Διπλασιάζεται η παγκόσμια κατανάλωση ελαιολάδου, φρενάρει στην Ελλάδα

Διπλασιάζεται η παγκόσμια κατανάλωση ελαιολάδου, φρενάρει στην Ελλάδα

Σχεδόν διπλασιασμό της παγκόσμιας κατανάλωσης ελαιολάδου στο διάστημα στο διάστημα που μεσολάβησε από τη δεκαετία του 1990 μέχρι σήμερα καταγράφει το τελευταίο δελτίο του Διεθνούς Ινστιτούτου Ελαιολάδου (IOC), με τις τρίτες χώρες ωστόσο και, ειδικότερα, τις ΗΠΑ, να αναδεικνύονται στον κινητήριο μοχλό αυτής της αυξητικής δυναμικής.

Στη χώρα μας η κατανάλωση φαίνεται να έχει εισέλθει σε ένα καθοδικό κανάλι από την έναρξη της οικονομικής κρίσης και μετά σε απόλυτους αριθμούς, ωστόσο η Ελλάδα εξακολουθεί να κατέχει τα ηνία στην κατά κεφαλή κατανάλωση.

Η δε μέση τιμή παραγωγού κατά την τελευταία εβδομάδα του Φεβρουαρίου διαμορφωνόταν στη χώρα μας στα 3,01 ευρώ/κιλό, 2 λεπτά χαμηλότερα σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι.

Οι τιμές τη φετινή σεζόν και οι τάσεις στην κατανάλωση

Ειδικότερα, σύμφωνα με το IOC, τις δύο τελευταίες εβδομάδες του Αυγούστου και την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου, οι τιμές παραγωγού διαμορφώνονταν στα επίπεδα των 3,54 ευρώ/κιλό και παρέμειναν σταθερές για αρκετά μεγάλο διάστημα, υποχωρώντας ελαφρώς στη συνέχεια. Στα τέλη Φεβρουαρίου βρίσκονταν, όπως προαναφέραμε, στα 3,01 ευρώ/κιλό.

Τόσο στη χώρα μας όσο και στην Ιταλία η κατανάλωση (σε όγκους) εμφανίζεται μειωμένη από την αρχή της οικονομικής κρίσης και μετά. Ωστόσο η κατά κεφαλήν κατανάλωση βρίσκεται σταθερά στην κορυφή της σχετικής λίστας με 12,8 κιλά ετησίως, ακολουθούμενη από την Ισπανία (11,3 κιλά), την Ιταλία (10,5 κιλά) και την Πορτογαλία (7,2 κιλά).

Σε παγκόσμιο επίπεδο η κατανάλωση αυξήθηκε 1,8 φορές από τη δεκαετία 1990-2000 έως τη σεζόν 2015-2016. «Υπεύθυνες» για την άνοδο αυτή είναι κατά κύριο λόγο χώρες που δεν ανήκουν στο Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου, το μερίδιο των οποίων στην κατανάλωση υπερδιπλασιάστηκε από το 11% στο 24%.

Την ελαιοκομική σεζόν 2015-2016 η κατανάλωση εμφανίζεται αυξημένη 4,6% σε σχέση με την περίοδο 2014-2015.

Η Ιταλία παραμένει ο μεγαλύτερος καταναλωτής της ΕΕ από άποψη όγκου, αν και το επίπεδο της κατανάλωσης άρχισε να μειώνονται σε μεγάλο βαθμό το 2006/07 έως ότου έπεσε σε 520 000 τόνους το 2014/15, το χαμηλότερο επίπεδο κατά την περίοδο αναφοράς. Στην Ισπανίαα καταγράφεται επίσης μια μείωση από το 2005/06 στον όγκο της κατανάλωσης. Τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ιταλία καταγράφεται πτώση της κατανάλωσης ελαιολάδου (160.000 τόνοι), μια τάση που συμπίπτει με τα χρόνια της οικονομικής κρίσης και αντιστοιχή σε πτώση 22% σε σχέση με 20 χρόνια πριν.

Αν και το μεγαλότερο μέρος της κατανάλωσης συγκεντρώνεται στις χώρες παραγωγής, είναι σαφές ότι το ελαιόλαδο έχει αρχίσει να καταναλώνεται όλο και περισσότερο στην ομάδα των άλλων μη παραγωγικών χωρών της Ε.Ε.

Στις ΗΠΑ καταγράφονται οι πλέον εντυπωσιακοί ρυθμοί ανάπτυξης, παρά το γεγονός ότι η κατά κεφαλήν κατανάλωση εξακολουθεί να μην ξεπερνάει τα επίπεδα των 0,9 κιλών, συγκρίσιμα μόνο με τα αντίστοιχα σε Γερμανία και Μεγάλη Βρετανία.

Διαβάστε ολόκληρο το Δελτίο Φεβρουαρίου του IOC