Αναστάτωση στους αγρότες για την τροπολογία «πακέτου Χατζηγάκη»

Αναστάτωση στους αγρότες με την τροπολογία που αφορά ανακτήσεις του «πακέτου Χατζηγάκη»

Αναστάτωση προκαλεί στον αγροτικό κόσμο η είδηση ότι σύμφωνα με τροπολογία που κατατέθηκε στο ν/σ για τις βοσκήσιμες γαίες, πάνω από 700.000 αγρότες που έλαβαν αντισταθμιστικές εισφορές από τον ΕΛΓΑ το 2008 και 2009, («πακέτο Χατζηγάκη») και κρίθηκαν από την Κομισιόν «παράνομες κρατικές ενισχύσεις» θα κληθούν να τις επιστρέψουν.

Για το θέμα η «ΥΧ» απευθύνθηκε στο γραφείο του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλη Αποστόλου, από όπου μας επεσήμαναν ότι: «η τροπολογία δεν προβλέπει ανάκτηση ποσών ή οτιδήποτε άλλο. Αυτό που κάνει είναι να περιγράφει τη διαδικασία με την οποία θα γίνουν οι ανακτήσεις εάν προκύψει τέτοιο ζήτημα. Μάλιστα, η διαδικασία αυτή θα καθοριστεί με υπουργική απόφαση».

Και προσθέτουν: «Για να μην βρεθούμε μπροστά σε κάποια τέτοια ξαφνική εξέλιξη φέραμε μια τροπολογία που λέμε ότι αν τελειώσει το θέμα και πάμε σε ανακτήσεις θα πρέπει η διαδικασία να ορίζεται από υπουργική απόφαση. Στόχος μας είναι η υπουργική απόφαση αυτή όταν έρθει να είναι πιο ελαστική να μεταθέτει την διαδικασία σε βάθος δεκαετίας κ.α. Ξεκαθαρίζουμε ότι για την Βασική Ενίσχυση που πρόκειται να πληρωθεί δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα όπως επίσης και για καμία άλλη ενίσχυση που θα καταβληθεί εντός του 2016».

Ανακοίνωση ΥπΑΑΤ

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλης Αποστόλου, σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους σχετικά με την προσθήκη που αναφέρεται στο θέμα των ανακτήσεων ενισχύσεων από την Ε.Ε. η οποία κατατέθηκε στο νομοσχέδιο για τις βοσκήσιμες γαίες, δήλωσε τα εξής:

“Σχετικά με τις ανακτήσεις και ειδικά τις ανακτήσεις από το «πακέτο Χατζηγάκη» για τις οποίες μας πιέζει η Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν υπάρχει σήμερα κάποια απόφαση τελική.
Σε αυτήν την πίεση που μας ασκείται από πλευράς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προσπαθούμε όσο το δυνατόν να μειώσουμε τα ποσά και να διαπραγματευθούμε το θέμα. Προσπαθούμε επίσης μέσα σε αυτήν την διαπραγμάτευση να δείξουμε από τη δική μας πλευρά ότι δεν αγνοούμε το θέμα, ότι κάνουμε προσπάθεια προς αυτήν την κατεύθυνση, γιατί αλλιώς η χώρα κινδυνεύει με τεράστια πρόστιμα.
Αντιλαμβάνεστε λοιπόν ότι έχουμε μπροστά μας έναν «μαραθώνιο» διαπραγματεύσεων ώστε να απαλύνουμε και να μηδενίσουμε, αν είναι δυνατόν, την υποχρέωση ανακτήσεων.
Πρέπει να ξέρετε ότι υπάρχει ήδη ο Νόμος που προβλέπει πως γίνονται οι ανακτήσεις και προβλέπει διαδικασίες πολύ αυστηρές. Με την τροπολογία που ψηφίστηκε στη Βουλή προβλέπεται ότι, αν τελικά γίνουν κάποτε ανακτήσεις από τους αγρότες, αυτές να γίνονται όχι με την αυστηρή διαδικασία που προβλέπει σήμερα ο Νόμος, αλλά με άλλη διαδικασία, ηπιότερη, σε βάθος χρόνου, που θα την περιγράψει μια Υπουργική Απόφαση που θα υπογραφεί τότε από τους Υπουργούς Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης.
Από εκεί και πέρα θέλω να γίνει κατανοητό: Οι πληρωμές των ενισχύσεων του αγροτικού χώρου που ξεκινούν να γίνονται αυτές τις μέρες, από την Παρασκευή, θα γίνουν στο ακέραιο. Επαναλαμβάνω στο ακέραιο θα κατατίθενται τα ποσά που δικαιούται κάθε αγρότης στον τραπεζικό του λογαριασμό.
Ξέρουν οι αγρότες τι μάχες έχουμε δώσει και τι ακόμα μάχες θα δώσουμε μαζί τους.
Δεν είναι δικό μας το «πακέτο Χατζηγάκη», άλλοι έχουν τις βαρύτατες ευθύνες. Επιτέλους όλοι αυτοί που έφτασαν τον αγροτικό χώρο να έχει αυτές τις συνέπειες πρέπει και οι ίδιοι να αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους. Για αυτό και από το βήμα της Βουλής τόνισα ότι οποιαδήποτε απόφαση για ανακτήσεις από τον αγροτικό χώρο, αν τυχόν προκύψει τέτοιο θέμα και όποτε προκύψει, θα είναι συναπόφαση μέσα από τη Βουλή. Όχι να μας ζητάνε και τα ρέστα εκείνοι που δημιούργησαν τα ζητήματα αυτά με τις ανεύθυνες και καταστροφικές επιλογές τους”.