Υπαίθρια Κηπευτικά: Πονοκεφαλιάζουν οι αγρότες για προσβολές, εργάτες γης και αρδευτικό

Διατηρεί τις υπαίθριες καλλιέργειες η ντομάτα
14/04/2025
6' διάβασμα
ypaithria-kipeftika-ponokefaliazoun-oi-agrotes-gia-prosvoles-ergates-gis-kai-ardeftiko-350732

Τη σταθεροποίηση της θερμοκρασίας περιμένουν οι παραγωγοί υπαίθριων κηπευτικών για να ξεκινήσουν τις φυτεύσεις στα χωράφια τους, προκειμένου να καλύψουν την περίοδο του καλοκαιριού. Βασική καλλιέργεια αποτελεί η ντομάτα, και ακολουθούν η πιπεριά και η μελιτζάνα.

Συνήθως, ένα ποσοστό των παραγωγών, για να προφυλάξει την καλλιέργειά του, χρησιμοποιεί χαμηλά θερμοκήπια, ώστε να ξεπεράσει τους ανοιξιάτικους παγετούς. Η απευθείας έκθεση στις καιρικές συνθήκες αποτελεί ένα σημαντικό πρόβλημα και για τους παραγωγούς το ρίσκο είναι μεγάλο.

Σύμφωνα με τον Γιώργο Σταυρογιάννη, παραγωγό από τον Δομοκό, οι φυτεύσεις των κηπευτικών θα ξεκινήσουν προς τα τέλη Απριλίου ή στις αρχές Μαΐου, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν. «Οι βροχοπτώσεις αυτή την περίοδο, όπως και οι χαμηλές θερμοκρασίες, δείχνουν ότι οι ημερομηνίες φύτευσης θα μετατεθούν για τον Μάιο», περιγράφει.

Ο ίδιος υποστηρίζει ότι καλύπτει με φυτεύσεις το σύνολο των υπαίθριων κηπευτικών, με κύρια καλλιέργεια την ντομάτα, αλλά προβληματίζεται για τις εντομολογικές προσβολές. «Εκεί πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη βαρύτητα για να μειώσουμε τις καταστροφές, διότι είναι σημαντικές. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μεγαλώνει το κόστος παραγωγής χρόνο με τον χρόνο και πρέπει να βρούμε εναλλακτικές λύσεις, ώστε να είμαστε περισσότερο αποτελεσματικοί». Κλείνοντας, στέκεται και στο θέμα των εργατών γης, καθώς αυτού του είδους οι καλλιέργειες απαιτούν σημαντικό αριθμό προσωπικού, αλλά, όπως λέει, «το δυναμικό που έχουμε στην περιοχή μας δεν καλύπτει τις ανάγκες μας, δυσχεραίνοντας με αυτόν τον τρόπο τον προγραμματισμό των καλλιεργειών».

Οι οικογένειες κρατάνε την ντοματοκαλλιέργεια στους Στρόπωνες Ευβοίας

Οι εδαφοκλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν στα ορεινά της Εύβοιας και ειδικότερα στους Στρόπωνες, σε συνδυασμό με τα καθαρά νερά, δημιουργούν το κατάλληλο περιβάλλον για την παραγωγή ντομάτας υψηλής ποιότητας. Όπως μας ενημερώνει ο Κώστας Σταματούκος, νέος αγρότης, πάνω από 20 οικογένειες ασχολούνται με την καλλιέργεια της υπαίθριας ντομάτας.

Ο ίδιος υποστηρίζει ότι, λόγω του γεωγραφικού ανάγλυφου της περιοχής, τα χωράφια είναι συνήθως κτήματα των 3 και 4 στρεμμάτων. «Αυτά προσπαθούμε να τα αξιοποιήσουμε εμείς και οι οικογένειές μας, ώστε να μπορέσουμε να κρατήσουμε την καλλιέργεια και, παράλληλα, να ενισχύσουμε το εισόδημά μας», σημειώνει.

