Υπουργείο οικονομικών: Νέα κρατικά μέτρα για νεοφυείς επιχειρήσεις και «επιχειρηματικούς αγγέλους»
Νομοσχέδιο προς διαβούλευση κατέθεσε το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο περιέχει κίνητρα για τις επιχειρήσεις να προχωρήσουν σε συγχωνεύσεις και εξαγορές, φοροαπαλλαγές για επενδύσεις, τη Startup Visa, αλλά και για συνεργασίες ερευνητικών κέντρων με startups. Πιο συγκεκριμένα, τα βασικά σημεία του νομοσχεδίου περιλαμβάνουν τα εξής:
- Προβλέπεται, από την 1η Ιανουαρίου 2025, η χορήγηση ειδικής άδειας παραμονής για επένδυση 250.000 ευρώ σε startup επιχείρηση εγγεγραμμένη στο Εθνικό Μητρώο νεοφυών επιχειρήσεων (Elevate Greece), με την προϋπόθεση ότι οδηγεί στη δημιουργία τουλάχιστον δύο θέσεων εργασίας εντός του πρώτου έτους και ότι διατηρεί τον ίδιο συνολικό αριθμό των θέσεων εργασίας για τουλάχιστον πέντε έτη από την πραγματοποίηση της επένδυσης.
- Ενισχύονται τα φορολογικά κίνητρα για επιχειρηματικούς αγγέλους (angel investors), που επενδύουν σε startups. Διευρύνεται από τα 300.000 στα 900.000 ευρώ το ανώτατο όριο για την έκπτωση από το φορολογητέο εισόδημα φορολογούμενου-επενδυτή, έως 50% επί του κεφαλαίου που εισφέρει σε startups εγγεγραμμένες στο Εθνικό Μητρώο Νεοφυών Επιχειρήσεων και προστίθεται η δυνατότητα επένδυσης σε Αμοιβαία Κεφάλαια Επιχειρηματικών Συμμετοχών.
- Επεκτείνονται τα κίνητρα για δαπάνες επιστημονικής και τεχνολογικής έρευνας. Εισάγονται παρεμβάσεις που χτίζουν πάνω στο υπάρχον κίνητρο της οριζόντιας συνολικής έκπτωσης 200% για τις δαπάνες επιστημονικής και τεχνολογικής έρευνας. Συγκεκριμένα, προβλέπεται ότι οι προσαυξήσεις των υπερεκπτώσεων μπορούν να φτάσουν από 250% έως και 315% σε έργα συνεργασιών startups με ερευνητικά κέντρα.
Διευρύνεται από τα 300.000 στα 900.000 ευρώ το ανώτατο όριο για την έκπτωση από το φορολογητέο εισόδημα φορολογούμενου-επενδυτή, έως 50% επί του κεφαλαίου που εισφέρει σε startups εγγεγραμμένες στο Εθνικό Μητρώο Νεοφυών Επιχειρήσεων και προστίθεται η δυνατότητα επένδυσης σε Αμοιβαία Κεφάλαια Επιχειρηματικών Συμμετοχών.