Οι υπηρεσίες φυτοπροστασίας που προσφέρει το gaiasense1

 
Τώρα όλοι οι αγρότες μπορούν να μάθουν περισσότερα για την καλλιέργειά τους και να την προστατεύσουν καλύτερα, με μια ματιά στο κινητό τους

 

Μήπως έρχεται βροχή, μήπως η καλλιέργεια δεν αναπτύσσεται κανονικά και κινδυνεύει από εχθρούς; Και αν κινδυνεύει, μπορώ να ψεκάσω αύριο και σε ποιο από τα χωράφια μου;

Ερωτήσεις τόσο σημαντικές που μπορούν να επηρεάσουν ολόκληρη την καλλιεργητική σεζόν, αλλά και το οικονομικό όφελος του αγρότη. Ποιος δεν θα ήθελε, λοιπόν, να έχει τις απαντήσεις αυτές στην οθόνη του κινητού του με το πάτημα ενός κουμπιού; Ναι, τόσο εύκολα! Μα, είναι δυνατόν, θα σκεφτείτε, ένα σύστημα να γνωρίζει τους κινδύνους και τις ασθένειες του χωραφιού μου; Ναι, με το σύστημα ευφυούς γεωργίας gaiasense της NEUROPUBLIC είναι.

Γιατί το σύστημα gaiasense αποτελείται από ένα πανελλαδικό δίκτυο εκατοντάδων -και σύντομα χιλιάδων- τηλεμετρικών σταθμών μέτρησης που καταγράφουν τον σφυγμό της καλλιέργειας κάθε στιγμή. Με αισθητήρες στην καρδιά του χωραφιού, που συλλέγουν δεδομένα από το έδαφος, τον αέρα και το φυτό και παρέχουν αξιόπιστη πληροφόρηση για τις συνθήκες ανάπτυξης μυκήτων και εντόμων.

Όλη αυτή η πληροφόρηση γίνεται πλέον διαθέσιμη σε κάθε αγρότη μέσω του gaiasense mobile app. Της νέας εφαρμογής, δηλαδή, του συστήματος gaiasense, για έξυπνα κινητά και tablet, στην πρώτη έκδοση της οποίας, το gaiasense1, μπορούν όλοι οι αγρότες να μάθουν περισσότερα για την καλλιέργειά τους και να την προστατεύσουν καλύτερα.

 

Είναι οι προληπτικοί ψεκασμοί η λύση για αποτελεσματική φυτοπροστασία;

Η φυτοπροστασία είναι μία από τις σημαντικότερες καλλιεργητικές φροντίδες, καθώς ακόμη και μια, κατά τα άλλα, τέλεια παραγωγή μπορεί να υποστεί μεγάλες ζημιές μετά την προσβολή της καλλιέργειας από κάποιον εχθρό ή ασθένεια. Ζημιές που μεταφράζονται σε χρήματα για τον αγρότη, ο οποίος έχει μοχθήσει για να φτάσει η καλλιέργειά του να δώσει μια καλή παραγωγή στο τέλος της καλλιεργητικής περιόδου.

Στην προσπάθειά του να αποφύγει τέτοια προβλήματα, ο αγρότης προχωρά σε ψεκασμούς – συχνά ακόμη και όταν δεν υπάρχει πραγματικός κίνδυνος. Έχει υπολογιστεί ότι δύο στους τρεις ψεκασμούς είναι είτε περιττοί (άρα, ο αγρότης θα μπορούσε να τους έχει αποφύγει) είτε άκαιροι (οπότε, θα ήταν πιο αποτελεσματικοί αν είχαν γίνει νωρίτερα ή αργότερα), και αυτό αυξάνει όχι μόνο το κόστος παραγωγής για τον αγρότη, αλλά και τις επιπτώσεις της γεωργικής δραστηριότητας στο περιβάλλον.

