«Άρωμα» νέας Μανωλάδας στη Θήβα

«Άρωμα» νέας Μανωλάδας στη Θήβα

Διαμαρτυρία στους δρόμους της Θήβας και συλλαλητήριο στην κεντρική πλατεία πραγματοποίησαν την Κυριακή 12/6 το απόγευμα, μέλη της πακιστανικής κοινότητας στην Ελλάδα, συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ και μέλη του ΚΕΡΦΑ, απαιτώντας να σταματήσει – όπως υποστηρίζουν – η εργασιακή εκμετάλλευση των εργατών γης στην ευρύτερη περιοχή. Η Πακιστανική κοινότητα καταγγέλλει άγριες συνθήκες εκμετάλλευσης και βάρβαρη συμπεριφορά στους εργάτες γης με αφορμή στο πρόσφατα εργατικό τροχαίο ατύχημα που σημειώθηκε στα Βάγια Βοιωτίας.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, την προηγούμενη εβδομάδα 30 αλλοδαποί εργάτες τραυματίστηκαν στην περιοχή από την ανατροπή οχήματος. Πρόκειται για εργάτες πακιστανικής καταγωγής που μεταφέρονταν σε καρότσα από την Αθήνα προκειμένου να εργαστούν στις καλλιέργειες της Θήβας.

Για το θέμα αυτό και τις συνθήκες εργασίας στην περιοχή, με κοινή τους ανακοίνωση η ένωση μεταναστών εργατών, η πακιστανική κοινότητα Ελλάδας και η κίνηση ενωμένοι ενάντια στο ρατσισμό και τη φασιστική απειλή (ΚΕΕΡΦΑ) ζητούν να τιμωρηθούν οι ένοχοι για το τραυματισμό των εργατών.

Στην κοινή τους ανακοίνωση αναφέρουν πως: «Σήμερα το πρωί, στη Θήβα,  εργοδότης που απασχολεί εργάτες γης στη συγκομιδή κρεμμυδιών ανέβασε τριάντα άτομα σε καρότσα για να τους μεταφέρει στους αγρούς.

Όπως, καταγγέλλουν οι ίδιοι έτρεχε με υπερβολική  ταχύτητα αδιαφορώντας για την ασφάλεια των εργατών. Σε μια στροφή έφυγε από το δρόμο, ανατράπηκε η καρότσα και οι εργάτες βρέθηκαν μέσα σε ένα κανάλι με νερό».

Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται πως: «Δέκα εργάτες είναι στο νοσοκομείο με βαριά κατάγματα στα πόδια, τα χέρια, το πρόσωπο. Άλλοι, μεταφέρθηκαν άρον-άρον από την Αστυνομία στο Τμήμα χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η εξέταση τους! Ζητάνε τη δίωξη του αφεντικού.

Επίσης καταγγέλλουν τις άθλιες συνθήκες εκμετάλλευσης και ρατσισμού τύπου Μανωλάδας σε βάρος των μεταναστών εργατών, με μεροκάματο 5-10 ευρώ για δώδεκα ώρες απασχόλησης. Καλούμε την κυβέρνηση να παρέμβει ώστε οι εργάτες γης να πάρουν τώρα χαρτιά για να μην μείνει ατιμώρητη η εργοδοτική αυθαιρεσία και η αδιαφορία για την ζωή των εργατών. Να ολοκληρωθεί η περίθαλψη των εργατών γης και να σταματήσουν να σέρνονται στο ΑΤ Θήβας».

Με πληροφορίες από το lamiastar.gr και την ΕΡΤ