Χριστούγεννα και διεθνής αγορά οδήγησαν στο 1,8 ευρώ το κιλό την τιμή του χοιροτρόφου

Η αυξημένη ζήτηση των ημερών ενόψει της κατανάλωσης των γιορτών Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς σε συνδυασμό με την άνοδο των διεθνών τιμών εξαιτίας της αφρικανικής πανώλης, που έχει «στραγγίξει» από αποθέματα την ευρωπαϊκή αγορά, αποτελούν πρόσφορο έδαφος για ανατιμήσεις στις τιμές παραγωγού, οι οποίες διαμορφώνονται στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων ετών. Έτσι, από τα 1,60-1,65 ευρώ το κιλό ζώντος βάρους τις πρώτες ημέρες του Δεκεμβρίου, αυτές τις μέρες σκαρφάλωσε στα 1,7-1,8 ευρώ το κιλό.

Σύμφωνα με τον χοιροτρόφο Γιώργο Κελαϊδίτη από τη Χαλκίδα, «η ζήτηση βαίνει αυξανόμενη από τις αρχές του μήνα και τις τελευταίες ημέρες κορυφώνεται ενόψει της ζήτησης του τελευταίου δεκαημέρου του χρόνου. Οι τιμές είναι αρκετά υψηλές, στα 1,7-1,8 ευρώ το κιλό ζώντος βάρους, ακολουθώντας τις εξελίξεις που διαμορφώνονται στο μέτωπο των τιμών σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, εξαιτίας της αυξημένης ζήτησης από την Ασία».

Συμπλήρωσε, μάλιστα, ότι με τις τιμές σε αυτά τα επίπεδα γίνεται προσπάθεια και από τους χοιροτρόφους και από τις εταιρείες που μεταπωλούν το χοιρινό κρέας να κρατούν και κάποιες ισορροπίες με τους πελάτες τους της λιανικής, ακολουθώντας πάντα τις τιμές που ορίζει η παγκόσμια αγορά. Κάτω από αυτά τα δεδομένα, σημείωσε ο κ. Κελαϊδίτης, έχει μειωθεί και η ψαλίδα ανάμεσα στο εισαγόμενο και στο ελληνικό χοιρινό, που έκανε «ελκυστικό» το πρώτο, λόγω χαμηλότερης τιμής, η οποία πλέον δεν είναι μεγαλύτερη από 5%.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο αντιπρόεδρος του ΣΕΚ, αρμόδιος για τη χοιροτροφία, Γιώργος Διδάγγελος, μιλώντας στην «ΥΧ», ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «δεν υπάρχουν αποθέματα πλέον, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η ζήτηση είναι δυσανάλογη της προσφοράς.

Η Κίνα είχε απώλεια ζωικού κεφαλαίου της τάξης του 50%, ενώ έχει επηρεαστεί και όλη η Νοτιοανατολική Ασία». Κάτω από αυτά τα δεδομένα, από την εγχώρια παραγωγή καλύπτεται το μέγιστο ποσοστό της κατανάλωσης που υπάρχει δυνατότητα, βάσει της υφιστάμενης παραγωγής. «Η ζήτηση είναι έντονη και οι τιμές τις τελευταίες ημέρες έπιασαν το 1,75 μέχρι και 1,8 ευρώ το κιλό ζώντος βάρους για τα χοιρινά των 100-110 κιλών, όταν πέρσι την αντίστοιχη περίοδο διαμορφωνόταν κάτω από το 1,4 ευρώ το κιλό, ενώ για το χοιρίδιο φτάνει μέχρι τα 2,5 ευρώ το κιλό έναντι 2 ευρώ πέρσι», τόνισε.

Την ανηφόρα τραβούν οι τιμές στην Ευρώπη

Το αποτύπωμα που άφησαν στις τιμές σε ευρωπαϊκό επίπεδο οι εξελίξεις γύρω από την επέκταση της αφρικανικής πανώλης μεταφράζεται σε αύξηση της τιμής σφαγίου κατά 43,6% μέσα σε έναν χρόνο και συγκεκριμένα την εβδομάδα από 2 μέχρι 8 Δεκεμβρίου (τελευταία επίσημα δημοσιευμένα στοιχεία), όταν η μέση τιμή στην ΕΕ διαμορφωνόταν στο 1,96 ευρώ το κιλό.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, τον προηγούμενο Νοέμβριο η Ελλάδα εμφάνιζε την υψηλότερη τιμή κιλού σφαγίου στα 2,16 ευρώ το κιλό έναντι 1,73 ευρώ το κιλό πέρσι, η Ολλανδία, από όπου προέρχεται μεγάλο ποσοστό του εισαγόμενου χοιρινού στην ελληνική αγορά, δήλωνε 1,79 ευρώ το κιλό έναντι 1,29 πέρσι, ενώ το Βέλγιο είχε τη χαμηλότερη τιμή στα 1,59 ευρώ το κιλό τον προηγούμενο Νοέμβριο έναντι 1,05 τον περσινό.