Κύπρος-Αεροπειρατεία: Αίσια έκβαση, μετά από επτά δραματικές ώρες (upd)

Αεροπειρατεία σε αιγυπτιακό αεροσκάφος, στην Κύπρο

Με τη σύλληψη από τις κυπριακές αρχές, λίγο πριν τις 15.00, του Αιγύπτιου πρώην αξιωματικού Σεϊφεντίν Μουσταφά, έληξε αίσια η αεροπειρατεία, η οποία εκδηλώθηκε το πρωί σε αεροσκάφος τύπου airbus 320 των αιγυπτιακών αερογραμμών, ενώ αυτό βρισκόταν στην περιοχή ελέγχου πτήσεων της Κύπρου. Στο αεροσκάφος, που εκτελούσε την πτήση Αλεξάνδρεια-Κάιρο, επέβαιναν συνολικά 72 άτομα, πλήρωμα και επιβάτες, οι οποίοι αφήνονταν ελεύθεροι κατά διαστήματα. Ανάμεσα τους και οι μητροπολίτες Ιωανουπόλεως, Δαμασκηνός, και Νιτρίας, Νικόδημος, του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας.

Ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης έδωσε συγχαρητήρια σε όλες τις υπηρεσίες, την αστυνομία και το ΥΠΕΞ για τις συντονισμένες ενέργειες και τον τερματισμό της αεροπειρατείας.

Το αεροσκάφος ελέγχθηκε από πυροτεχνουργούς της κυπριακής Αστυνομίας και διαπιστώθηκε ότι δεν υπήρχαν εκρηκτικά.

Μετά το αίσιο τέλος της αεροπειρατείας η υπουργική ομάδα (υπουργοί Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, Δημοσίας Τάξεως, Ιωνάς Νικολάου, και Άμυνας, Χριστόφορος Φωκαΐδης) έδωσε συνέντευξη Τύπου στο υπουργείο Εξωτερικών, στην οποία ήταν παρών και ο Αιγύπτιος πρέσβης Χουσεΐν Μουμπάρακ.

Ο κ. Κασουλίδης δήλωσε ότι κατά τη διαχείριση της υπόθεσης οι κυπριακές αρχές είχαν ως πρώτιστο μέλημά τους την ασφάλεια των επιβατών-ομήρων, κάτι το οποίο τελικά επετεύχθη.

Υπήρξε, επισήμανε, πλήρης συνεργασία με την κυβέρνηση της Αιγύπτου, και ο πρέσβης της χώρας στη Λευκωσία βρισκόταν στο Κέντρο Διαχείρισης Κρίσεων από την πρώτη στιγμή. Ανέφερε, επίσης, ότι όπως διαφάνηκε από τις διαπραγματεύσεις με τον Αιγύπτιο αεροπειρατή, επρόκειτο για άτομο με ασταθή ψυχολογική κατάσταση, ενώ μετά τη σύλληψή του διαπιστώθηκε ότι τα πυρομαχικά που έφερε πάνω του ήταν… καλύμματα φορητών τηλεφώνων.

Είχαμε μια τέτοια υποψία, είπε ο κ. Κασουλίδης, αλλά έπρεπε να λάβουμε όλα τα μέτρα.

Απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, δήλωσε ότι είχαν φτάσει από την Αίγυπτο στο αεροδρόμιο της Πάφου Αιγύπτιοι κομάντος και διαπραγματευτής, γνώστης της αραβικής γλώσσας, οι οποίοι τελικά δεν χρειάστηκε να επέμβουν.

Ο αεροπειρατής παραδόθηκε, αφού απορρίφθηκε το αίτημα του για ανεφοδιασμό του αεροσκάφους προκειμένου να αναχωρήσει για Κωνσταντινούπολη. Επίσης, είχε ζητήσει να αφεθούν ελεύθερες γυναίκες, που κρατούνται σε φυλακές της Αιγύπτου.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Ιωνάς Νικολάου, ανέφερε μεταξύ άλλων, ότι ενεργοποιήθηκε αμέσως το σχέδιο “Ασπίδα”, το οποίο λειτούργησε πολύ καλά.

Την πλήρη συνεργασία και συντονισμό με τις κυπριακές αρχές επιβεβαίωσε, με δηλώσεις του, και ο πρέσβης της Αιγύπτου στην Κύπρο, ο οποίος ευχαρίστησε τις κυπριακές αρχές για την επιτυχή κατάληξη της υπόθεσης.

Πριν από την παράδοση του αεροπειρατή, οι επτά άνθρωποι -τρεις επιβάτες και τέσσερα μέλη από το πλήρωμα- που παρέμεναν στο αεροσκάφος κατάφεραν να βγουν από τη σκάλα, χωρισμένοι σε δύο ομάδες και με μισή ώρα διαφορά μεταξύ τους, ενώ τηλεοπτική κάμερα κατέγραψε τη στιγμή που ένας άνδρας εγκατέλειψε το αεροσκάφος από παράθυρο του πιλοτηρίου.

Ο αεροπειρατής είχε ζητήσει το αεροσκάφος των Αιγυπτιακών Αερογραμμών να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο της Λάρνακας για να έρθει σε επαφή με την πρώην σύζυγό του, η οποία είναι Ελληνοκύπρια. Η Αστυνομία την βρήκε και την πήγε στο αεροδρόμιο για να τον πείσει να παραδοθεί.

Διαβάστε αναλυτικά τις πληροφορίες που μετέδιδε κατά την διάρκεια της ημέρας το ΑΠΕ σχετικά με την αεροπειρατεία:

Δεν είχε εκρηκτικά πάνω του ο αεροπειρατής, ο οποίος νωρίτερα παραδόθηκε στο αεροδρόμιο Λάρνακος.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Ιωάννης Κασουλίδης διαπιστώθηκε ότι τα “πυρομαχικά” ήταν καλύμματα φορητών τηλεφώνων. Είχαμε μια τέτοια υποψία είπε ο κ. Κασουλίδης, αλλά έπρεπε να λάβουμε όλα τα μέτρα.

Επίσης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ δήλωσε ότι είχαν φτάσει από την Αίγυπτο στο αεροδρόμιο της Πάφου Αιγύπτιοι κομάντος και διαπραγματευτής, γνώστης της αραβικής γλώσσας. Τελικά δεν χρειάστηκε να επέμβουν.

Τέλος, ο υπουργός ανέφερε ότι ο αεροπειρατής παραδόθηκε, αφού η κυπριακή κυβέρνηση απέρριψε το αίτημά του για ανεφοδιασμό του αεροσκάφους με προορισμό την Κωνσταντινούπολη.

Νωρίτερα το ypaithros.gr έγραφε:

Προσωπικά φαίνεται ότι είναι τα κίνητρα της αεροπειρατείας, που έγινε το πρωί σε αεροσκάφος των αιγυπτιακών αερογραμμών. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αεροπειρατής Ιμπραΐμ Σαμάχα, 59 χρονών, είναι καθηγητής σε πανεπιστήμιο της Ατλάντα στις ΗΠΑ. Η γυναίκα του αεροπειρατή, με την οποία έχουν τέσσερα παιδιά, είναι Κύπρια και ονομάζεται Μαρίνα Παράσχου, πήγε στο αεροδρόμιο για να τον πείσει να παραδοθεί.

«Κάναμε το άπαν για να είναι όλοι ασφαλείς» δήλωσε ο πρόεδρος Αναστασιάδης. Σε ερώτηση για τον λόγο της αεροπειρατείας είπε ότι το περιστατικό δεν έχει να κάνει με την τρομοκρατία.

