Υπό αμφισβήτηση η ευρωπαϊκή στρατηγική για τα δάση

«Αμφιλεγόμενη», «ανεπαρκής», «επιφανειακή» είναι μερικοί μόνο από τους χαρακτηρισμούς που αποδόθηκαν στην ευρωπαϊκή στρατηγική για τα δάση με ορίζοντα το 2030 από τους εκπροσώπους του Ευρωκοινοβουλίου. Σε διάσκεψη που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη 1η Σεπτεμβρίου από την επιτροπή του Κοινοβουλίου για το περιβάλλον και τον πρωτογενή τομέα, ο επίτροπος Γεωργίας, Γιάνους Βοϊτσεχόφσκι, κλήθηκε ως εκπρόσωπος της Κομισιόν να παρουσιάσει τα βασικά σημεία της στρατηγικής και να απαντήσει στα ερωτήματα των ευρωβουλευτών. Ούτε ο ίδιος, όμως, δεν περίμενε να ακούσει τις έντονες αντιδράσεις των κοινοβουλευτικών παρατάξεων.

Είχε προηγηθεί κοινή δήλωση των υπουργών Γεωργίας της Γερμανίας και της Αυστρίας κατά της στρατηγικής, η οποία, όπως καταγγέλλουν, «αφαιρεί από τα κράτη-μέλη το κυριαρχικό τους δικαίωμα στον σχεδιασμό, καθώς επιχειρείται να αντικατασταθεί με κοινοτικές δεσμεύσεις». Το ίδιο θέμα ετέθη από αρκετούς ευρωβουλευτές. Βέβαια, οι επικρίσεις που διατυπώθηκαν δεν είχαν την ίδια επιχειρηματολογία. Κάποιοι σημείωσαν ότι η στρατηγική δεν συμβάλλει αρκετά στην προστασία της βιοποικιλότητας και στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, αλλά έχει περισσότερο οικονομική διάσταση, καθώς «αντιμετωπίζει τα δάση ως πηγή εσόδων». Άλλοι την κατέκριναν για τον αντίθετο ακριβώς λόγο, υπογραμμίζοντας ότι οι ιδιοκτήτες και οι διαχειριστές δασών χρειάζονται περισσότερους πόρους.

«Είναι ισορροπημένη»

Από την πλευρά του, ο επίτροπος Γεωργίας προσπάθησε να αποκρούσει τις κατηγορίες, τονίζοντας ότι η στρατηγική σε καμία περίπτωση δεν έχει παρεμβατικό ρόλο και δεν υποβαθμίζει τον ρόλο των κρατών-μελών, αλλά έχει ενθαρρυντική κυρίως κατεύθυνση. Ο ίδιος απάντησε πως η στρατηγική είναι ισορροπημένη και λαμβάνει υπόψη της τις πολλαπλές λειτουργίες των ευρωπαϊκών δασών. Όπως εξήγησε, στα Στρατηγικά Σχέδια τα κράτη-μέλη καλούνται να συμπεριλάβουν δράσεις κυρίως προληπτικού χαρακτήρα για τα δάση με βάση τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους.