Υπ.Οικ σε «ΥΧ»: Ποιες ενισχύσεις συμψηφίζονται µε την Επιστρεπτέα Προκαταβολή

✱ Mόνο οι αποζημιώσεις λόγω καιρικών φαινομένων εξαιρούνται από τον «κόφτη»
✱ Απαντήσεις στην «ΥΧ» από το Οικονομικών και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους

Με τον κίνδυνο είτε να δουν εν καιρώ τις χορηγούμενες ενισχύσεις τους ψαλιδισμένες, είτε να απορριφθούν από ένα ενδεχόμενο νέο μέτρο οικονομικής στήριξης λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, αναμένεται να βρεθούν χιλιάδες παραγωγοί της χώρας, καθώς αρχίζει πλέον να ξεκαθαρίζει το νομικό πλαίσιο που διέπει τη χορήγηση των κορωνοενισχύσεων στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «ΥΧ», ο συμψηφισμός μπορεί να μην ισχύει για τις αποζημιώσεις που αφορούν φυσικές καταστροφές, ισχύει, όμως, και θα εφαρμοστεί για τις κορωνοενισχύσεις!

Με το ΥΠΑΑΤ να αποφεύγει να απαντήσει στα ερωτήματα της «ΥΧ» και ουσιαστικά να δηλώνει αναρμόδιο, παραπέμποντας για διευκρινίσεις στο υπουργείο Οικονομικών, είναι ενδεικτικό ότι όλες αυτές τις ημέρες η πολιτική συζήτηση, με βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος να προΐστανται αυτής, επικεντρώνεται αποκλειστικά και μόνο στις αποζημιώσεις που δίνονται στους παραγωγούς για ζημιές που έχουν υποστεί στις καλλιέργειες και στο ζωικό τους κεφάλαιο εξαιτίας ακραίων καιρικών συνθηκών.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η καταβολή de minimis σε επιτραπέζια-συμπύρηνα ροδάκινα και νεκταρίνια για τις βροχοπτώσεις του περασμένου Αυγούστου. Για τις ενισχύσεις αυτές δεν προβλέπεται συμψηφισμός.

Πράγματι, όπως διαβεβαιώνει στην «ΥΧ» ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, ο συμψηφισμός «δεν ισχύει για τις ενισχύσεις που αφορούν καιρικά φαινόμενα, αλλά ισχύει για όσες χορηγούνται λόγω COVID-19». Η απάντηση του αναπληρωτή υπουργού ξεκαθαρίζει το θολό τοπίο σχετικά με τις λεγόμενες κορωνοενισχύσεις, δίνοντας έτσι απάντηση και στους παραγωγούς που το τελευταίο διάστημα έχουν κατακλύσει το τηλεφωνικό κέντρο των γραφείων της «ΥΧ», θέτοντας αυτό το αυτονόητο ερώτημα.

«Όχι» στη διπλή ενίσχυση

Παράλληλα, όμως, το ρεπορτάζ αποκαλύπτει και μία άλλη εξίσου σημαντική πτυχή του καθεστώτος χορήγησης κορωνοενισχύσεων. Όπως εξηγεί υψηλά ιστάμενη πηγή του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, «τα αιτήματα θα αξιολογηθούν πολύ προσεκτικά, με βάση τις περιορισμένες δημοσιονομικές δυνατότητες και με την αρχή ότι δεν θα πρέπει να πληρώνεται διπλή επιχορήγηση για την ίδια οικονομική ζημιά».

Ξεκαθαρίζεται δηλαδή, από την πλευρά της πολιτείας, ότι δεν δύναται να χορηγηθεί διπλή οικονομική ενίσχυση που να σχετίζεται με την πανδημία σε έναν παραγωγό που δραστηριοποιείται στον ίδιο τομέα, επικαλούμενοι μάλιστα το ευρωπαϊκό κανονιστικό πλαίσιο.