Διαμορφώνεται το νέο «πρόσωπο» των ευρωπαϊκών θεσμών

11/07/2024
3' διάβασμα
diamorfonetai-to-neo-prosopo-ton-evropaikon-thesmon-326178

Οι ευρωεκλογές καθόρισαν μια αρκετά σαφή πορεία για την Ευρωπαϊκή Ένωση για τα επόμενα πέντε χρόνια.

Η 9η Ιουνίου αποτέλεσε το πρώτο βήμα για τη διαμόρφωση των ευρωπαϊκών θεσμών. Από την πλευρά του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, οι πολιτικές ομάδες συγκροτήθηκαν επίσημα έως τις 4 Ιουλίου.

Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ), η κορυφαία πολιτική ομάδα της Ευρώπης, προσελκύει νέα μέλη. Το Συντηρητικό Κόμμα (Ομάδα των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών), με επικεφαλής την κα Μελόνι, έχει γίνει η τρίτη μεγαλύτερη πολιτική δύναμη στην Ευρώπη, μπροστά από τη φιλελεύθερη ομάδα Renew Europe. Η τελευταία φαίνεται να υφίσταται αναδιοργάνωση με την αποχώρηση ορισμένων μελών, όπως οι Τσέχοι (ANO).

Εντυπωσιακό γεγονός σε αυτό το στάδιο των εσωτερικών συζητήσεων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι ο μεγάλος αριθμός των μη εγγεγραμμένων ή μη προσκείμενων ευρωβουλευτών, δηλαδή των ευρωβουλευτών που δεν εντάσσονται σε κανένα από τα καθιερωμένα ευρωπαϊκά πολιτικά κόμματα. Πρόκειται για 100 από τους 720 ευρωβουλευτές, με μεγάλο ποσοστό εξ αυτών να έχουν τάσεις προς τα ακροδεξιά.

Την ίδια στιγμή, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο των αρχηγών κρατών συνεδρίασε προκειμένου να αποφασίσει για τους διορισμούς σε θέσεις-κλειδιά: Για τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τον πρόεδρο του Συμβουλίου και τον ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ για τις Εξωτερικές Υποθέσεις.

Στη συνέχεια, οι κυβερνήσεις θα κληθούν να επισημοποιήσουν τον ορισμό των υποψηφίων τους για τις θέσεις των επιτρόπων, οι κοινοβουλευτικές ακροάσεις των οποίων θα πραγματοποιηθούν τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο.

Η θέση του αντιπροέδρου αρμόδιου για τη γεωργία και το περιβάλλον θα είναι μια θέση με μεγάλη ζήτηση. Το ίδιο ισχύει και για τη θέση του αντιπροέδρου, ο οποίος θα ασχοληθεί με τη διεύρυνση της ΕΕ.

Καθώς προέκυψε συμφωνία μετά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στα τέλη Ιουνίου, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα εκλέξει επίσημα τον πρόεδρό του και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από τις 16 έως τις 19 Ιουλίου.

Οι συστατικές συνεδριάσεις των κοινοβουλευτικών επιτροπών και, ως εκ τούτου, οι εκλογές για την ανάδειξη των προέδρων και των αντιπροέδρων των επιτροπών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα διεξαχθούν από τις 22 έως τις 25 Ιουλίου, για να διασφαλιστεί ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα είναι έτοιμο να λειτουργήσει μέχρι τον Σεπτέμβριο, οπότε και θα οριστούν όχι μόνο οι πρόεδροι, αλλά και οι συντονιστές των πολιτικών ομάδων για κάθε επιτροπή, των οποίων το έργο είναι απαραίτητο για την εξεύρεση πολιτικών συμβιβασμών εντός και μεταξύ των πολιτικών ομάδων.

ΓΡΑΦΕΙ:

Πρόεδρος της ευρωπαϊκής δεξαμενής σκέψης FARM EUROPE