Είναι οι προληπτικοί ψεκασμοί η λύση; Εξαρτάται. Θα σε βοηθήσουν μεν να προλάβεις την εμφάνιση κάποιας ασθένειας, αλλά με κάποιο κόστος. Και το κόστος αυτό είναι, συνήθως, υψηλό γιατί περιλαμβάνει και τον χρόνο που θα ξοδέψεις στο χωράφι για να ψεκάσεις και την ενέργεια που θα δαπανήσεις, αλλά και την επιβάρυνση που θα δημιουργήσεις στο χωράφι σου με τα επιπλέον χημικά.

Γνωρίζετε ότι
2 στους 3 ψεκασμούς (66%)
μιας καλλιεργητικής περιόδου
μπορεί να είναι περιττοί
ή λανθασμένοι;

 

Τι υπηρεσίες προσφέρει το gaiasense1 για καλύτερη φυτοπροστασία

Το gaiasense1 δίνει τη λύση στο πρόβλημα της φυτοπροστασίας. Γιατί βοηθάει τον αγρότη να μάθει περισσότερα για τις συνθήκες που επικρατούν στο χωράφι του και να πάρει καλύτερες αποφάσεις για τη φυτοπροστασία της καλλιέργειάς του.

Τώρα με το gaiasense1 κάθε αγρότης μπορεί να διαχειριστεί με μεγαλύτερη ακρίβεια την προστασία της καλλιέργειάς του απέναντι σε εχθρούς και ασθένειες, καθώς έχει προσωποποιημένη πρόσβαση στις παρακάτω υπηρεσίες:

Δείκτης βλάστησης NDVI (μια πρώτη ένδειξη πιθανής προσβολής)

Δείκτης υγρασίας φύλλου (ή διύγρανση φύλλου, δείκτης που επηρεάζει την εμφάνιση ασθένειας)

Γεωργική προειδοποίηση  (ένα βήμα πριν από την προσβολή από εχθρό/ασθένεια)

Καταλληλότητα ψεκασμών (επιβεβαίωση προσβολής και λήψη μέτρων)

Και το πιο σημαντικό: Όλα αυτά τα βρίσκεις μέσα από το gaiasense1 στο έξυπνο κινητό σου τηλέφωνο.

Με τον δείκτη βλάστησης NDVI κάθε αγρότης μπορεί να κάνει τσεκ-απ στο χωράφι του, κατευθείαν από το κινητό του!

Κάθε αγρότης που χρησιμοποιεί το gaiasense1 μπορεί, εκτός από τα προαναφερθέντα, να δει αν κάτι δεν πάει καλά σε κάποιο σημείο του χωραφιού του. Συγκεκριμένα, το gaiasense1 επιτρέπει στον αγρότη να δει πόσο «ζωηρή» βλάστηση έχει το χωράφι του ή και αν υπάρχει πρόβλημα με την ανάπτυξή της, με τη βοήθεια των δορυφορικών εικόνων και τις τιμές του δείκτη βλάστησης NDVI.

Μέσα από το gaiasense1 ο αγρότης μπορεί να δει άμεσα τόσο τη μέση τιμή του δείκτη για ολόκληρο το χωράφι του, όσο και τη μεταβολή της τιμής του σε κάθε σημείο μέσα σε αυτό. Στη δεύτερη περίπτωση, η διαφοροποίηση των χρωμάτων πάνω στη δορυφορική εικόνα ενημερώνει τον αγρότη για σημεία στο χωράφι του που η βλάστηση δεν είναι τόσο έντονη, κάτι που μπορεί να οφείλεται σε προσβολή από κάποιον εχθρό ή ασθένεια. Συγκεκριμένα, όσο πιο πράσινο είναι το χρώμα της εικόνας, τόσο πιο μεγάλη και κοντά στο 100 θα είναι η τιμή του δείκτη που βλέπει ο αγρότης στο gaiasense1. Αντίθετα, όσο πιο κίτρινο και προς το καφέ είναι το χρώμα, τότε και η τιμή του δείκτη μικραίνει και είναι κοντά στο 0. Αυτό υποδηλώνει ότι κάτι δεν πάει καλά στο συγκεκριμένο σημείο του χωραφιού.

