Ζαχαρίας Καρακώστας: «Οι αγρότες πρέπει σήμερα να είναι και επιστήμονες»

Πολυεπίπεδη γνώση για την εξέλιξη στον αγροτικό τομέα

«Η εκπαίδευση πρέπει να είναι θεωρητική, αλλά και πρακτική και να εκπαιδεύονται παράλληλα ο νους, τα χέρια και η καρδιά», λέει ο 17χρονος Ζαχαρίας Καρακώστας, δανειζόμενος τη φράση του ιδρυτή της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής, Dr. John Henry House, προκειμένου να στηρίξει την άποψή του ότι ο αγρότης σήμερα πρέπει να έχει επιστημονική γνώση.

Ο μαθητής της Γ’ τάξης του ΕΠΑΛ της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής, προερχόμενος από τον Νέο Σκοπό Σερρών και από αγροτική οικογένεια, μεγάλωσε σε ένα αγροτικό τοπίο στο οποίο θέλει να επιστρέψει, αφού όμως πρώτα λάβει την κατάλληλη γνώση. «Ως οικογένεια καλλιεργούμε σιτάρι, τριφύλλι και καλαμπόκι, τα οποία προορίζονται για ζωοτροφή. Λόγω του αγροτικού υποβάθρου της οικογένειάς μου και γνωρίζοντας και άλλα άτομα από το χωριό μου που φοίτησαν στο συγκεκριμένο σχολείο, πήραμε την απόφαση να γραφτώ και εγώ στο ΕΠΑΛ της ΑΓΣ», αναφέρει στην «ΥΧ» ο Ζαχαρίας.

Ο ίδιος έχει επιλέξει την κατεύθυνση της Τεχνολογίας Τροφίμων, καθώς, όπως αναφέρει, τον ενδιαφέρει να μάθει για τη σύστασή τους, την υγιεινή και την ασφάλεια. «Ήθελα να ασχοληθώ με κάτι διαφορετικό και επειδή όλοι είμαστε καταναλωτές και το θέμα των τροφίμων έχει πολύ ενδιαφέρον, διάλεξα τον συγκεκριμένο τομέα».

«Τα μαθήματα που παρακολουθούμε στην κατεύθυνση αυτή σχετίζονται με τη μεταποίηση και την επεξεργασία τόσο φυτικών όσο και ζωικών προϊόντων, την ασφάλεια, τον τρόπο διατήρησης της υγιεινής, αλλά και τον τρόπο διαχείρισης των βιοτεχνών και των βιομηχανιών. Εκτός από τα θεωρητικά μαθήματα, έχουμε και πρακτική άσκηση που μας βοηθά να εξασκηθούμε στο συγκεκριμένο επάγγελμα.

Μέσα στις εγκαταστάσεις της σχολής, κάνουμε τυροκόμηση, πηγαίνουμε στο χημείο και αναλύουμε τις συστάσεις των τροφίμων, ενώ πραγματοποιούμε και εκπαιδευτικές εκδρομές σε γνωστά κτήματα καλλιέργειας αμπελιού», εξηγεί ο Ζαχαρίας.

Σπουδές στο εξωτερικό

Με τον πρωταρχικό του στόχο να είναι η απόκτηση της γνώσης, ο Ζαχαρίας επιθυμεί μετά την αποφοίτησή του από το λύκειο να συνεχίσει τις σπουδές του, λαμβάνοντας πανεπιστημιακές γνώσεις εκτός των ελληνικών συνόρων. «Ο στόχος μου είναι να ταξιδέψω και να σπουδάσω, να αποκτήσω γνώσεις από κάθε τομέα, γιατί η γεωργία δεν είναι απλά το χωράφι, χρειάζεται και η επιστήμη.

«Επειδή ο πρωτογενής τομέας είναι βάση για όλα, πρέπει οι γεωργοί στην ουσία να είναι επιστήμονες». Ο ίδιος, λοιπόν, θέλει να συνδυάσει γνώσεις από τον αγροτικό τομέα, το μάρκετινγκ για την προώθηση των προϊόντων, αλλά και την ψυχολογία για την κάλυψη των αναγκών των καταναλωτών. Όπως ο ίδιος αναφέρει, η φοίτηση σε ένα αμερικανικό πανεπιστήμιο μπορεί να του δώσει την ευκαιρία να συνδυάσει τις παραπάνω σπουδές, καθώς η ΑΓΣ, μέσω του προγράμματος Study USA, δίνει τη δυνατότητα για σπουδές στις ΗΠΑ.

Ανταλλαγή μαθητών

Εκτός από τα παραπάνω, η σχολή προσφέρει και το πρόγραμμα ανταλλαγής μαθητών, μέσω του οποίου ο Ζαχαρίας ταξίδεψε στην Αυστρία για μία εβδομάδα σε γεωργικό σχολείο. Όπως αναφέρει ο ίδιος, «επισκεφτήκαμε ένα αντίστοιχο σχολείο σαν το δικό μας και δουλέψαμε πάνω στην τυροκόμηση, είδαμε πώς ζουν οι άνθρωποι εκεί και τον τρόπο δουλειά τους, ενώ μείναμε στο σπίτι μιας αγροτικής οικογένειας.

Αυτό που διαπίστωσα είναι ότι υπάρχουν κάποιες διαφορές ως προς την τεχνολογία, καθώς οι αγρότες είχαν πιο σύγχρονα μηχανήματα που τους βοηθούσαν να κάνουν τη δουλειά τους πιο εύκολα».

Η εκπαίδευση, ωστόσο, δεν είναι το μοναδικό όφελος που έχει λάβει ο Ζαχαρίας, καθώς, όπως εξηγεί, μέσω της σχολής έχει δημιουργήσει παρέες και φιλίες που θα τον ακολουθούν και αργότερα.