Υπογραφή συμβάσεων για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στο Ιόνιο

Υπογραφή συμβάσεων για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στο Ιόνιο

Πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 9 Απριλίου στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) η υπογραφή δύο συμβάσεων για την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στο Ιόνιο.

Η πρώτη σύμβαση μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της ΕΛ.ΠΕ. Α.Ε, αφορά στην παραχώρηση του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στη θαλάσσια περιοχή 10 στον Κυπαρισσιακό Κόλπο.

Η δεύτερη σύμβαση μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της κοινοπραξίας ΕΛ.ΠΕ. Α.Ε. – Repsol Exploracion SA αφορά στην παραχώρηση του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στη θαλάσσια περιοχή Ιόνιο, Δυτική Ελλάδα.

Υπογραφή συμβάσεων για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στο ΙόνιοΜεταξύ άλλων, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, ανέφερε στην ομιλία του:

«Πρακτικά με αυτές τις δύο συμβάσεις που υπογράφουμε σήμερα και τις δυο συμβάσεις που είναι σε εκκρεμότητα και αφορούν τις δύο θαλάσσιες περιοχές νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης, με την Κοινοπραξία ExxonMobil, Total και ΕΛ.ΠΕ., τις οποίες θα υπογράψουμε στα Χανιά, κλείνει ουσιαστικά ένας μεγάλος κύκλος συμβάσεων παραχώρησης για την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων. Σε 2 έως 4 χρόνια θα υπάρχει ασφαλή εικόνα για την έκταση και το μέγεθος των κοιτασμάτων».

Ο κ. Σταθάκης υπογράμμισε την περιβαλλοντική διάσταση, τονίζοντας πως «το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο έχει ενσωματώσει το σύνολο της περιβαλλοντικής νομοθεσίας που ισχύει στην Ευρώπη, που η αυστηρότερη διεθνώς. Στον τελευταίο δε νόμο που ψηφίσαμε θεσμοθετήθηκαν τα παρατηρητήρια υδρογονανθράκων. Η δυνατότητα, δηλαδή, οι τοπικές κοινωνίες να έχουν πλήρη, διαρκή και άμεσο έλεγχο των δραστηριοτήτων έρευνας και εξόρυξης και ταυτόχρονα απαγορεύσαμε, φυσικά, το fracking, αποτρέποντας οποιαδήποτε σχέση αξιοποίησης σχιστολιθικών δεδομένων».

Ειδική αναφορά έκανε ο Υπουργός στο πλαίσιο μέσα στο οποίο υπογράφονται αυτές οι συμβάσεις:

«Γίνονται σε ένα πλαίσιο που η ελληνική οικονομία έχει κλείσει τον κύκλο των μνημονίων, έχει αποκαταστήσει το αξιόχρεο του ελληνικού κράτους που αποτελούσε και τη βασική αιτία ένταξης στα μνημόνια και βρίσκεται σε μια φάση όπου η εμπιστοσύνη της διεθνούς κοινότητας είναι δεδομένη. Αποτυπώνεται πλέον στα πολύ χαμηλά επιτόκια με τα οποία δανείζει το ελληνικό Δημόσιο στις διεθνείς αγορές, στη συμμετοχή πολύ σημαντικών διεθνών εταιρειών, σε πληθώρα επενδυτικών project στην Ελλάδα και φυσικά στον συγκεκριμένο τομέα με την εμπλοκή σε αυτές τις διαδικασίες σημαντικών εταιρειών από Αμερική και Ευρώπη οι οποίες συμμετέχουν δραστήρια και έχουν την τεχνογνωσία και τα κεφάλαια προκειμένου να υπάρξει μια προοπτική αξιοποίησης αυτού του πλούτου που έχει, εν δυνάμει, η χώρα».

Οι δυο αυτές συμβάσεις «εντάσσονται στο πλαίσιο των γενικότερων αλλαγών στην Ανατολική Μεσόγειο, μετά τις ανακαλύψεις κοιτασμάτων στην Αίγυπτο, στην Κύπρο και στο Ισραήλ», επισήμανε ο κ. Σταθάκης.

«Όλα δείχνουν ότι η Ανατολική Μεσόγειος εισέρχεται δυναμικά στο χάρτη των υδρογονανθράκων, διαμορφώνοντας ένα πολύ διαφορετικό πλαίσιο στην ευρύτερη περιοχή. Η Ελλάδα βρίσκεται στο σταυροδρόμι όλων αυτών των αλλαγών, έχουν γίνει σημαντικές συζητήσεις και πρωτοβουλίες, στις οποίες η Ελλάδα αντιμετωπίζει πλέον ένα αναβαθμισμένο διεθνή ρόλο», τόνισε.

Στον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος των ΕΛ.ΠΕ., Στάθης Τσοτσορός σημείωσε, μεταξύ άλλων: «Με τη σημερινή υπογραφή των δύο νέων συμβάσεων παραχώρησης ο Όμιλος υλοποιεί στο μεγαλύτερο μέρος το πρόγραμμα ανάπτυξης χαρτοφυλακίου στην Ελλάδα, συμμετέχοντας σήμερα στην έρευνα 7 εκ των 9 παραχωρήσεων και με την ολοκλήρωση του κύκλου παραχωρήσεων σε 9 εκ των 12, με έμφαση στην ασφάλεια και ιδιαίτερη ευαισθησία για την προστασία του περιβάλλοντος. Η εκπεφρασμένη βούληση της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΝ, ώστε μέσα στο καλοκαίρι να κυρωθούν από τη Βουλή και οι άλλες συμβάσεις για τις δύο θαλάσσιες περιοχές στην Κρήτη, σηματοδοτεί –εκ των πραγμάτων– την απαρχή μιας νέας εποχής για την χώρα».

Και πρόσθεσε ότι «ο Όμιλος ΕΛ.ΠΕ. σχεδίασε και ήδη ολοκλήρωσε την οργανωτική αναδιάρθρωση του τομέα με την ίδρυση της εταιρίας Holding ΕΛ.ΠΕ. Upstream, η οποία κατέχει το συνολικό χαρτοφυλάκιο των παραχωρήσεων και σήμερα συμμετέχει για πρώτη φορά στην υπογραφή της παραχώρησης στο Ιόνιο με τον Πρόεδρό της και Διευθύνοντα Σύμβουλο Γ. Αλεξόπουλο».

Ο Γιώργος Αλεξόπουλος, Γενικός Διευθυντής Στρατηγικού Σχεδιασμού και Νέων Δραστηριοτήτων του Ομίλου και Εκτελεστικό Μέλος του Δ.Σ. των ΕΛ.ΠΕ, επισήμανε στον χαιρετισμό του: «Μετά από πολλά χρόνια απραξίας, η έρευνα για υδρογονάνθρακες στον ελλαδικό χώρο έχει επανεκκινηθεί. Το διεθνές ενδιαφέρον στους πρόσφατους διαγωνισμούς ήταν αξιόλογο, με δεδομένα τόσο τις σχετικά χαμηλές τιμές του πετρελαίου όσο και το γεγονός ότι η χώρα μας αποτελεί καινούργια πετρελαιοπιθανή περιοχή».

Χαιρετισμό, επίσης, απηύθυναν, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Ε.Δ.Ε.Υ., Γιάννης Μπασιάς και ο Director of Global New Ventures της Repsol, Mikel Erquiaga.