Αγροτικό συλλαλητήριο με τρακτέρ στην Αγιά

Μ’ ένα δυναμικό συλλαλητήριο αγρότες και κτηνοτρόφοι του Δήμου Αγιάς διατράνωσαν χθες το πρωί της Πέμπτης την αντίθεσή τους στην κυβερνητική πολιτική και στα μέτρα που φέρνει γι’ αυτούς η ψήφιση και εφαρμογή του 3ου μνημονίου

Βοσκότοποι, ενισχύσεις , ανάκτηση ενισχύσεων και αποζημιώσεων απασχολούν τα μέλη της Πρωτοβουλία Αγροτών

Κατεβάζοντας δεκάδες τρακτέρ στην κεντρική πλατεία της Αγιάς ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων νομού Λάρισας, των Αγροτικών Συλλόγων και των Αγροτικών Συνεταιρισμών της επαρχίας Αγιάς, εκφράζοντας έτσι, από τη μια, την απελπισία τους για τη διαμορφούμενη κατάσταση και στέλνοντας, από την άλλη, προς την κυβέρνηση ένα ηχηρό μήνυμα ενότητας μεταξύ των και μεγάλης διάθεσης από μέρους τους να αντιταχθούν προς οποιαδήποτε απόφαση θεωρούν πως πλήττει τη ζωή τους και τους οδηγεί σε οικονομική καταστροφή.

Για τα πολλά πλέον προβλήματα που απασχολούν τον αγροτικό κόσμο μίλησε ο πρόεδρος της ΕΟΑΣνΛ Ρίζος Μαρούδας, καλώντας παραγωγούς και κτηνοτρόφους να συμμετάσχουν μαζικά σε κινητοποιήσεις που από ‘δω και στο εξής θα ενταθούν και σε αγώνες και μάχες που θα χρειαστεί να δοθούν. Μίλησε, μεταξύ άλλων, για «άγρια φοροληστεία με 26% φορολόγηση και 100% προκαταβολή από το πρώτο ευρώ, τριπλασιασμό των ασφαλιστικών εισφορών στον ΟΓΑ και αύξηση των εισφορών στον ΕΛΓΑ, ΦΠΑ 23% σε μέσα, εφόδια και είδη πρώτης ανάγκης, ΕΝΦΙΑ, αύξηση του αγροτικού ρεύματος, μείωση επιστροφής φόρου πετρελαίου 50% για φέτος και κατάργηση του χρόνου». Αναφέρθηκε εκτενώς στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι μηλοπαραγωγοί και κερασοπαραγωγοί της Αγιάς με το εμπάργκο στη Ρωσία, αλλά και γενικότερα για τις δυσκολίες όλων «που σε συνδυασμό με την ΚΑΠ της ΕΕ, τις αθρόες εισαγωγές ομοειδών προϊόντων από τρίτες χώρες, το υψηλό κόστος παραγωγής και τις χαμηλές τιμές, μειώνει το εισόδημα, ξεκληρίζει αγρότες και κτηνοτρόφους, ερημώνει τα χωριά και έχει επιπτώσεις σε όλη την κοινωνία». Κατηγόρησε χωρίς περιστροφές την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ για την «πολιτική υποταγής προς την ΕΕ που ακολουθεί, πολιτική εξαθλίωσης του λαού που έρχεται σε αντίθεση με όσα προεκλογικά είχαν ειπωθεί από τους δύο κυβερνητικούς εταίρους», ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στη σκληρή αντιμετώπιση που έτυχαν οι αγρότες που θέλησαν να διαμαρτυρηθούν προχθές στην πλατεία Συντάγματος.

Τη συμπαράστασή τους εξέφρασαν προς τους αγρότες με σύντομες ομιλίες τους ο δημοτικός σύμβουλος κ. Βασίλης Σμυρλής εκ μέρους της Δημοτικής Αρχής Αγιάς και ο κ. Παντελιάδης Στέφανος εκ μέρους της Επαγγελματικής Ένωσης του Δήμου Αγιάς. Τον λόγο πήρε επίσης, εκπροσωπώντας τον Αγροτικό Σύλλογο Ανάβρας, ο κ. Νασιάρας Θεόδωρος, εκφράζοντας έντονα κι αυτός τα προβλήματα που οι αγρότες ζουν πια καθημερινά, ενώ τα αιτήματα που συμπεριλήφθηκαν στο τελικό ψήφισμα διαμαρτυρίας προς την κυβέρνηση ανέγνωσε ο αντιπρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αγιάς κ. Θεόδωρος Σιμούλης.

Αυτά είναι τα εξής:

* Κάλυψη του χαμένου εισοδήματος των παραγωγών της επαρχίας Αγιάς που προκλήθηκε από το εμπάργκο στη Ρωσία. Η κυβέρνηση να αποσύρει την υπογραφή της και να μην εφαρμόσει το εμπάργκο της ΕΕ στη Ρωσία.

