Βλέπουν Τσίπρα την ερχόμενη εβδομάδα οι αγρότες. Δεν χαλαρώνουν τα μπλόκα – φωτορεπορτάζ (upd)

Αγρότες Τέμπη

Το πράσινο φως για συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα την ερχόμενη εβδομάδα (μετά την Τρίτη 26/1), έλαβε η συντονιστική επιτροπή των αγροτών των Τεμπών (στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 30 εκπρόσωποι μπλόκων από όλης της χώρας) κατά την διάρκεια της συνεδρίασής της, το Σάββατο 23/1.
Μετά και από αυτήν την εξέλιξη, οι αγρότες αποφάσισαν να συναντηθούν εκ νέου την Τρίτη στο Συνεδριακό Κέντρο «Νικόλαος Γερμανός» στη Θεσσαλονίκη ώστε να επανακαθορίσουν τις επόμενες κινήσεις τους. Παρόλα αυτά “ο αγώνας δεν χαλαρώνει ούτε φεύγουμε από τις εθνικές οδούς” ξεκαθάρισαν σε δηλώσεις τους. Μέχρι και την ημέρα συνάντησής τους με τον Πρωθυπουργό ενημέρωσαν ότι θα κλείνουν συμβολικά τους δρόμους (Κυριακή και Δευτέρα) 12.00 – 2.00 και 7.00 – 9.00 μ.μ.
Από το Μαξίμου ζητήθηκε να επισκεφθούν τον Α. Τσίπρα εκπρόσωποι όλων των κλάδων της πρωτογενούς παραγωγής, ενώ τονίσθηκε ότι «ο Πρωθυπουργός κατανοεί τα προβλήματά τους».

Αποστολή: Κυριάκος Λάμπρου

Εν τω μεταξύ σύμφωνα με όσα μεταδίδει το ΑΠΕ: «Αιφνιδιαστικές κινήσεις πραγματοποιούν αγρότες στα μπλόκα που έχουν στήσει στην Κεντρική και Δυτική Μακεδονία, ενώ δημιουργούνται και νέα, με τους ανθρώπους τους πρωτογενούς τομέα να δηλώνουν έτοιμοι να εντείνουν τις κινητοποιήσεις τους.
Συγκεκριμένα, κλειστά θα βρίσκονται μέχρι και τις 15.30 τα τελωνεία σε Προμαχώνα και Εξοχή, στα σύνορα της Ελλάδας με τη Βουλγαρία, ενώ αύριο το μεσημέρι αντίστοιχη κίνηση θα πραγματοποιηθεί, από αγρότες και κτηνοτρόφους των Καστοριάς και Φλώρινας, στο τελωνείο της Κρυσταλλοπηγής, στα σύνορα της χώρας με την Αλβανία. «Από το μπλόκο των 150 τρακτέρ που έχει στηθεί στο Άργος Ορεστικό στην Καστοριά, θα ενισχύσουμε την κίνηση των συναδέλφων μας και αύριο το μεσημέρι θα προχωρήσουμε σε κλείσιμο του τελωνείου Κρυσταλλοπηγής από τις 13.30 και μετά», τόνισε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κτηνοτρόφος, Άννα Μόσχου.
Στο μεταξύ, νωρίτερα από τον αρχικό σχεδιασμό βγαίνουν στο δρόμο και αγρότες και κτηνοτρόφοι της ανατολικής Θεσσαλονίκης, οι οποίοι στήνουν ήδη το μπλόκο στα Βασιλικά. Σύμφωνα με τον αγροτοσυνδικαλιστή, Αργύρη Μαουρίσιο, το «βράδυ θα λάβουμε τις τελικές αποφάσεις για το πότε ακριβώς θα πάμε στα πράσινα φανάρια -πριν το αεροδρόμιο Μακεδονία».
Στο μεταξύ, στήθηκε και ενισχύεται το μπλόκο στον κόμβο της Νέας Καλικράτειας στην Χαλκιδική, ενώ αυξάνεται ώρα με την ώρα ο αριθμός των τρακτέρ στον κόμβο των Νέων Μουδανιών».

Νωρίτερα το ypaithros.gr έγραφε:

Το μέλλον των κινητοποιήσεων θα κρίνει η σύσκεψη του Σαββάτου 23/1 στα Τέμπη.

Η σύσκεψη πραγματοποιείται με την συμμετοχή και άλλων εκπροσώπων εργασιακών φορέων εκτός της πρωτογενούς παραγωγής όπως ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοκινητιστές, δικηγόροι, ιατροί αλλά και μεταλλωρύχοι από τη Χαλκιδική. Επιπλέον σε αυτή συμμετέχουν εκπρόσωποι των μεγαλύτερων μπλόκων από όλη τη χώρα.

