεταβαλλόμενες κλιματικές συνθήκες, όπως οι εξαιρετικά έντονες βροχοπτώσεις, το χαλάζι και η ξηρασία που αποτελούν απειλή για τις καλλιέργειές της.

Χρησιμοποιώντας τη συγχρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Γεωργικού Ταμείου Αγροτικής Ανάπτυξης, εγκατέστησε ένα σύγχρονο σύστημα άρδευσης και σύστημα αντιχαλαζικής προστασίας. Η βελτιωμένη διαχείριση των υδάτων και οι ενέργειες προστασίας των καλλιεργειών τη βοήθησαν να εξασφαλίσει και να διαφοροποιήσει την παραγωγή της, μειώνοντας τον κίνδυνο ζημιάς από ακραία καιρικά φαινόμενα. Το αγρόκτημα έχει γίνει το ιδανικό μέρος για τοπικά σχολεία, συλλόγους και ομάδες, ενώ έχει διαμορφωθεί και χώρος φιλοξενίας ιδιωτικών εκδηλώσεων.

Ακόμα ένα παράδειγμα είναι αυτό της περιοχής Nordeste στην επαρχία της Μούρθια στη Νότια Ισπανία, η οποία παλεύει με το πρόβλημα της ερήμωσης. Η απόσταση και η έλλειψη βασικών υπηρεσιών οδηγεί σε περισσότερες ανισότητες μεταξύ των φύλων και περισσότερες γυναίκες στην απομόνωση. Για την αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης, η τοπική ομάδα δράσης του Ευρωπαϊκού Αγροτικού Δικτύου δημιούργησε το χρηματοδοτούμενο από το LEADER πρόγραμμα «Territorio Igualdad».

Το πρόγραμμα δημιούργησε δραστηριότητες δικτύωσης και εκπαίδευσης και παρήγαγε διαδικτυακό υλικό επικοινωνίας. Επίσης, διοργανώθηκαν θερινά σχολεία για παιδιά και νέους με θέμα την καινοτομία. Συνολικά, το έργο ενίσχυσε την κοινωνική συμμετοχή, βελτίωσε τις ψηφιακές δεξιότητες των γυναικών και ενθάρρυνε τη γυναικεία επιχειρηματικότητα και δικτύωση.