Τα αρωματικά φυτά κερδίζουν έδαφος στον Αλμυρό Μαγνησίας

Τα αρωματικά φυτά κερδίζουν έδαφος στον Αλμυρό Μαγνησίας

Στον Αλμυρό Μαγνησίας χτυπά η καρδιά των αρωματικών φυτών στη Θεσσαλία, καθώς στην ευρύτερη περιοχή καλλιεργούνται χιλιάδες στρέμματα αρωματικών φυτών και βοτάνων, ενώ δραστηριοποιούνται πολλές επιχειρήσεις, κυρίως οικογενειακού χαρακτήρα ή μικρών άτυπων ομάδων παραγωγών, οι οποίες διακρίνονται στον χώρο παραγωγής, συλλογής, τυποποίησης και εμπορίας των φυτών αυτών.

Τα προϊόντα τους ξεχωρίζουν για την ποιότητα τους και το ασύγκριτο άρωμα τους, αφού καλλιεργούνται ή συλλέγονται από τις ορεινές και ημιορεινές περιοχές των βουνών της Ελλάδας (Όθρυς, Πήλιο, Κίσσαβος, Δίρφυς). Κάθε προϊόν συλλέγεται με τα χέρια, κατεργάζεται με απόλυτα φυσικές διαδικασίες και συσκευάζεται επίσης με τα χέρια σε αεροστεγείς συσκευασίες, ώστε να διατηρούνται αναλλοίωτα τα πολύτιμα οργανοληπτικά του χαρακτηριστικά.

Τα αρωματικά φυτά κερδίζουν έδαφος στον Αλμυρό Μαγνησίας Μία από αυτές τις επιχειρήσεις είναι η EUPHORIA SECRETS, η οποία ιδρύθηκε τον Απρίλιο του 2014, με τη συμμετοχή 7 μελών, εκ των οποίων οι 4 συστηματικοί καλλιεργητές. Η μορφή της είναι Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία, δηλαδή μια ευέλικτη μορφή Ανώνυμης Εταιρείας, χωρίς δεσμεύσεις κεφαλαίου. Νωρίτερα, είχε συγκροτηθεί μια άτυπη ομάδα παραγωγών, αποτελούμενη από τα ίδια πρόσωπα με συνολική καλλιεργούμενη έκταση μεγαλύτερη των 300 στρεμμάτων.

Το 2014 καλλιεργήθηκαν 30 περίπου στρέμματα με ρίγανη και το 2015 η συνολική καλλιεργούμενη έκταση ξεπέρασε τα 300 στρέμματα. Τα είδη έγιναν 12, όλα πιστοποιημένα βιολογικά, ήτοι τα παραδοσιακά, που είναι ρίγανη, θυμάρι, φασκόμηλο, σε έκταση που ξεπερνά τα 30 στρέμματα για το κάθε είδος, καθώς επίσης και Λουίζα, Εστραγκόν, Αχιλλέα, Δεντρολίβανο και σε μικρότερη πειραματική μορφή Ύσωπος, καλέντουλα, βαλσαμόχορτο, Υπέρικο και Εχινάκεια.

Τα αρωματικά φυτά κερδίζουν έδαφος στον Αλμυρό Μαγνησίας Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της εταιρείας, Χρήστο Μπέσσα, «η εταιρεία ξεκίνησε ουσιαστικά πέρυσι τον Ιούνιο τη λειτουργία της, με δικούς της πόρους, καθότι λόγω capital controls, δεν κατέστη εφικτή η είσπραξη κονδυλίων από αναπτυξιακά προγράμματα. Αρχικός στόχος της η εξαγωγική δραστηριότητα, καθώς ήδη έχουν σταλεί στις ΗΠΑ 4.000 συσκευασίες αρωματικών φυτών και περίπου 2,5 τόνοι στη Γερμανία. Φέτος, θα γίνει μια προσπάθεια τα αρωματικά φυτά της EUPHORIA SECRETS να προωθηθούν και στην ελληνική αγορά, ενώ ήδη τα μηνύματα που υπάρχουν είναι θετικά».

Γιώργος Ρούστας