Αποστόλου: Πληρωμές «γέφυρα» 120 εκατ. ευρώ για Leader, ΟΠΑΑΧ, μεταποίηση, Σχέδια Βελτίωσης

Αποστόλου: Πληρωμές «γέφυρα» 120 εκατ. ευρώ για Leader, ΟΠΑΑΧ, μεταποίηση, Σχέδια Βελτίωσης

Κατά την επίσκεψή του στην Τρίπολη ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου μεταξύ άλλων εξέφρασε την πολιτική βούληση για διεύρυνση της συνεργασίας με την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση και περαιτέρω αποκέντρωση πόρων και αρμοδιοτήτων ανακοινώνοντας ότι οι πόροι που θα διαχειριστούν οι Περιφέρειες από το νέο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης θα ξεπεράσουν τα 2 δις. Ευρώ.

Ο υπουργός ανακοίνωσε ακόμα ότι σύντομα, από τέλος Ιουνίου μέχρι τέλος Ιουλίου, θα πληρωθούν πάνω από 120 εκατ. ευρώ  για να υλοποιηθούν τα έργα “γέφυρα” από το προηγούμενο ΠΑΑ">ΠΑΑ που αφορούν προγράμματα όπως Leader, ΟΠΑΑΧ, ενίσχυση μεταποίησης (τυροκομεία, ελαιοτριβεία, οινοποιεία κ.α.), Σχέδια Βελτίωσης κ.λπ. Τα 18 εκατ. ευρώ από αυτά αφορούν την Πελοπόννησο.

Όσον αφορά την αδειοδότηση των σταβλικών εγκαταστάσεων, θέμα που απασχολεί μεγάλο μέρος των κτηνοτρόφων, ο υπουργός ανέφερε ότι αυτή την περίοδο βρίσκονται σε εξέλιξη  συζητήσεις του Υπουργείου με την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση για να υπάρξει  τροποποίηση της  εγκυκλίου περί πρόχειρων εγκαταστάσεων και να διευκολυνθεί – απλοποιηθεί η αδειοδότηση με μείωση  της γραφειοκρατίας. Πριν τη λήξη της παράτασης που είχε δοθεί για το Σεπτέμβριο, όπως είπε ο κ. Αποστόλου, θα έχουμε προχωρήσει στη σχετική νομοθετική ρύθμιση.

Η  ημερίδα στην Τρίπολη πραγματοποιήθηκε σε συνέχεια εκείνης των Ιωαννίνων και εντάσσεται στις εκδηλώσεις διαβούλευσης και διαλόγου με τους αγρότες που έχει προγραμματίσει για το επόμενο διάστημα το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

«Σκοπός των εκδηλώσεων αυτών είναι, αφενός μεν να υπάρξει ενημέρωση του αγροτικού κόσμου, αφετέρου να ακούσουμε τους ίδιους τους αγρότες και τους φορείς τους μέσα από έναν οργανωμένο και παραγωγικό διάλογο. Είμαι πολύ ευχαριστημένος από το γεγονός ότι οι αγρότες προσέρχονται με δημιουργικό πνεύμα και πολύ χρήσιμες συγκεκριμένες προτάσεις τις οποίες θα λάβουμε σοβαρά υπόψη» δήλωσε σχετικά ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου.

Στην ημερίδα μίλησαν ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου και ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Χαράλαμπος Κασίμης, ενώ χαιρέτησε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης.

Διαβάστε το Δελτίο Τύπου της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας με τις δηλώσεις Τατούλη:

Μεγάλη επιτυχία των Περιφερειών της Ελλάδας και ιδιαίτερα της Περιφέρειας Πελοποννήσου που πρωτοστάτησε στη διεκδίκηση ενός σημαντικού τμήματος του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014 – 2020, χαρακτήρισε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης το ποσοστό του 38% του ΠΑΑ που θα διαχειριστούν οι Περιφέρειες, κατά τη διάρκεια ημερίδας για το «Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014 – 2020 στην Πελοπόννησο», με τη συμμετοχή του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Ευάγγελου Αποστόλου και του Γενικού Γραμματέα κ. Χαράλαμπου Κασσίμη.

