Αυτό το άρθρο είναι 102 μηνών

Αγροτικός χείμαρρος κατέκλυσε τα Τέμπη… πλούσιο φωτορεπορτάζ (upd)

Την Πέμπτη τα τρακτέρ των Ομοσπονδιών στην Νίκαια
20/01/2016
16' διάβασμα
agrotikos-cheimarros-kateklyse-ta-tebi-plousio-fotoreportaz-upd-12727

Την κυκλοφορία και στα δύο ρεύματα της εθνικής οδού, στην Κοιλάδα των Τεμπών έκλεισαν για περίπου δύο ώρες (από τις 3.00 το μεσημέρι έως τις 5.00 το απόγευμα) οι αγρότες της Θεσσαλίας, ενώ το μπλόκο στην περιοχή ενισχύεται σταδιακά με τρακτέρ που καταφθάνουν στο σημείο. Μέχρι τις 6 το απόγευμα τα τρακτέρ που είχαν συγκεντρωθεί πλησίαζαν τα 1.000 ενώ όπως μας δηλώνουν οι διαδηλωτές στόχος είναι να ξεπεραστεί ο αριθμός των 1.500 (μέχρι τώρα εκτιμούν ότι η συμμετοχή ξεπερνά τα μπλόκα του 2009).

“Δεν το κουνάμε από εδώ αν μέχρι τη Δευτέρα δεν συνατηθούμε με τον ίδο τον Πρωθυπουργό”, αναφέρουν στο ypaithros.gr οι αγρότες. Ενώ το Σάββατο 23/1 στις 12 το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στα Τέμπη από τα μπλόκα όλης της Θεσσαλίας και της Κεντρικής Μακεδονίας με πρόσκληση να προσέλθουν στην περιοχή και αγρότες από την υπόλοιπη χώρα.

Ειδικότερα, τα πρώτα τρακτέρ παρατάχθηκαν στην Κοιλάδα των Τεμπών με μαύρες και γαλανόλευκες σημαίες, πριν τις 2.00 το μεσημέρι. Ενώ λίγα λεπτά αργότερα, ξεκίνησε για τα Τέμπη ο κύριος όγκος των τρακτέρ από τον Κόμβο Γυρτόνη. Το μεγάλο κομβόι πάντως με τα τρακτέρ έφθασε στο σημείο γύρω στις 3.20.

Οι αγρότες αποφάσισαν γύρω στις 3.00 το μεσημέρι και έκλεισαν και τα δύο ρεύματα κυκλοφορίας της εθνικής οδού στο ύψος των Τεμπών.

Εν τω μεταξύ, υπολογίζεται ότι περίπου 200 τρακτέρ έρχονται από το Τύρναβο, ενώ άλλα τόσα από την περιοχή του Πλατύκαμπου. Να σημειωθεί ότι μικρή ένταση σημειώθηκε γύρω στις 3.30 μμ, μεταξύ αγροτών που είχαν ήδη φθάσει στα Τέμπη και της Αστυνομίας, επειδή αργούσε η προέλευση του κυρίως όγκου των τρακτέρ που από παράδρομο στο ύψος του Ευαγγελισμού περίμεναν να ανεβούν στον κόμβο Γυρτώνης, προκειμένου να οδεύσουν προς τα Τέμπη. Διαμαρτυρόμενοι για την καθυστέρηση, αγρότες ανέβηκαν στο οδόστρωμα, κλείνοντας και τα δυο ρεύματα κυκλοφορίας για περίπου 10 λεπτά. Στη συνέχεια όμως αποχώρησαν και ακολούθησε η άφιξη των τρακτέρ σε φάλαγγα και η διευθέτηση τους στον χώρο.

Κυριάκος Λάμπρου

Νωρίτερα το ypaithros.gr έγραφε:

Ούτε ο χιονιάς σταμάτησε την έξοδο των τρακτέρ των λαρισαίων αγροτών στους δρόμους, καθώς περίπου 250 αγροτικά μηχανήματα έχουν συγκεντρωθεί στον κόμβο Γυρτώνης, κάτω από την ΠΑΘΕ και περιμένουν την λήξη της χιονόπτωσης για να ξεκινήσουν την πορεία τους προς την κοιλάδα των Τεμπών.