Αυτή η διαφοροποίηση στα χρώματα είναι ένας εύκολος τρόπος για να εντοπίσει ο αγρότης πιθανά προβλήματα σε συγκεκριμένα σημεία στο χωράφι του, που μπορεί να οφείλονται σε διάφορους λόγους, όπως η προσβολή από κάποιον εχθρό ή ασθένεια.

Αν εντοπίσει ότι στα ίδια σημεία του χωραφιού υπάρχει διαφοροποίηση στα χρώματα, τότε θα πρέπει να δει από κοντά τη συγκεκριμένη περιοχή του χωραφιού του και να εντοπίσει πιθανή έναρξη προσβολής της καλλιέργειάς του. Επίσης, για εκείνα τα χωράφια που σπέρνονται με ετήσιες καλλιέργειες, μπορεί να διαπιστώσει την ύπαρξη ζιζανίων κατά την περίοδο που είναι ακαλλιέργητα και να λάβει τα κατάλληλα μέτρα ζιζανιοκτονίας για την αντιμετώπισή τους. Με λίγα λόγια, έχει τη δυνατότητα να κάνει τσεκ-απ στο χωράφι του, κατευθείαν από το κινητό του.

Μέσα από τις τιμές του δείκτη βλάστησης NDVI και τις επεξεργασμένες δορυφορικές εικόνες του χωραφιού του που βλέπει μέσα από το gaiasense1, ο αγρότης μπορεί να δει άμεσα προβλήματα με την ανάπτυξη της καλλιέργειάς του που μπορεί να οφείλονται μεταξύ άλλων και σε προσβολή από εχθρούς ή ασθένειες της καλλιέργειας.
Στην εικόνα αριστερά φαίνονται (με χρώμα ανοιχτό πράσινο και πορτοκαλί) συγκεκριμένα σημεία του χωραφιού στα οποία η ανάπτυξη της καλλιέργειας παρουσιάζει κάποια προβλήματα. Με την πάροδο του χρόνου, και εφόσον ο αγρότης δεν πάρει κάποια μέτρα, η ένταση του προβλήματος επιδεινώνεται και τα επίμαχα σημεία εμφανίζονται με κόκκινο χρώμα. Εάν το πρόβλημα οφείλεται σε προσβολή της καλλιέργειας από εχθρούς ή κάποια ασθένεια, ο παραγωγός μπορεί να πάρει έγκαιρα τα απαραίτητα μέτρα φυτοπροστασίας για να αποφύγει την εξάπλωσή της σε όλο το χωράφι.

 

 

 

Είναι σημαντικό να γνωρίζει ο αγρότης αν υπάρχει υγρασία πάνω στα φύλλα της καλλιέργειάς του;

H υγρασία ευνοεί την ανάπτυξη πολλών μυκήτων και ασθενειών που μπορούν να ζημιώσουν την καλλιέργεια. Ο δείκτης υγρασίας φύλλου, λοιπόν (επιστημονικά διύγρανση φύλλου, ΔΦ), δείχνει πόσες ώρες υπάρχουν σταγόνες νερού πάνω στα φύλλα των φυτών, μέσα σε ένα 3ωρο ή 24ωρο. Και, όσο περισσότερες είναι οι ώρες αυτές, τόσο πιο ευνοϊκές γίνονται οι συνθήκες για την ανάπτυξη συγκεκριμένων μυκήτων.

Εάν, λοιπόν, ο αγρότης γνωρίζει ποιοι μύκητες αναπτύσσονται σε αυτήν τη συνθήκη, μέσα από το gaiasense1 μπορεί να παρακολουθήσει τη διύγρανση φύλλου και, σε συνδυασμό με τη θερμοκρασία, μπορεί να έχει μια αίσθηση του κινδύνου προσβολής από τον συγκεκριμένο μύκητα. Ανάλογα με το επίπεδο κινδύνου, αποφασίζει αν πρέπει να ψεκάσει ή όχι.