«Η εξέλιξη αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς οι Κυβερνήσεις έχουν την ευθύνη να λύσουν τα δημοσιονομικά προβλήματα της χώρας, ενώ οι Περιφέρειες, σύμφωνα με τον Καλλικράτη, αλλά και γιατί βρίσκονται εγγύτερα στον πολίτη, έχουν την ευθύνη της ανάπτυξης της οικονομίας τους» δήλωσε στη συνέχεια ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, απορρίπτοντας ταυτόχρονα τους χαρακτηρισμούς «δίκαιη και άδικη ανάπτυξη».

Ο κ. Τατούλης σημείωσε ακολούθως ο πρωτογενής τομέας αποτελεί κρίσιμο πυλώνα της εθνικής οικονομίας, τόνισε ωστόσο ότι οι αγρότες με το νέο καθεστώς φορολόγησης θα υποχρεωθούν στην καταβολή τιμήματος που θα λείψει σε δύσκολους καιρούς από το οικογενειακό χαρτοφυλάκιο τους στην προσπάθεια επιβίωσής τους.

Ένα κρίσιμο θέμα το οποίο έθιξε στην τοποθέτησή του ο Περιφερειάρχης είναι ότι για να επιτύχουν νέες πολιτικές είναι απαραίτητη η ενίσχυση τόσο της χρηματοδότησης, όσο και του ανθρώπινου δυναμικού, που θα τις υποστηρίξει, «αυτό θα έπρεπε να το είχε διαπραγματευτεί η Κυβέρνηση, ώστε να μπορεί να υποστηρίξει τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες».

Την επίδραση του πρωτογενούς τομέα στην αποτροπή ερημοποίησης των περιοχών ανέδειξε στη συνέχεια ο κ. Τατούλης, σημειώνοντας ότι στο επίπεδο της ενίσχυσης της εδαφικής και κοινωνικής συνοχής θα πρέπει να δοθούν φορολογικά, χρηματοδοτικά και αναπτυξιακά κίνητρα, ώστε να ενθαρρυνθεί η ανάπτυξης της αγροτικής και κτηνοτροφικής οικονομίας.

Σε ότι αφορά τα μεγάλα έργα του ΥΠΑΑΤ της προηγούμενης προγραμματικής περιόδου και τη μεταφορά τους στη νέα, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου τόνισε ότι θα πρέπει να υπάρξει συνεννόηση με την Περιφέρεια, ώστε να ολοκληρωθούν και να αποδώσουν τα αναμενόμενα οφέλη στην αγροτική οικονομία και στη διαχείριση των υδάτινων πόρων.

Αναφερόμενος τέλος στο ζήτημα της επιστροφής των χρημάτων του πακέτου Χατζηγάκη, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου τόνισε ότι ως Βουλευτής το 2009 ήταν ο μόνος που δεν το ψήφισε στη Βουλή, τόσο από την παράταξή του, όσο και από τα υπόλοιπα κόμματα, καθώς παραβιάζονταν συγκεκριμένοι κανόνες, παρά το γεγονός ότι ήταν προεκλογική περίοδος.

Απευθυνόμενος στον Υπουργό κ. Αποστόλου, ο κ. Τατούλης επεσήμανε ότι οι αγρότες στην Αρκαδία, στην Αργολίδα, στην Κορινθία, στη Λακωνία και στη Μεσσηνία νομίμως αποζημιώθηκαν για τις πιστοποιημένες, από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ζημιές που υπέστησαν και τόνισε ότι το αίσθημα δικαίου επιβάλλει να επιστραφούν οι επιδοτήσεις από όσους αδίκως τις έλαβαν και όχι από αυτούς που τις δικαιούνταν.