Σύμφωνα με όσα έχουν κάνει γνωστά οι αγρότες, ζητούν παρέμβαση του πρωθυπουργού και διάλογο από μηδενική βάση για το ασφαλιστικό, το φορολογικό και το κόστος παραγωγής.
Να σημειωθεί ότι έχουν δώσει διορία μέχρι τη Δευτέρα στην κυβέρνηση πριν σκληρύνουν περαιτέρω τη στάση τους.
Αυτή την ώρα η κυκλοφορία στη κοιλάδα των Τεμπών έχει διακοπεί μέχρι τις 2.

Αποστολή: Κυριάκος Λάμπρου

Την Παρασκευή 22/1 το ypaithros.gr έγραφε:

Ολοκληρώθηκε, στις 14:00 της Παρασκευής 22/1, η δυναμική συγκέντρωση διαμαρτυρίας αγροτών που πραγματοποιήθηκε στο μπλόκο των Τεμπών, με εκατοντάδες αγρότες να διαμαρτύρονται για το ασφαλιστικό, το φορολογικό και το κόστος παραγωγής.

Τώρα, το ενδιαφέρον στρέφεται στο αυριανό κάλεσμα που έχουν απευθύνει οι αγρότες του μπλόκου των Τεμπών προς τους εκπροσώπους των λοιπών μπλόκων να προσέλθουν στην Κοιλάδα, στις 12:00, προκειμένου να ανταλλάξουν απόψεις και να συντονίσουν τις ενέργειές τους.
Οι αγρότες ζητούν παρέμβαση του πρωθυπουργού για την επίλυση των ζητημάτων τους και διάλογο από μηδενική βάση.
Μετά την ολοκλήρωση της διαμαρτυρίας στα Τέμπη, εκπρόσωποι του μπλόκου αναχώρησαν για την Κουλούρα, την Αλεξάνδρεια και τα Μάλγαρα, προκειμένου να δώσουν εκεί συμβολικά το «παρών» εκπροσωπώντας το μπλόκο τους.

Δείτε τι έγραφε νωρίτερα το ypaithros.gr:

Σε επ’ αόριστον κλείσιμο των Τεμπών δεν αποκλείεται να προχωρήσουν το Σάββατο 23/1 οι αγρότες, οι οποίοι είναι αποφασισμένοι να σκληρύνουν ακόμη περισσότερο την στάση τους, ενώ ζητούν συνάντηση με τον πρωθυπουργό.

Αυτή την ώρα εκατοντάδες αγρότες βρίσκονται πάνω στο οδόστρωμα της ΠΑΘΕ, στο μπλόκο των Τεμπών, ενώ ο αποκλεισμός πρόκειται να διαρκέσει έως τις 2.00 το μεσημέρι.

Η κυκλοφορία των οχημάτων πραγματοποιείται μέσω παρακαμπτήριων οδών, και δη από την παλαιά εθνική οδό, από Αγιά – Αγιόκαμπο, και για τα φορτηγά μέσω της Ελασσόνας.

«Σήμερα στέλνουμε το πρώτο μήνυμα» επεσήμανε σε δηλώσεις του ο Παναγιώτης Καλογιάννης, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής στα Τέμπη, αναφερόμενος στο δίωρο κλείσιμο της εθνικής οδού στο ύψος των Τεμπών. «Στέλνουμε μήνυμα, περιμένουμε να μας δώσουν σημασία. Εφόσον το ζητάνε, στην ουσία να σκληρύνουμε, αυτό θα κάνουμε. Αύριο (σ.σ. Σάββατο) όλα τα μπλόκα θα είναι εδώ. Έχει σταλεί το κάλεσμα από την πρώτη μέρα που ήρθαμε. Θα βγει μια κοινή γραμμή. Και αύριο (σ.σ. Σάββατο) τα Τέμπη θα μείνουν κλειστά από τις 12.00 μέχρι, ίσως επ’ αόριστον» τόνισε μεταξύ άλλων.

Από την πλευρά του, ο Νίκος Παλάσκας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων Περιφέρειας Θεσσαλίας επισήμανε: «Θα αντισταθούμε μέχρι να δικαιωθούμε. Περιμένουμε συνάντηση με τον ίδιο τον πρωθυπουργό, δεν μιλάμε με κανέναν άλλον. Εάν δεν δώσει λύση, και δεν πάρει τα μέτρα πίσω, δεν φεύγουμε από εδώ. Πριν δύο χρόνια ήταν πάνω στα τρακτέρ, και άλλα έλεγε. Να δούμε τι θα πει τώρα».

Εν τω μεταξύ, αυτή την ώρα στο Κόμβο της Νίκαιας είναι σε εξέλιξη συνεδρίαση προκειμένου να αποφασιστούν οι αμέσως επόμενες κινήσεις.

Κυριάκος Λάμπρου