Μέσα από το gaiasense1, ο αγρότης μπορεί να παρακολουθεί συνεχώς την τιμή υγρασίας στα φύλλα της καλλιέργειάς του, αλλά και τη θερμοκρασία που επικρατεί στο χωράφι του. Έτσι, μόλις οι συνθήκες γίνουν ευνοϊκές για την ανάπτυξη μιας ασθένειας, μπορεί να επιβεβαιώσει και από κοντά την εμφάνισή της και να πάρει έγκαιρα τα κατάλληλα μέτρα.

Γεωργική προειδοποίηση για έγκαιρη αντιμετώπιση εχθρών και ασθενειών της καλλιέργειας

Ο αγρότης έχει καθημερινά πολλά στο μυαλό του, για αυτό και πρέπει να ενημερώνεται συνεχώς για τα πιο σημαντικά. Με το gaiasense1 ο αγρότης λαμβάνει γεωργική προειδοποίηση στο κινητό του, όταν υπάρχει πραγματικά υψηλός κίνδυνος προσβολής της καλλιέργειάς του από συγκεκριμένες μυκητολογικές ασθένειες ή έντομα. Έτσι, έχει τον χρόνο να αξιολογήσει τον κίνδυνο και να πάρει έγκαιρα τα απαραίτητα μέτρα φυτοπροστασίας.

Στην αρχική οθόνη του gaiasense1, εμφανίζονται προειδοποιήσεις σχετικά με την εμφάνιση εχθρών και ασθενειών της καλλιέργειας που έχει δηλώσει ο αγρότης στην εφαρμογή. Έτσι, μπορεί να αξιολογήσει τον κίνδυνο της προσβολής, να ελέγξει την καλλιέργειά του για συμπτώματα και να πάρει έγκαιρα τα μέτρα φυτοπροστασίας που χρειάζονται για να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τον κίνδυνο.

 

Έφτασε η στιγμή του ψεκασμού – αλλά μπορώ να ψεκάσω;

Ο χρήστης της εφαρμογής gaiasense1 μπορεί να δει εύκολα και γρήγορα αν και πότε οι συνθήκες επιτρέπουν την πραγματοποίηση ψεκασμών σε συγκεκριμένο χωράφι του, στην ίδια οθόνη που βλέπει την πρόγνωση του καιρού για το χωράφι του. Η χρωματική κλίμακα που χρησιμοποιείται (πράσινο, χακί, κίτρινο και κόκκινο) διευκολύνει την κατανόηση της πληροφορίας.

Αφού το gaiasense1 τον ενημέρωσε έγκαιρα σχετικά με την αυξημένη πιθανότητα να προσβληθεί η καλλιέργειά του από συγκεκριμένη ασθένεια, ο αγρότης πηγαίνει στο χωράφι του και βλέπει τα πρώτα συμπτώματα της προσβολής. Επισκέπτεται τον γεωπόνο του με δείγματα φύλλων, αυτός επιβεβαιώνει την προσβολή από τη συγκεκριμένη ασθένεια και του προτείνει τα πλέον κατάλληλα μέσα για την αντιμετώπισή της. Ο αγρότης ετοιμάζεται να ψεκάσει για να προλάβει την επέκταση της ασθένειας στα φυτά του. Είναι, όμως, η πιο κατάλληλη στιγμή για τον ψεκασμό;

Πώς υπολογίζεται η καταλληλότητα ψεκασμού;

Για να μπορέσει να ψεκάσει ο αγρότης, θα πρέπει οι συνθήκες που επικρατούν στο χωράφι του, όπως η ένταση και η διεύθυνση του ανέμου, η θερμοκρασία και η σχετική υγρασία, να είναι κατάλληλες. Λέγοντας κατάλληλες, εννοούμε αφενός ο αγρότης να μη δυσκολεύεται κατά την εκτέλεσή τους και η προσπάθειά του να έχει το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα και αφετέρου να μην επιβαρύνεται το περιβάλλον χωρίς λόγο με αγροχημικά, τα οποία προορίζονται για την καλλιέργεια.