Και προσθέτει: «Η ντομάτα που παράγουμε είναι υψηλής ποιότητας και, για τον λόγο αυτόν, την εποχή που εμείς την παράγουμε, συνήθως έχουμε μια καλή τιμή. Εφαρμόζουμε το σύστημα της υποστύλωσης, ώστε να αξιοποιήσουμε περισσότερα φυτά ανά μονάδα επιφάνειας και προσπαθούμε να κάνουμε αμειψισπορά με φασόλια ή ακόμη και αγρανάπαυση, ώστε να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα».

Κλείνοντας, αναφέρεται στο κόστος παραγωγής, όπως επίσης και στο μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν με τους αγριόχοιρους. «Οι καλλιέργειές μας είναι εκτεθειμένες στα άγρια ζώα, τα οποία προκαλούν σημαντικές ζημιές κάθε χρόνο. Προσπαθούμε με τα μέσα που διαθέτουμε να μειώσουμε όσο το δυνατόν τις καταστροφές», υποστηρίζει.

Παραγωγή για την τοπική αγορά στην Κρήτη

Μπορεί οι θερμοκηπιακές καλλιέργειες κηπευτικών στην Κρήτη να στρέφονται στις αγορές του εξωτερικού, οι υπαίθριες όμως απευθύνονται κυρίως στην τοπική αγορά και ιδιαίτερα στον τουρισμό. Σύμφωνα με τον Κώστα Πατελάκη, γεωπόνο από την Ιεράπετρα, έχουν ξεκινήσει οι φυτεύσεις των υπαίθριων κηπευτικών από τις πρωιμότερες περιοχές.

«Οι καλλιέργειες αυτού του είδους καλύπτουν εκτάσεις ακόμη και στα ορεινά, όπως είναι το οροπέδιο Λασιθίου. Οι παραγωγοί προσπαθούν να καλύψουν με αυτόν τον τρόπο την καλοκαιρινή περίοδο, αφού τότε οι ανάγκες του νησιού είναι ιδιαίτερα αυξημένες και τα θερμοκήπια σχεδόν έχουν κλείσει τον κύκλο της παραγωγής», σημειώνει. Το μεγάλο, όμως, πρόβλημα για τον ίδιο εστιάζεται στο αρδευτικό ζήτημα του νησιού, καθώς η έλλειψη νερού δημιουργεί προβλήματα στο σύνολο των καλλιεργειών.

Οριακές οι αυξήσεις των τιμών στα σπορόφυτα

Χωρίς σημαντικές μεταβολές από την περσινή περίοδο προχωρούν αυτή την εποχή οι παραγγελίες των σπορόφυτων, όπως λέει ο Μιχάλης Κούτρας, παραγωγός από τη Χαλκίδα. Το γεγονός αυτό τον οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η φετινή χρονιά δεν διαφέρει σημαντικά από την περσινή. «Οι τιμές των σπορόφυτων είναι οριακά αυξημένες λόγω του κόστους παραγωγής που και εμείς έχουμε. Πολλοί παραγωγοί, που θέλουν να φυτέψουν νωρίτερα, καλύπτουν τα φυτά τους με νάιλον, ώστε να τα προφυλάξουν από τις χαμηλές θερμοκρασίες και ιδιαίτερα αυτές που επικρατούν τη νύχτα», περιγράφει.

Αναφερόμενος στις επιλογές των παραγωγών για τα είδη που θα φυτέψουν, ο ίδιος λέει ότι «η ντομάτα, ακόμη και με τα προβλήματα που έχει, κρατάει τις υπαίθριες καλλιέργειες, με αύξηση στον τύπο βελανίδι». Ιδιαίτερη αναφορά κάνει και στο θέμα του εντόμου tuta absoluta, καθώς πολλοί πελάτες του, παραγωγοί ντομάτας, μειώνουν τις εκτάσεις, διότι δεν μπορούν να το καταπολεμήσουν. Σε ό,τι αφορά τις πιπεριές και τις μελιτζάνες, υποστηρίζει ότι υπερέχει ο τύπος φλάσκα, όμως ενδιαφέρον παρουσιάζουν και ο τύπος Φλωρίνης, καθώς και άλλες ποικιλίες.

ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΑΠΟ: