Στο επίκεντρο του άτυπου Συμβουλίου των υπουργών Γεωργίας της ΕΕ, στο Κόμπλεντς της Νοτιοδυτικής Γερμανίας, βρέθηκε το ζήτημα της επισήμανσης των τροφίμων. Στις διήμερες συνομιλίες που σηματοδότησαν την έναρξη της ατζέντας της γερμανικής προεδρίας της ΕΕ για τον πρωτογενή τομέα, οι 27 Ευρωπαίοι υπουργοί Γεωργίας τάχθηκαν από κοινού υπέρ της υποχρεωτικής ένδειξης προέλευσης στις επισημάνσεις που βρίσκεται στο εμπρόσθιο μέρος της συσκευασίας των τροφίμων.

Υπενθυμίζεται ότι προσφάτως, αρκετά κράτη-μέλη εισήγαγαν εθνικά μέτρα για τον προσδιορισμό της προέλευσης συγκεκριμένων κατηγοριών τροφίμων, όπως το γάλα ή ορισμένα κύρια συστατικά. Ένα από αυτά είναι η Ιταλία, η οποία έχει υιοθετήσει συστήματα για τον προσδιορισμό της προέλευσης των ντοματών που χρησιμοποιούνται για σάλτσα και του σκληρού σίτου στα ζυμαρικά, ενώ ηγείται ομάδας χωρών υπέρ ενός υποχρεωτικού συστήματος επισήμανσης της προέλευσης των τροφίμων σε επίπεδο ΕΕ.

Πάντως, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει απορρίψει κάθε εθνική ρυθμιστική απόπειρα επί του θέματος, καθώς αυτή θα μπορούσε να κατακερματίσει την ενιαία αγορά. Μιλώντας ενώπιον των υπουργών, ο επίτροπος Γεωργίας της ΕΕ, Γιάνους Βοϊτσεχόφσκι, είπε ότι η υιοθέτηση εθνικών μέτρων δεν είναι ο κατάλληλος τρόπος για την αντιμετώπιση της αυξανόμενης απαίτησης των καταναλωτών να γνωρίζουν την προέλευση των τροφίμων που αγοράζουν.

Θέλοντας να προλάβει κι άλλα τέτοια φαινόμενα, η Κομισιόν αναμένεται να υποβάλει πρόταση για ένα εναρμονισμένο σύστημα επισήμανσης των τροφίμων στο πλαίσιο της στρατηγικής «Από το Αγρόκτημα στο Πιάτο» (F2F). Ο κ. Βοϊτσεχόφσκι ενημέρωσε ότι μέσα στο φθινόπωρο έχει προγραμματιστεί μια «εκτίμηση επιπτώσεων», για να υπολογιστεί ο αντίκτυπος που θα μπορούσε να έχει η επέκταση της υποχρεωτικής επισήμανσης προέλευσης στους υπευθύνους επιχειρήσεων τροφίμων και ιδίως στους αγρότες και στους καταναλωτές.

www.euractiv.com