Έτσι, έχουν καθοριστεί κάποιες προδιαγραφές διεθνώς, οι οποίες περιλαμβάνουν τις μετεωρολογικές συνθήκες, που επηρεάζουν την αποτελεσματικότητα των ψεκασμών. Στην Ελλάδα, υπάρχει η σχετική νομοθεσία που λαμβάνει υπόψη της αυτές τις προδιαγραφές, με βάση την οποία πραγματοποιούνται οι ψεκασμοί με φυτοπροστατευτικά σκευάσματα. Όταν, λοιπόν, οι συνθήκες είναι ακατάλληλες για ψεκασμό, ουσιαστικά αυτός απαγορεύεται.

Όπως είπαμε, οι τρεις μετεωρολογικές παράμετροι που καθορίζουν το πότε επιτρέπεται και πότε απαγορεύεται να ψεκάσει ο αγρότης είναι ο άνεμος, η θερμοκρασία και η υγρασία.

● Συνθήκες ανέμου. Ο αγρότης δεν επιτρέπεται να ψεκάσει όταν ο άνεμος είναι ιδιαίτερα δυνατός και παρασύρει μακριά το ψεκαστικό νέφος. Σε αυτή την περίπτωση, ο ψεκασμός είναι όχι απλά αναποτελεσματικός, αφού οι φυτοπροστατευτικές ουσίες δεν δεσμεύονται αποκλειστικά από την καλλιέργεια, αλλά ακόμη και επικίνδυνος – αν για παράδειγμα κάποιος εισπνεύσει το ψεκαστικό υγρό ή αν αυτό επικαθήσει σε επιφάνειες νερού και άλλες επιφάνειες. Όμως και όταν ο άνεμος δεν είναι δυνατός, αλλά αλλάζει συνεχώς η διεύθυνσή του, πάλι δεν μπορεί να ψεκάσει ο αγρότης. Τέλος, πρόβλημα στον ψεκασμό προκαλεί και η πλήρης άπνοια, καθώς δεν μπορεί να διαχυθεί αρκετά στην επιφάνεια της καλλιέργειας.

● Θερμοκρασία και υγρασία. Όταν η θερμοκρασία είναι υψηλή και η υγρασία είναι χαμηλή, τότε είναι πιο εύκολο να εξατμιστεί το ψεκαστικό υγρό. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα ο ψεκασμός να μην είναι τόσο αποτελεσματικός όσο θα ήταν κάτω από άλλες συνθήκες.

Η νομοθεσία που διέπει τη χρήση γεωργικών φαρμάκων είναι η ΚΥΑ 9269/246316 (ΦΕΚ Β΄4032/21.09.20) και μέρος αυτής αφορά την Πιστοποίηση Γνώσεων Ορθολογικής Χρήσης Γεωργικών Φαρμάκων, που είναι υποχρεωτική για όσους διενεργούν ψεκασμούς. Στο πλαίσιο αυτό, και όχι μόνο, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και ο Ελληνικός Σύνδεσμος Φυτοπροστασίας (ΕΣΥΦ) εκδίδουν οδηγίες με αναφορές στις κλιματικές συνθήκες για τη διενέργεια ψεκασμού. Οι οδηγίες αυτές, όμως, δεν αναφέρονται πάντα με σαφήνεια στους μετεωρολογικούς παράγοντες που επηρεάζουν τη διενέργεια ψεκασμών – για παράδειγμα, μπορεί να αναφέρεται ότι περιοριστικός παράγοντας είναι η βροχόπτωση, χωρίς να αναφέρονται όμως ακριβώς τα χιλιοστά βροχής, ή η αυξημένη ένταση του ανέμου χωρίς να αναφέρεται κάποια συγκεκριμένη ταχύτητα ανέμου. Εξαίρεση αποτελούν αναφορές σε συγκεκριμένες τιμές θερμοκρασίας και σχετικής υγρασίας σε εγχειρίδια του ΕΣΥΦ.