Τέμπη αγρότες

Στο σημείο των πρώην διοδίων αναμένεται να φτάσουν περίπου στις 2, οπότε και η Τροχαία θα διακόψει για λίγο την κυκλοφορία, για να διευκολύνει την παράταξη των αγροτικών οχημάτων εκατέρωθεν της εθνικής οδού. Να σημειωθεί ότι οι συνάδελφοι τους, της Μαγνησίας αποφάσισαν να αναβάλουν για αύριο Πέμπτη την έξοδο τους στον κόμβο Μικροθηβών.  

Νωρίτερα το ypaithros.gr έγραφε:

«Έφτασε η ώρα της τελικής αναμέτρησης των αγροτών με την κυβέρνηση. Αφού θέλει να μετρήσει την δύναμη μας, θα βγάλουμε χιλιάδες τρακτέρ στους δρόμους, για να ξεκινήσει ο διάλογος από μηδενική βάση. Όλοι όσοι θέλουν να παραμείνουν στα χωριά τους, σήμερα θα πρέπει να βρίσκονται με τα αγροτικά τους μηχανήματα στα Τέμπη». Σε αυτή την πρόσκληση προχώρησαν μετά από μαραθώνια σύσκεψη στα γραφεία του Αγροτικού Συνεταιρισμού λαρισαίων αγροτών, τα μέλη της Επιτροπής Αγώνα.

Έτσι από σήμερα Τετάρτη θα ξεκινήσουν τα κονβόι των τρακτέρ (αναμένεται να ξεπεράσουν τα χίλια) από τα χωριά προς την κοιλάδα των Τεμπών. Αν και οι αγρότες δεν θα κλείσουν την κυκλοφορία, εν τούτοις για κάποια ώρα αυτή θα διακοπεί από την Τροχαία για να δοθεί η δυνατότητα στους εξεγερμένους αγρότες να παρατάξουν τα τρακτέρ τους στα Τέμπη, στο σημείο των πρώην διοδίων.

Από την πλευρά τους οι Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων της Θεσσαλίας καλούν όλους τους μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους της περιοχής να πάρουν τα τρακτέρ και να βγουν την Πέμπτη στο πανθεσσαλικό μπλόκο, στον κόμβο της Νίκαιας Λάρισας. Επίσης με ανακοίνωση τους αφήνουν αιχμές και «για κάποια πανελλαδικά αγροτοσυνδικαλιστικά σχήματα που εμφανίστηκαν τον τελευταίο καιρό μετά από “αγρανάπαυση” πολλών χρόνων».

Σήμερα η έξοδος των τρακτέρ

Από 6 διαφορετικά σημεία του νομού θα ξεκινήσουν τα τρακτέρ των αγροτών με προορισμό την κοιλάδα των Τεμπών, όπου θα κατασκηνώσουν πιέζοντας την κυβέρνηση για ικανοποίηση των αιτημάτων τους, που σχετίζονται με το φορολογικό, το ασφαλιστικό και τις καθυστερήσεις στις πληρωμές. Αυτά τα 6 σημεία είναι η επαρχία Τυρνάβου μέσω Μαυρόλιθου-Γυρτώνης, τα χωριά της ΠΕΟ Λάρισας-Βόλου και της επαρχίας Αγιάς μέσω του κόμβου Πλατυκάμπου, τα χωριά της περιφερειακής Τρικάλων (Μάνδρα, Τερψιθέα) του πρώην δήμου Κραννώνα και η Φιλιππούπολη στον κόμβο Βιοκαρπέτ και μέσω ΠΕΟ Λάρισας-Θες\νίκης να φθάσουν στα Τέμπη. Μετά την ολοκλήρωση της παράταξης των τρακτέρ στον χώρο θα ακολουθήσει συνεδρίαση των εκπροσώπων των 6 περιοχών για να εκλέξουν αντιπροσωπευτική Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα.
Μέχρι την Παρασκευή δεν θα υπάρξει κάποια σημαντική εξέλιξη, καθώς οι λαρισαίοι θα αναμένουν να οριστικοποιηθούν τα μπλόκα των αγροτών σε όλη την χώρα, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες εξετάζεται το ενδεχόμενο κοινής συνάντησης όλων των Επιτροπών Αγώνα το Σάββατο στα Τέμπη ή στην Κατερίνη ή στη Θεσσαλονίκη.
Όσον αφορά στον διάλογο με την κυβέρνηση οι αγρότες δεν προτίθεται να ξανασυναντηθούν με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου, παρά μόνο με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Συμβουλές προς ταξιδιώτες

