Έχεις Γεώτρηση, Έχεις Πετρελαιοπηγή

Τα ευρήματα του πρωτότυπου ευρωπαϊκού προγράμματος του LIFE+, Adapt2Change, ανοίγουν για την εγχώρια πρωτογενή παραγωγή τον δρόμο για μείωση του ενεργειακού κόστους.

Έχεις Γεώτρηση, Έχεις Πετρελαιοπηγή

Έναν καινοτόμο δρόμο, που μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική μείωση έως και απεξάρτηση του αγροδιατροφικού τομέα από το –συχνά- δυσβάσταχτο ενεργειακό κόστος, φιλοδοξεί να ανοίξει το πρωτότυπο ευρωπαϊκό πρόγραμμα του LIFE+, Adapt2Change.

Τον δρόμο προς τη μείωση του ενεργειακού κόστους ανοίγουν τα πρωτοποριακά –σε διεθνές επίπεδο- αποτελέσματα του προγράμματος, που θα παρουσιαστούν σε ημερίδα στη Λάρισα, με κεντρικό σκεπτικό «κάθε αγρότης έχει στην διάθεσή του και από μία πετρελαιοπηγή».

Το ΤΕΙ Θεσσαλίας, ως Επικεφαλής Εταίρος του Έργου, από κοινού με το υπεύθυνο για τη Δράση ΚΕΚ Ευρωπληροφόρηση ΑΕ, καθώς και ο συντονιστής του έργου, Αναπληρωτής Καθηγητής, Δρ. Αλέξανδρος Παπαχατζής, διοργανώνουν την προσεχή Πέμπτη σχετική ημερίδα, με τίλο «Έχεις Γεώτρηση, Έχεις Πετρελαιοπηγή»,  

Τα ευρήματα του προγράμματος, που θα παρουσιαστούν, για πρώτη φόρα, έχουν ήδη προσελκύσει το έμπρακτο ενδιαφέρον ξένων επενδυτών, που ενδιαφέρονται να επενδύσουν στην πρωτογενή παραγωγή μας και ειδικότερα στην συγκεκριμένη τεχνολογία. Μάλιστα, το έντονο ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών υπογραμμίζει περαιτέρω το γεγονός ότι, πέραν από τους τοπικούς παράγοντες, στο πάνελ της ημερίδας θα παρευρίσκεται εκπρόσωπός τους.

Σκοπός της ημερίδας είναι να γίνει πρακτική προσέγγιση της κλιματικής αλλαγής δίνοντας έμφαση στις απαιτήσεις της ορθής διαχείρισης των Υδατικών πόρων και της Ενέργειας στη γεωργία.

Συγκεκριμένα, θα γίνουν παρουσιάσεις σχετικά με την ορθή διαχείριση των υδατικών πόρων στη βάση των νέων δεδομένων που διαμορφώνει η κλιματική αλλαγή ενώ παράλληλα θα παρουσιαστούν προτάσεις για Ενεργειακά Αυτόνομα Γεωθερμικά Θερμοκήπια και Τούνελ Χαμηλής Κάλυψης, χωρίς την χρήση Στερεών Καυσίμων.

Αυτόνομα Γεωθερμικά Θερμοκήπια

Στο πλαίσιο της ημερίδας θα παρουσιαστούν οι στόχοι και τα αποτελέσματα της εφαρμογής των πρότυπων γεωθερμικών θερμοκηπίων στο έργο Adapt2change, ποσοτικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά της παραγωγής καθώς και τεχνολογίες και αυτοματισμοί, που χρησιμοποιήθηκαν στα Αυτόνομα Γεωθερμικά Θερμοκήπια και περιλαμβάνουν καινοτόμες, φθηνές και προσιτές για τους αγρότες πρακτικές που εφαρμόστηκαν με τη χρήση της Γεωθερμίας στην γεωργική παραγωγή.

Τέλος, θα αναλυθούν οι μέθοδοι αξιοποίησης της Αβαθούς Γεωθερμίας στον πρωτογενή τομέα και θα παρουσιαστούν συγκεκριμένα παραδείγματα Γεωθερμικών Εφαρμογών. Επιπλέον, θα γίνει θερμοενεργειακή προσέγγιση των υπόγειων υδροταμιευτήρων και θα παρουσιαστούν τα σχετικά αποτελέσματα σε επίπεδο βελτίωσης της παραγωγικότητας.

Αρωγοί στην όλη προσπάθεια πρωτοποριακής ενημέρωσης των αγροτών είναι η Περιφέρεια Θεσσαλίας, ο Δήμος Κιλελερ, το ΤΕΙ Θεσσαλίας και ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Λαρισαίων Αγροτών, ενώ χορηγός επικοινωνίας είναι η «Ύπαιθρος Χώρα». Η εκδήλωση είναι ανοιχτή στο κοινό και θα πραγματοποιηθεί στο αμφιθέατρο των τμημάτων Διοίκησης Επιχειρήσεων & Μηχανικών Πληροφορικής του ΤΕΙ Θεσσαλίας, στη Λάρισα, στις 7 Απριλίου 2016 και ώρα 16:30.

Ν. Φραγκούλη