 

Ψεκάζοντας την κατάλληλη στιγμή με πληροφορίες από το gaiasense1

Με σύμμαχο το gaiasense1, ο αγρότης μπορεί να ψεκάσει την καλύτερη δυνατή στιγμή και να βελτιστοποιήσει την αποτελεσματικότητα κάθε ψεκασμού του. Μέσα από την οθόνη του κινητού του, μπορεί να δει ποιες χρονικές στιγμές μέσα στην ημέρα είναι οι πιο κατάλληλες για ψεκασμό – και μάλιστα για τις επόμενες τρεις ημέρες. Το gaiasense1 χρησιμοποιεί μια απλή χρωματική κλίμακα για να κάνει πιο εύκολη τη διαδικασία αναζήτησης της καλύτερης δυνατής χρονικής περιόδου για έναν ψεκασμό.

Μέσα από το gaiasense1, ο αγρότης μπορεί να δει απλά και γρήγορα πότε είναι ευνοϊκότερες οι συνθήκες για ψεκασμούς μέσα στην ημέρα, έτσι ώστε να προγραμματίσει έγκαιρα τη σημαντική αυτή εργασία του. Στο συγκεκριμένο παράδειγμα (αριστερά), ο αγρότης βλέπει ότι ιδανικές συνθήκες για ψεκασμό επικρατούν μεταξύ 18:00 και 21:00 της συγκεκριμένης ημέρας. Αν έχει τη δυνατότητα να ψεκάσει την επόμενη ημέρα (δεξιά), υπάρχει ένα μεγαλύτερο χρονικό «παράθυρο» μεταξύ 06:00 – 13:00, στο οποίο μπορεί να ψεκάσει με ασφάλεια.
● Πράσινο
Οι συνθήκες είναι ιδανικές
για την πραγματοποίηση ψεκασμών.
● Ανοιχτό πράσινο/χακί
Οι συνθήκες δεν είναι ιδανικές,
αλλά επιτρέπουν την πραγματοποίηση
ψεκασμών.
● Πορτοκαλί
Ο ψεκασμός μπορεί να γίνει μόνο αν είναι
απολύτως απαραίτητο και δεν μπορεί να καθυστερήσει. Ιδανικά,
ο ψεκασμός
θα πρέπει να γίνει κάποια
άλλη στιγμή.
● Κόκκινο
Οι συνθήκες απαγορεύουν
την πραγματοποίηση ψεκασμών.
Ψεκάζοντας την κατάλληλη στιγμή
με πληροφορίες από το gaiasense1
 

 

 

Πώς υπολογίζει το gaiasense1 την καταλληλότητα των συνθηκών για τον ψεκασμό;

Το gaiasense1 συνδυάζει τις μετεωρολογικές προγνώσεις που πραγματοποιεί με τα μετεωρολογικά χαρακτηριστικά, που αναφέραμε νωρίτερα, για να μπορέσει να δώσει στον αγρότη ακριβείς πληροφορίες σχετικά με το πότε μπορεί να ψεκάσει και πότε όχι. Ο υπολογισμός γίνεται για κάθε αγροτεμάχιο ξεχωριστά και για κάθε τρίωρο εντός της τριήμερης πρόγνωσης που παρέχει. Επιπλέον, η εφαρμογή gaiasense1 δείχνει και τον λόγο για τον οποίο δεν επιτρέπεται ο ψεκασμός στα χρονικά διαστήματα που επισημαίνονται με κόκκινο χρώμα.

 

Συμπέρασμα:
Με το gaiasense1 όλοι οι αγρότες μπορούν να μάθουν περισσότερα για την καλλιέργειά τους και να την προστατεύσουν καλύτερα

Ο αγρότης που χρησιμοποιεί το gaiasense1 έχει ένα πολύτιμο εργαλείο για να προστατεύσει την καλλιέργειά του από εχθρούς και ασθένειες. Μέσα από δορυφορικές εικόνες, μπορεί να δει έγκαιρα οποιοδήποτε πρόβλημα στην ανάπτυξη της καλλιέργειάς του
–πιθανώς και από προσβολή– και να το επιβεβαιώσει με έναν επιτόπιο έλεγχο στο συγκεκριμένο χωράφι.

