Υπαίθριο Καρπούζι: Χαμήλωσε ο πήχης της τιμής

Σε χαμηλότερα επίπεδα από εκείνα των πρώτων ημερών προσαρμόζονται οι τιμές στο υπαίθριο καρπούζι, όσο προστίθενται στην παραγωγή οι καλλιέργειες και άλλων περιοχών –πλην των πιο πρώιμων της Νότιας Πελοποννήσου–, όπως η Ηλεία και σιγά-σιγά η Αχαΐα, ενώ ο καιρός κάθε άλλο παρά σύμμαχος φαίνεται να είναι σε ό,τι αφορά την κατανάλωση του φρούτου-«παγωτού» του καλοκαιριού.

«Τα υπαίθρια ακολούθησαν μια πολύ καλή διαδρομή που χάραξαν τα θερμοκηπιακά, κυρίως βαρέλες, που έφτασαν και στα 70 λεπτά για εξαγωγές. Ξεκίνησαν από 55-60 και στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας έφτασαν στα 20-22 λεπτά, ενώ οι μποστάνες (Bostana) ακόμη και στα 16 λεπτά. Η ζήτηση έπεσε, γιατί μπαίνουν στο φουλ κι άλλες περιοχές, ενώ δεν βοηθάει και ο καιρός» εξήγησε, μιλώντας στην «ΥΧ», ο παραγωγός Γιώργος Αχαμνός, από τα Δουνέικα Αμαλιάδας. Όπως είπε ο ίδιος σχηματικά, «πρέπει να υπάρξει κενό στην προσφορά για να ανακάμψει η τιμή. Να γίνει ένας καύσωνας στην Ευρώπη…».

Οι αποδόσεις, σύμφωνα με τον ίδιο, ποικίλλουν από περιοχή σε περιοχή στα πρώιμα υπαίθρια, καθώς υπάρχουν τοποθεσίες στις οποίες δεν έδεσαν πολλά καρπούζια. «Στα Δουνέικα, για παράδειγμα, έχουμε τέτοια προβλήματα. Οι αποδόσεις είναι από 4 μέχρι 8 τόνους. Μια πολύ καλή παραγωγή είναι 8 τόνοι στο πρώτο χέρι, οπότε η χαμηλή τιμή αντισταθμίζεται από την καλή παραγωγή. Με 4 τόνους, όμως, δεν βγαίνουν τα έξοδα, ειδικά στις μποστάνες, που είναι η πιο χαμηλή τιμή», ανέφερε. Ο κ. Αχαμνός έθεσε και την παράμετρο της αύξησης του μεταφορικού κόστους, καθώς, όπως είπε, «τα φορτηγά μπορεί να μείνουν και οκτώ ημέρες στη Γερμανία, για παράδειγμα, για να ξαναφορτώσουν και να γυρίσουν πίσω. Αυτό έχει αυξήσει τον ναύλο κατά 25% περίπου».

Από τα Φιλιατρά, ο παραγωγός Κώστας Μαλάμος μας είπε, όσον αφορά τη μέχρι τώρα πορεία του υπαίθριου καρπουζιού, ότι «τα πρώτα υπαίθρια πήγαν πολύ καλά, όπως και τα θερμοκηπιακά. Στις 5 του μήνα ξεκίνησαν δειλά-δειλά οι κοπές, στις 13 Μάη πιο συστηματικά. Ξεκίνησαν ιδανικά, με υψηλές τιμές, αν και με χαμηλότερες των αναμενόμενων αποδόσεις, λόγω των βροχοπτώσεων που σημειώθηκαν τον Απρίλη, όταν ξεσκεπάσαμε. Όσο προχωράμε στα μεσοπρώιμα που είμαστε τώρα, η εικόνα της παραγωγής είναι καλύτερη». Το υπαίθριο, ανέφερε ο κ. Μαλάμος, ξεκίνησε στα 50-52 λεπτά, για να πέσει εδώ και περίπου δέκα ημέρες κάτω από 20 λεπτά τα στρογγυλά, αλλά σε καλύτερα επίπεδα κρατιούνται οι βαρέλες, που είναι μικρότερο ποσοστό της καλλιέργειας.

Από την πλευρά του, εξήγησε: «Ο καιρός χάλασε απότομα παντού. Άρα, μείωση της ζήτησης σημαίνει και κατακόρυφη πτώση τιμών. Από τις 20 του μήνα άλλαξαν τα δεδομένα. Κυρίως εκεί όπου πήγαιναν τα στρογγυλά καρπούζια, Πολωνία, Ρουμανία, Βουλγαρία, Τσεχία. Η Γερμανία και η Ιταλία εξακολουθούν να παίρνουν καρπούζια, αλλά θέλουν μόνο πρώτης διαλογής προϊόντα. Οι Ιταλοί θέλουν από 7 κιλά και πάνω, που δεν χαρακτηρίζουν το μεγάλο ποσοστό της παραγωγής, με αποτέλεσμα στοκάρισμα και, άρα, μείωση τιμών».