Άξελ Κρούγκερ: Η τέλεια είναι πράσινη και σκληρή σαν πέτρα
Η τέλεια μπανάνα πρέπει να είναι καταπράσινη και σκληρή σαν πέτρα, λέει ο επικεφαλής ελεγκτής της εταιρίας Chiquita Άξελ Κρούγκερ στο γερμανικό λιμάνι Μπρεμερχάφεν, όπου κάθε χρόνο μεταφορτώνονται περίπου 400.000 τόνοι μπανάνας για την ευρωπαϊκή αγορά.
Μαζί με συναδέλφους του ο Άξελ Κρούγκερ πραγματοποιεί δειγματοληπτικούς ελέγχους στις μπανάνες που από το λιμάνι μεταφέρονται μέσω ενδιάμεσων σταθμών σε ευρωπαϊκά σούπερ μάρκετ. 2.500 παλέτες μπανάνες μετέφερε το πλοίο στο Μπρεμερχάφεν. Σε κάθε μια στοιβάζονται 48 κούτες. Σύνολο 14,4 εκατομμύρια μπανάνες, οι οποίες φορτώνονται σε φορτηγά ή μεταφέρονται μέσα σε κοντέινερ σε πλοία με προορισμούς άλλα ευρωπαϊκά λιμάνια.
Μετά το μήλο, η μπανάνα είναι το πιο αγαπημένο φρούτο των Γερμανών. Κάθε πολίτης καταναλώνει κατά μέσο όρο περίπου 12,3 κιλά το χρόνο. Παλαιότερα ο Άξελ Κρούγκερ ανέβαινε στα πλοία και μύριζε τους αεραγωγούς πάνω από τα αμπάρια με τις μπανάνες για να διαπιστώσει από τη μυρωδιά αν οι μπανάνες είχαν αρχίσει να ωριμάζουν. Αν ξεκινήσει η διαδικασία ωρίμανσης, τότε δεν μπορείς να την σταματήσεις, λέει ο γερμανός ειδικός. Μια μπανάνα μάλιστα αρκεί για να ξεκινήσει η ωρίμανση ολόκληρης παρτίδας. Για να γίνει λοιπόν σωστά η ωρίμανση οι μπανάνες μεταφέρονται πρώτα σε ένα από τα ειδικά κέντρα ωρίμανσης που βρίσκονται διασκορπισμένα σε ολόκληρη τη γερμανική επικράτεια. Από εκεί μεταφέρονται στα σούπερ μάρκετ. Τα τελευταία χρόνια η τεχνολογία των πλοίων έχει εξελιχθεί και οι αεραγωγοί έχουν μεταφερθεί πολύ ψηλά. Έτσι οι ελεγκτές των εισαγωγών μπανάνας δεν μπορούν πια να επιστρατεύουν την όσφρησή τους για να διαπιστώσουν αν έχει ξεκινήσει μια ανεξέλεγκτη ωρίμανση με αποτέλεσμα να έχουν χαλάσει μέχρι να φθάσουν στο ράφι του σούπερ μάρκετ.
Οι έλεγχοι ωρίμανσης ξεκινούν ήδη όταν τα πλοία βρίσκονται ακόμα εν πλω από τροπικές χώρες όπως η Κόστα Ρίκα στην Ευρώπη. «Στις τροπικές χώρες οι μπανάνες μπαίνουν στα ψυγεία σε μια θερμοκρασία μεταξύ 13 και 17 βαθμών για να διακοπεί η ωρίμανση μέχρι να φθάσουν στον προορισμό τους, εξηγεί τέλος ο Ματίας Χάσελντερ από την εταιρία λογιστικής υποστήριξης.
(Πηγή: Deutsche Welle)