Παρακολουθώντας την υγρασία στα φύλλα των φυτών του, είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει μυκητολογικές ασθένειες, ενώ μια ειδοποίηση στο κινητό του επιβεβαιώνει τον κίνδυνο προσβολής από εχθρό ή ασθένεια. Όταν έρθει η ώρα για τον ψεκασμό, ο αγρότης είναι βέβαιος ότι παίρνει τα μέτρα του την πιο κατάλληλη στιγμή, αφού με το gaiasense1 ξέρει πότε να ψεκάσει. Έχοντας στα χέρια του όλες αυτές τις πληροφορίες, έχει μια ολοκληρωμένη εικόνα σχετικά με την προσβολή της καλλιέργειάς του από εχθρούς και ασθένειες, αλλά και έναν σύμμαχο για την αντιμετώπισή τους.

Τα οφέλη από τη χρήση του gaiasense1 για την προστασία
της καλλιέργειάς σου είναι πολλά:

● Εξοικονομείς χρήματα αποφεύγοντας αχρείαστους ψεκασμούς.

● Αυξάνεις την αποτελεσματικότητα των ψεκασμών που κάνεις.

● Εξασφαλίζεις υψηλά επίπεδα προστασίας της σοδειάς σου.

● Απολαμβάνεις καλύτερη ποιότητα και ποσότητα.

● Μειώνεις πολύτιμο χρόνο από τις επισκέψεις στα χωράφια σου, αφού μπορείς να έχεις εικόνα της καλλιέργειάς σου από το κινητό σου τηλέφωνο.

● Τέλος, συμβάλλεις κι εσύ στην προστασία του περιβάλλοντος, μειώνοντας τους ψεκασμούς και, κατά συνέπεια, την επιβάρυνση της χλωρίδας και της πανίδας από αυτούς.

Τεστ
Τι έμαθες σε αυτό το αφιέρωμα;
Διάλεξε τη σωστή απάντηση

1. Το gaiasense1 σε βοηθά μόνο στην προστασία
της καλλιέργειάς σου από εχθρούς και ασθένειες;

✔ Σωστό ✘ Λάθος

2. Ποιες διαφορετικές πληροφορίες που παίρνεις από
το gaiasense1 σε βοηθούν σε θέματα φυτοπροστασίας;

1. Δείκτης υγρασίας φύλλου (ή διύγρανση φύλλου)
2. Καταλληλότητα ψεκασμών
3. Δείκτης βλάστησης NDVI
4. Γεωργική προειδοποίηση
5. Όλα τα παραπάνω
6. Τίποτα από τα παραπάνω

3. Με το gaiasense1 μπορείς να ξέρεις πάντα
την καλύτερη στιγμή για να ψεκάσεις.

✔ Σωστό ✘ Λάθος

4. Πόσα διαφορετικά χρώματα χρησιμοποιεί το gaiasense1 για να
σου δείξει τις κατάλληλες ή μη ώρες για πραγματοποίηση ψεκασμών;

α) 3
β) 4
γ) 5

5. Η υγρασία που έχουν τα φύλλα της καλλιέργειάς σου –δηλαδή
η διύγρανση φύλλων που βλέπεις μέσα από το gaiasense1–
ευνοεί την εμφάνιση ασθενειών.

✔ Σωστό ✘ Λάθος

Θα βρεις τις σωστές απαντήσεις στην «ΥΧ» της Παρασκευής 5/2/2021.

Aπαντήσεις των ερωτήσεων του προηγούμενου φύλλου

1. Τους ημεροβαθμούς ανάπτυξης, τις ώρες ψύχους και τη διακύμανση του δείκτη βλάστησης NDVI για κάθε χωράφι του

2. Με όλα τα παραπάνω

3. Του πότε θα βγουν τα δέντρα του από τον λήθαργο

4. Λάθος