Επίσημη ανακοίνωση σχετική με τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που θα ισχύσουν, από τις 12 το μεσημέρι, επί της ΠΑΘΕ λόγω της μετακίνησης των τρακτέρ προς τα Τέμπη εξέδωσε η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλίας, καθώς ξεκίνησε σταδιακά η μετακίνηση γεωργικών μηχανημάτων προς τα Τέμπη, όπου ήδη βρίσκονται περί τα 20 τρακτέρ που έφθασαν νωρίτερα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση απαγορεύεται η κυκλοφορία όλων των οχημάτων, σήμερα Τετάρτη, από τις 12 το μεσημέρι, στο τμήμα της Εθνικής Οδού Αθηνών-Θεσσαλονίκης από τον κόμβο Γυρτώνης μέχρι τη διασταύρωση Στομίου λόγω συγκέντρωσης γεωργικών ελκυστήρων στη Γυρτώνη και τη μετέπειτα κίνησή τους στα Τέμπη, για όσο χρονικό διάστημα απαιτηθεί για την τακτοποίηση των γεωργικών ελκυστήρων εκατέρωθεν της Ν.Ε.Ο. Αθηνών -Θεσσαλονίκης.
Από την Αστυνομία παρακαλούνται οι οδηγοί να ακολουθούν τις οδηγίες των τροχονόμων και να ενημερώνονται διαρκώς για κάθε μεταβολή των κυκλοφοριακών συνθηκών.
Για κάθε πληροφορία σχετική με τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και την κίνηση των οχημάτων, οι οδηγοί μπορούν να ενημερώνονται στα τηλέφωνα του Τμήματος Τροχαίας Λάρισας: 2410 -683168, 2410-683169.

Κατά τη διάρκεια της απαγόρευσης, η κυκλοφορία των οχημάτων θα διεξάγεται από εναλλακτικές διαδρομές ως ακολούθως:

  • Κατεύθυνση κυκλοφορίας προς Θεσσαλονίκη:

1. Τα φορτηγά άνω των 3,5 τόνων και όλα τα λεωφορεία, θα εκτρέπονται:

  • Από τον ανισόπεδο κόμβο Νίκαιας (Χ/Θ 346+300 της Π.Α.Θ.Ε) προς την περιφερειακή οδό Λάρισας – Τρικάλων και στη συνέχεια μέσω της Ε.Ο. Λάρισας- Τρικάλων – Καλαμπάκας – Γρεβενών θα εισέρχονται στην Εγνατία Οδό.
  • Από τον ανισόπεδο κόμβο Γυρτώνης (Χ/Θ 365+550 της Π.Α.Θ.Ε.), όπου θα συνεχίζουν στην Επαρχιακή Οδό Γυρτώνης – Αμπελώνα – Τυρνάβου – Ελασσόνας – Κοζάνης – Εγνατία Οδό και θα εισέρχονται στον Αυτοκινητόδρομο Π.Α.Θ.Ε., στο ύψος Κλειδί Ημαθίας.

2. Τα Ι.Χ.Ε. και τα φορτηγά έως 3,5 τόνων θα εκτρέπονται:

  • Από τον ανισόπεδο κόμβο Γυρτώνης (Χ/Θ 365+550 της Π.Α.Θ.Ε.), όπου θα συνεχίζουν στην Επαρχιακή Οδό Γυρτώνης – Αμπελώνα – Τυρνάβου – Ελασσόνας – Μικρό Ελευθεροχώρι και από εκεί, είτε θα κατευθύνονται μέσω Ε.Ο Ελασσόνας – Αγ. Δημητρίου – Κατερίνης και θα εισέρχονται στην ΠΑΘ.Ε. εκτός εάν αυτό δεν είναι εφικτό λόγω καιρικών συνθηκών, είτε μέσω Κοζάνης στην Εγνατία οδό και θα εισέρχονται στον αυτοκινητόδρομο Π.Α.Θ.Ε. στο ύψος Κλειδί Ημαθίας.
  • Από τον ανισόπεδο κόμβο Νίκαιας (Χ/Θ 346+300 της Π.Α.Θ.Ε.) προς την περιφερειακή οδό Λάρισας – Τρικάλων και στη συνέχεια μέσω Ε.Ο. Λάρισας – Τρικάλων – Καλαμπάκας – Γρεβενών θα εισέρχονται στην Εγνατία Οδό.