Νωρίτερα το ypaithros.gr έγραφε:

Ο αεροπειρατής της πτήσης Αλεξάνδρεια-Κάιρο της EgyptAir ζήτησε άσυλο στην Κύπρο. Ο αιγύπτιος αεροπειρατής ζήτησε διερμηνέα για να υποβάλει το αίτημά του, μετέδωσε το κυπριακό ραδιόφωνο.

Νωρίτερα το ypaithros.gr έγραφε:

Μια Κύπρια γυναίκα μεταφέρεται στο αεροδρόμιο της Λάρνακας για να συνομιλήσει με τον αεροπειρατή που κατέλαβε αιγυπτιακό αεροσκάφος, σύμφωνα με έγκυρες πηγές.

Νωρίτερα ο αεροπειρατής, ο οποίος φαίνεται να είναι ζωσμένος με εκρηκτικά, ζήτησε να παραδοθεί με τετρασέλιδη επιστολή του σε γυναίκα, η οποία ζει στην Κύπρο.

Δεν έγινε γνωστό εάν η γυναίκα, η οποία κατάγεται από χωριό γειτονικό προς το αεροδρόμιο, είναι η ίδια με αυτήν που ο αεροπειρατής ζήτησε να παραδοθεί η επιστολή του.

Νωρίτερα το ypaithros.gr έγραφε:

Αεροσκάφος των Αιγυπτιακών Αερογραμμών, τύπου Airbus, με 55 επιβάτες και επταμελές πλήρωμα τέθηκε υπό τον έλεγχο αεροπειρατή, ο οποίος ζήτησε την προσγείωσή του στο αεροδρόμιο Λάρνακας. Όπως έγινε γνωστό, το αεροπλάνο εκτελούσε τη πτήση MS-181 από την Αλεξάνδρεια στο Κάιρο, αλλά αμέσως μετά την απογείωση του, στις 8 το πρωί, ο αεροπειρατής το έθεσε υπό τον έλεγχό του και ζήτησε από τον κυβερνήτη του να κατευθυνθεί προς την Κύπρο.

Λίγο μετά την προσγείωση στη Λάρνακα, στις 08:50, ο αεροπειρατής επέτρεψε σε όλες τις γυναίκες και παιδιά αιγυπτιακής καταγωγής να αποβιβασθούν και κράτησε στο αεροσκάφος όλους τους άνδρες. Επίσης, ελεύθεροι αφέθηκαν δύο μητροπολίτες του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, οι Ιωαννουπόλεως Δαμασκηνός και Μιτρίας Νικόδημος. Στη συνέχεια όλοι οι επιβάτες αφέθησαν ελεύθεροι εκτός από τέσσερις ξένους και τα μέλη των πληρώματος, σύμφωνα με τη Egypt Air 

Οκτώ Βρετανοί και δέκα Αμερικανοί περιλαμβάνονται στους επιβάτες του αεροσκάφους, σύμφωνα με πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας του αεροδρομίου.

Σύμφωνα με την υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας της Κύπρου, ένας επιβάτης απείλησε να ανατινάξει τη ζώνη με εκρηκτικά που φορά στο αεροπλάνο της Egypt Air που βρίσκεται στο αεροδρόμιο της Λάρνακας,

Μέχρι στιγμής ο αεροπειρατής δεν έχει υποβάλει κανένα αίτημα, αλλά ζήτησε να μη πλησιάσουν το αεροσκάφος αστυνομικοί ή στρατιώτες.

Πάντως, ισχυρή δύναμη της αντιτρομοκρατικής μονάδας της αστυνομίας βρίσκεται σε επιφυλακή στην περιοχή, το αεροδρόμιο Λάρνακας έχει κλείσει και τα αφικνούμενα αεροπλάνα κατευθύνονται στην Πάφο.

Ο υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης επικοινώνησε με τον Αιγύπτιο ομόλογό του και τον πληροφόρησε ότι οι αρχές χειρίζονται την κατάσταση.

Πηγή: ΑΠΕ