* Κατάργηση όλων των άμεσων και έμμεσων περιορισμών της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής που επιβάλλει η νέα ΚΑΠ 20152020 της ΕΕ, να μην ισχύσουν τα χειρότερα μέτρα της, σύνδεση των ενισχύσεων με την παραγωγή, το ζωικό κεφάλαιο.

* Φορολογία σε κάθε πραγματικό εισόδημα, κατάργηση των τεκμηρίων. Αφορολόγητο οικογενειακό εισόδημα 30.000€ προσαυξημένο με 5.000€ για κάθε παιδί. Προοδευτική φορολόγηση στο επιπλέον εισόδημα, για τους μεγαλοαγρότες και τους επιχειρηματίες στο 45%. Κατάργηση των λογιστικών βιβλίων σε φτωχούς αγρότες με τζίρο ως 40.000€.

* Κατάργηση των χαρατσιών του ΕΝΦΙΑ, γεωτρήσεων, ΟΣΔΕ (επιστροφή όλων όσων κρατήθηκαν μέχρι τώρα), πιστοποίησης ψεκαστικών κ.ά., του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια, ζωοτροφές, στα τρόφιμα, είδη λαϊκής κατανάλωσης και υπηρεσίες.

* Αφορολόγητο πετρέλαιο, όπως στους εφοπλιστές. Άμεση μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος κατά 50% στους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους.

* Καμιά αύξηση στις ασφαλιστικές εισφορές στον ΟΓΑ. Μείωση των ορίων συνταξιοδότησης στα 60 για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες. Συντάξεις αξιοπρέπειας. Να ανακληθεί άμεσα η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια που ισχύει σήμερα. Αποκλειστικά δημόσια δωρεάν υγεία και πρόνοια. Να σφραγιστούν όλα τα βιβλιάρια υγείας του ΟΓΑ χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

* Άμεση και γρήγορη αποζημίωση των ζημιών που έγιναν από ασθένειες, φυσικές καταστροφές και μέτρα για την αποκατάσταση του αγροκτηνοτροφικού κεφαλαίου. ΕΛΓΑ κρατικός φορέας που θα καλύπτει και θα αποζημιώνει στο 100% της ζημιάς από όλες τις αιτίες καταστροφής σε φυτική, ζωική παραγωγή και πάγιο κεφάλαιο χωρίς καθυστερήσεις.

* Καμιά κατάσχεση πρώτης, δεύτερης κατοικίας ή χωραφιού, από δάνεια που βρίσκονται στο «κόκκινο» συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ. Διαγραφή των τόκων και κούρεμα του κεφαλαίου σε ποσοστό 30% για επαγγελματικά δάνεια μέχρι 200.000 ευρώ των φτωχών αγροτοκτηνοτρόφων και ψαράδων.

* Ενίσχυση της κτηνοτροφίας και εξασφάλιση των αναγκαίων βοσκήσιμων εκτάσεων. Δωρεάν κρατική σήμανση ζώων, νομιμοποίηση σταβλικών εγκαταστάσεων, υποδομές για την αντιμετώπιση ζωονόσων και πρόσληψη γεωτεχνικών.

* Κατώτατες εγγυημένες τιμές για τα αγροκτηνοτροφικά προϊόντα, που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν εισόδημα για επιβίωση και συνέχιση της αγροτικής δραστηριότητας. Φθηνά προϊόντα για τις λαϊκές ανάγκες ενάντια στην κερδοσκοπία εμπόρων και βιομηχανιών.

* Να εξοφληθούν άμεσα όλα τα χρωστούμενα σε νέους αγρότες καθώς και οι δικαιούχοι (εξισωτικών αποζημιώσεων, επιστροφής φόρου καυσίμων, νιτρορύπανσης, βιολογικών καλλιεργειών, αναπλήρωση χαμένου εισοδήματος από το εμπάργκο στη Ρωσία κ.ά). Το κράτος να εγγυηθεί την άμεση πληρωμή όλων των χρωστούμενων προϊόντων από εμπόρους, εξαγωγείς και βιομηχάνους, την παροχή από τις τράπεζες άτοκων καλλιεργητικών δανείων σε νέους αγρότες, μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους.

* Να γίνουν τα απαραίτητα έργα υποδομής για εξασφάλιση επαρκούς άρδευσης, αντιπλημμυρικά έργα. Να μην ιδιωτικοποιηθεί η διαχείριση των νερών, όπως προβλέπει η οδηγία 60/2000 της ΕΕ.

* Να σταματήσουν τα αγροτοδικεία και η ποινικοποίηση των αγροτικών και κοινωνικών αγώνων.

Γ. Ρούστας