Αυτό το άρθρο είναι 103 μηνών

Ένας αστικός λαχανόκηπος που κερδίζει διαρκώς… έδαφος

21/01/2016
1' διάβασμα
enas-astikos-lachanokipos-pou-kerdizei-diarkos-edafos-12744
Εδώ και τέσσερα χρόνια, 140 οικογένειες συνεχίζουν με την ίδια διάθεση και όρεξη να καλλιεργούν τον δικό τους λαχανόκηπο για να καλύψουν τις διατροφικές τους ανάγκες

Οι αστικοί λαχανόκηποι άρχισαν να εμφανίζονται στην Ελλάδα πριν από μερικά χρόνια, είτε μέσα από τις πρωτοβουλίες των δήμων είτε αυτοδιαχειριζόμενοι είτε μέσα από τη φάρμα του ΑΠΘ.

Υπολογίζεται ότι σήμερα υπάρχουν αστικές καλλιέργειες σε 20 πόλεις, με τη Θεσσαλονίκη να κρατά την πρωτιά. Μέσα στο πρώην στρατόπεδο Καρατάσου, η Ομάδα Αστικών και Περιαστικών Καλλιεργειών (ΠΕΡ.ΚΑ.) δημιούργησε, με αποκλειστικά προσωπική εργασία και έξοδα των μελών της, τον πρώτο αυτoοργανωμένο συλλογικό λαχανόκηπο στην Κεντρική Μακεδονία.

Εδώ και τέσσερα χρόνια, 140 οικογένειες συνεχίζουν με την ίδια διάθεση και όρεξη να καλλιεργούν τον δικό τους λαχανόκηπο για να καλύψουν τις διατροφικές τους ανάγκες.

Χωρίς ραντίσματα και όλα βιολογικά, τονίζει ο καλλιεργητής Σ. Τέγος, που, όπως λέει, αφιέρωσε ατελείωτες ώρες δουλειάς για να συντηρήσει τον κήπο του, επισημαίνοντας ότι «τρώμε ωραίους καρπούς, γιατί τα λαχανικά που παράγουμε είναι βιολογικά».

«Ακόμη και οι σπόροι που καλλιεργούμε, προσπαθούμε να μην είναι υβρίδια, αλλά παραδοσιακοί», συμπληρώνει ο Σ. Φωτιάδης, ενώ ένας από τους πρώτους αστικούς καλλιεργητές στην Ελλάδα, ο Χ. Λιώρας, αναφέρει χαρακτηριστικά: «Πάνω από όλα περνάμε ωραία, γιατί αυτό που προσπαθούμε να ενισχύσουμε είναι το μοντέλο της αλληλοβοήθειας και της ομαδικής δουλειάς, την αισιοδοξία ότι τελικά μπορούμε να συνεργαστούμε. Όλοι, όμως, οι καλλιεργητές συμφώνησαν ότι το ταξίδι με τη γη είναι πολύ μακρινό και, αν την αγαπάς, θα βρει τον τρόπο να σου το ανταποδώσει.

Αφροδίτη Χρυσοχόου

ΓΡΑΦΕΙ: