Ι. Γιαμάς: Πονοκέφαλος των καλλιεργητών οι ανεξέλεγκτες εισαγωγές

Η «Ύπαιθρος Χώρα» στην Πρέβεζα

Επίνειο τροφοδοσίας όλης της Ηπείρου και της Βόρειας Ελλάδας υπήρξε τα παλαιότερα χρόνια η Πρέβεζα, με τα ατμόπλοια να εκτελούν τη γραμμή Πρέβεζα – Πάτρα – Πειραιάς, μεταφέροντας τα προϊόντα του νομού. Σε επίσκεψή μας στο επιμελητήριο της πόλης, συναντήσαμε τον πρόεδρό του, Ιωάννη Γιαμά, από τον οποίο ζητήσαμε να μας μιλήσει για το σήμερα και να μας δώσει την εικόνα του αγροτοδιατροφικού τομέα στον νομό. «Στην Πρέβεζα, τόσο ο Αμβρακικός κόλπος όσο και η ελεύθερη ζώνη του Ιονίου δίνουν μια διακριτή ευλογία και βοηθούν την ανάπτυξη τόσο των πρώιμων κηπευτικών όσο και των υπόλοιπων αγροτικών προϊόντων του νομού», μας λέει ο Ιωάννης Γιαμάς. Σημειώνει, ωστόσο, ότι βασικό πρόβλημα των ντόπιων καλλιεργητών αποτελούν οι ανεξέλεγκτες εισαγωγές κυρίως από βαλκανικές χώρες.

«Η ποιότητα των προϊόντων μας είναι εξαιρετική είτε παράγονται υπό κάλυψη (θερμοκήπια) είτε υπαίθρια», μας ενημερώνει ο πρόεδρος, με τις οργανωμένες καλλιέργειες των κηπευτικών να αποτελούν κινητήριο μοχλό και έξτρα εισόδημα για τους παραγωγούς. Στα προϊόντα, επίσης, περιλαμβάνονται και τα εσπεριδοειδή (κυρίως λεμόνια), το ελαιόλαδο (από τα χωριά Ζάλογγο, Μυρσίνη, Λυγιά, Κρυοπηγή), τα ιχθυηρά (αναπτυγμένες μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας τσιπούρας και λαβρακίου στον Αμβρακικό), το τσίπουρο, το ούζο (της ποτοποιίας Ρούμπου), το μέλι και τα παραδοσιακά γλυκά και ζυμαρικά του Γυναικείου Συνεταιρισμού Θεσπρωτικού.

Γιορτάζουν τη σαρδέλα

Οι ποταμοί Αχέροντας και Λούρος συμβάλλουν στην εκτροφή της πέστροφας και ειδικά στην περιοχή της Χόχλας, όπου υπάρχει μονάδα ιχθυοκαλλιέργειας. «Η Πρέβεζα φημίζεται και για την αλίευση σαρδέλας, για την οποία, άλλωστε, πραγματοποιεί και γιορτή (σαρδέλας) εδώ και δεκαετίες. Παράδοση, όμως, έχει και στην αλίευση τσιπούρας, κουτσομούρας, κεφάλου και μικρών αχιβάδων», συμπληρώνει ο κ. Γιαμάς. «Δυστυχώς, όμως, δεν υπάρχει συσκευαστήριο σαρδέλας (για την παρασκευή παστού προϊόντος), οπότε συνεργαζόμαστε με τους συναδέλφους από τα αλίπαστα Μυτιλήνης, ώστε να πάρουμε την τεχνογνωσία, να ενταχθούμε στο επόμενο ΕΣΠΑ και να προχωρήσουμε στην κατασκευή ενός», μας ενημερώνει.

Επιπλέον, η Πρέβεζα κατέχει το 30% της συνολικής παραγωγής της χώρας σε χοίρειο κρέας (στη Φιλιππιάδα δραστηριοποιούνται οι αλλαντοβιομηχανίες ΒΙΚΗ, ΧΗΤΑΣ και ΓΙΟΛΔΑΣΗ). Ταυτόχρονα, σημαντική είναι και η παραγωγή γαλακτοκομικών από ελευθέρας βοσκής αιγοπρόβατα (στην Κρανιά), που, όπως ο ίδιος μας λέει χαρακτηριστικά, γαλακτοκομικές εταιρείες όπως η «Ήπειρος και η Δωδώνη… συναγωνίζονται ποια θα προλάβει να κλείσει τις περισσότερες ποσότητες γάλακτος».