Κατεύθυνση κυκλοφορίας προς Αθήνα:

1. Τα φορτηγά μικτού βάρους άνω των 3,5 τόνων και όλα τα λεωφορεία θα εκτρέπονται από τον κόμβο Κλειδί Ημαθίας (Χ/Θ 474+500 της Π.Α.Θ.Ε.) προς Βέροια (Εγνατία Οδό) – Κοζάνη και από εκεί:

  • Είτε μέσω Ε.Ο. Κοζάνης – Ελασσόνας – Τυρνάβου – Αμπελώνα – Γυρτώνης έως τον ανισόπεδο κόμβο Γυρτώνης, όπου θα εισέρχονται στον αυτοκινητόδρομο Π.Α.Θ.Ε.
  • Είτε μέσω Ε.Ο. Κοζάνης – Γρεβενών – Καλαμπάκας – Τρικάλων – Λάρισας και εν συνεχεία, διά της περιφερειακής οδού Λάρισας – Τρικάλων, θα εισέρχονται στον αυτοκινητόδρομο Π.Α.Θ.Ε. από τον ανισόπεδο κόμβο Νίκαιας.

2. Όλα τα Ι.Χ.Ε. και τα φορτηγά μέχρι 3,5 τόνους, που θα προέρχονται από Θεσσαλονίκη, θα εκτρέπονται στο ύψος της Κατερίνης προς Άγιο Δημήτριο, και μέσω της Ε.Ο. Κατερίνης – Ελασσόνας – Τυρνάβου – Αμπελώνα – Γυρτώνης έως τον ανισόπεδο κόμβο Γυρτώνης, όπου θα εισέρχονται στον αυτοκινητόδρομο Π.Α.Θ.Ε. εκτός εάν αυτό δεν είναι εφικτό λόγω καιρικών συνθηκών, όποτε θα εκτρέπονται από τον κόμβο Κλειδί Ημαθίας (Χ/Θ 474+500 της Π.Α.Θ.Ε.) προς Βέροια (Εγνατία Οδό) – Κοζάνη και από εκεί:

  • Είτε μέσω Ε.Ο. Κοζάνης – Ελασσόνας – Τυρνάβου – Αμπελώνα – Γυρτώνης έως τον ανισόπεδο κόμβο Γυρτώνης, όπου θα εισέρχονται στον αυτοκινητόδρομο Π.Α.Θ.Ε.
  • Είτε μέσω Ε.Ο. Κοζάνης – Γρεβενών – Καλαμπάκας – Τρικάλων – Λάρισας και εν συνεχεία, διά της περιφερειακής οδού Λάρισας – Τρικάλων, θα εισέρχονται στον αυτοκινητόδρομο Π.Α.Θ.Ε. από τον ανισόπεδο κόμβο Νίκαιας.

3. Όλα τα οχήματα που θα προέρχονται από Κατερίνη – Πλαταμώνα, θα κατευθύνονται προς Κατερίνη και θα ακολουθούν εν συνεχεία την παραπάνω διαδρομή. Όσα εισέλθουν στην περιοχή ευθύνης της Διεύθυνσης Αστυνομίας Λάρισας θα αναστρέφονται από τον Α/Κ Αιγάνης και εν συνεχεία, επίσης μέσω Κατερίνης, θα εκτρέπονται κατάλληλα.

Εξαιρούνται από τις παραπάνω ρυθμίσεις, προκειμένου να διευκολύνεται η κοινωνικοοικονομική ζωή των κατοίκων της περιοχής παραλιακού άξονα Αγιοκάμπου καθώς και των κατοίκων του Δήμου Τεμπών:

  • Λεωφορεία του τοπικού ΚΤΕΛ, για μεταφορά κατοίκων μόνο της περιοχής, ήτοι για την εξυπηρέτηση της δημόσιας επιβατικής συγκοινωνίας των διαμενόντων στην περιοχή κατοίκων και
  • Φορτηγά, για την εξυπηρέτηση αποκλειστικά και μόνο αναγκών τοπικού ως άνω χαρακτήρα (λ.χ. τροφοδοσία τοπικών επιχειρήσεων, τουριστικών καταλυμάτων κλπ, συλλογή γάλακτος με βυτιοφόρα γαλακτοβιομηχανιών που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, εφοδιασμός κτηνοτροφικών μονάδων με ζωοτροφές κ.ά.).

Οι Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων

Να συμμετάσχουν στο μπλόκο της Νίκαιας που, μαζί με τα άλλα μπλόκα τα οποία θα στηθούν σ’ όλη τη χώρα στο πλαίσιο της απόφασης της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής των Μπλόκων για κλιμάκωση και πανελλαδικό συντονισμό των αγροτικών κινητοποιήσεων, θα σηματοδοτεί τον αγώνα επιβίωσης της συντριπτικής πλειοψηφίας των αγροτών και κτηνοτρόφων της χώρας μας, καλούν τους αγρότες, οι Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων των νομών Καρδίτσας, Λάρισας, Τρικάλων και οι Αγροτικοί Σύλλογοι Μαγνησίας, ενώ σε σχετική ανακοίνωση υποστηρίζουν τα εξής: «Είναι ένας αγώνας που στρέφεται ενάντια στην ΚΑΠ της ΕΕ, η οποία οδηγεί σε ολοκληρωτικό ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς και σε συγκέντρωση της γης και της παραγωγής στα χέρια λίγων μεγαλοαγροτών και μεγαλοεπιχειρηματιών του αγροτικού τομέα. Το οργανωμένο αγροτικό κίνημα όπως εκφράζεται από τους Αγροτικούς Συλλόγους, τις Επιτροπές Αγώνα, την Συντονιστική Επιτροπή των Μπλόκων, θεωρεί ότι για να έχει δύναμη και προοπτική ο αγώνας μας, χρειάζεται να στηθεί ισχυρό λαϊκό μέτωπο ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ και του ΔΝΤ, την οποία εφαρμόζει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, με την συγκατάθεση και των άλλων κομμάτων του ευρωμονόδρομου. Σε αγροτικές κινητοποιήσεις καλούν και κάποια πανελλαδικά αγροτοσυνδικαλιστικά σχήματα που εμφανίστηκαν τον τελευταίο καιρό μετά από “αγρανάπαυση” πολλών χρόνων. Μάλιστα, ζητούν από το οργανωμένο αγροτικό κίνημα να πάμε σε κοινές κινητοποιήσεις. Όμως, για να υπάρχει κοινός αγώνας πρέπει, πρώτα και κύρια, να υπάρχει συμφωνία για το ποιός είναι ο αντίπαλος. Συμφωνούν τα σχήματα ότι χρειάζεται να στηθεί μέτωπο ενάντια σε όλους όσοι εφαρμόζουν και στηρίζουν την αντιαγροτική – αντιλαϊκή πολιτική; Ενάντια στην ΕΕ, το ΔΝΤ που ζητάνε να τους δώσουμε “την αγελάδα και όχι τη γάτα” – δηλαδή ζητούν τη λήψη ακόμα πιο σκληρών, αντιλαϊκών μέτρων – στην κυβέρνηση και στα άλλα κόμματα που ψήφισαν το τρίτο μνημόνιο, αλλά και στα μονοπώλια, το Σύνδεσμο Ελλήνων Βιομηχάνων που απαιτούν να ληφθούν φορολογικά και άλλα μέτρα κατά των μικρομεσαίων αγροτών; Χρειάζεται, επίσης, συμφωνία στο πλαίσιο των αιτημάτων. Όμως αυτά τα σχήματα προβάλλουν άλλα αιτήματα τα οποία εκφράζουν, κυρίως, τα συμφέροντα λίγων μεγαλοαγροτών και μεγαλοεπενδυτών του αγροτικού τομέα και, επί της ουσίας, στρέφονται κατά των συμφερόντων των μικρομεσαίων αγροτών. Τέλος, είναι ανάγκη να υπάρχει σύμπλευση και ως προς την προοπτική του αγώνα. Εμείς παλεύουμε για μια άλλη αγροτική ανάπτυξη της χώρας μας, έξω από τα δόκανα της ΚΑΠ της ΕΕ, κόντρα στα συμφέροντα των μονοπωλίων και των πολυεθνικών και προς όφελος του ελληνικού λαού. Τα σχήματα αποδέχονται, επί της ουσίας, την αγροτική ανάπτυξη σε βάρος της μικρομεσαίας αγροτιάς και υπέρ των κερδών των μονοπωλίων που προωθεί η ΕΕ και η κυβέρνηση».

Και η ανακοίνωση των Ομοσπονδιών καταλήγει: «Καλούμε όλους τους μικρομεσαίους αγρότες, ανεξαρτήτως πολιτικών πεποιθήσεων και κομματικών προτιμήσεων, που συμφωνούν με τους στόχους της πάλης και το πλαίσιο των αιτημάτων που προβάλλει το οργανωμένο αγροτικό κίνημα, να έλθουν στο μπλόκο. Σήμερα δεν υπάρχει η πολυτέλεια για “συμπαράσταση από το καφενείο”, ούτε και της “διασποράς δυνάμεων”.

Γ. Ρούστας

ΓΡΑΦΕΙ: