Ζωοτροφές: Πρόσθετο μειώνει τις εκπομπές μεθανίου από τις αγελάδες

Ένα νέο καινοτόμο συστατικό για τη ζωοτροφή των αγελάδων γαλακτοπαραγωγής ανέπτυξαν ερευνητές του ολλανδικού πανεπιστημίου Wageningen, με στόχο τη μείωση των εκπομπών μεθανίου που συντελείται από τις εντερικές λειτουργίες των ζώων.

Η απελευθέρωση μεθανίου από τις κτηνοτροφικές δραστηριότητες θεωρείται ότι συμβάλλει σημαντικά στην κλιματική αλλαγή και στον κίνδυνο υπερθέρμανσης του πλανήτη. Η Ολλανδία έχει δεσμευθεί μέσω της «Ολλανδικής Συμφωνίας για το Κλίμα» να ελαττώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 2 Μεγατόνους έως το 2030.

Μείωση των εκπομπών μεθανίου έως 40%

Σύμφωνα με δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν, η μείωση των εκπομπών μεθανίου κυμαινόταν από 27% έως 40% ανά αγελάδα, ανάλογα με τη διατροφή και το ποσοστό του παρεμποδιστή μεθανίου στη ζωοτροφή. Συγκεκριμένα, 64 αγελάδες στο μέσον του γαλακτοπαραγωγικού τους κύκλου υποβλήθηκαν σε δοκιμές, με σιτηρέσια σανού και αραβοσίτου που περιλάμβαναν το πρόσθετο σε διαφορετικές δοσολογίες.

Το εν λόγω συστατικό αναπτύχθηκε από τη Royal DSM, ολλανδική πολυεθνική που δραστηριοποιείται στον τομέα της υγείας και της διατροφής.

Όπως ανέφερε ο ερευνητής Andre Bannink, τα αποτελέσματα των δοκιμών ήταν σίγουρα ενθαρρυντικά: «Το πρόσθετο παρεμπόδισε τον σχηματισμό μεθανίου και η αποτελεσματικότητά του είχε να κάνει με το σιτηρέσιο της κάθε αγελάδας. Το μεθάνιο μειώθηκε έως 35% με χαμηλή δοσολογία του πρόσθετου και σιτηρέσιο πλούσιο σε ενσίρωμα σε ξηρή μορφή. Με μια μέτρια δοσολογία το ποσοστό αυξήθηκε έως 40%».

Τα παραπάνω αποτελέσματα αναμένεται να αξιοποιηθούν από την ολλανδική κυβέρνηση και άλλους φορείς ώστε να προσφέρουν οικονομικά οφέλη στους κτηνοτρόφους που θα συμβάλουν σε μια πιο βιώσιμη παραγωγή, κατά τα πρότυπα της γεωργίας άνθρακα».