«Δυο μέτρα και δυο σταθμά» των δανειστών για το αγροτικό πετρέλαιο στην Ελλάδα

Μειωμένοι οι συντελεστές σε πολλές χώρες της Ε.Ε., επισημαίνει ο Νότης Μαριάς

«Δυο μέτρα και δυο σταθμά» από τους δανειστές για το αγροτικό πετρέλαιο στην Ελλάδα

Παρέμβαση στην Ευρωβουλή για το ζήτημα της κατάργησης της επιδότησης στο αγροτικό ντίζελ έκανε ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής, Νότης Μαριάς.

Σε ερώτηση που κατέθεσε προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο ευρωβουλευτής επισημαίνει ότι την ώρα που το μνημόνιο προβλέπει σταδιακή μείωση και, εν τέλει, κατάργηση των επιστροφών ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο, ο αγροτικός πληθυσμός των περισσοτέρων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης απολαμβάνει ελάχιστους ή και μηδενικούς φόρους στο αγροτικό πετρέλαιο και την ενέργεια που χρησιμοποιείται στη γεωργία. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να έχει σημαντικά μειωμένα κόστη παραγωγής και να αυξάνει την ανταγωνιστικότητα των προϊόντων του.

Στη γραπτή ερώτηση που κατατέθηκε την Παρασκευή 15 Ιανουαρίου, ο κ. Μαριάς επισημαίνει, ειδικότερα, ότιαρκετά κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης αξιοποιώντας την Οδηγία 2003/96/ΕΚ θεσπίζουν μηδενικά ή ελάχιστα επίπεδα φορολογίας στα ενεργειακά προϊόντα και την ηλεκτρική ενέργεια, που χρησιμοποιούνται στη γεωργία, τις καλλιέργειες οπωροκηπευτικών, τις ιχθυοκαλλιέργειες και τη δασοκομία.  Και την ίδια στιγμή στην  Ελλάδα, τρόικα και μνημόνια επιβάλλουν δυσβάσταχτη αύξηση φόρων στο αγροτικό πετρέλαιο, καθιστώντας την αγροτική παραγωγή ολοένα και λιγότερο ανταγωνιστική.

«Η τρόικα στην Ελλάδα με το τρίτο μνημόνιο (νόμος 4336/2015) -αναφέρει στο κείμενο της Ερώτησής του ο Νότης Μαριάς-  επέβαλε από την 01/10/2015 την αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (Ε.Φ.Κ.) στο αγροτικό πετρέλαιο από €66  στα €200  ανά χιλιόλιτρο ενώ από την 01/10/2016 ο συγκεκριμένος Ε.Φ.Κ. θα αυξηθεί στα €330  το χιλιόλιτρο και θα εξομοιωθεί πλήρως με τον Ε.Φ.Κ. του πετρελαίου κίνησης».

Με βάση τα παραπάνω ο Έλληνας Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής ρωτά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

1)Ποιος και γιατί εισηγήθηκε την συγκεκριμένη αύξηση στον Ε.Φ.Κ. στο αγροτικό πετρέλαιο στα πλαίσια του τρίτου μνημονίου;

2)Ποια θα είναι η στάση της Επιτροπής ως μέλος της τρόικας αν η Ελληνική κυβέρνηση αποφασίσει να δρομολογήσει την θέσπιση:

i)μηδενικού Ε.Φ.Κ. στο αγροτικό πετρέλαιο (πετρέλαιο εσωτερικής καύσης-gas oil) με βάση το άρθρο 15 παράγραφος 3 της Οδηγίας 2003/96/ΕΚ ή

ii)των ελαχίστων επιπέδων φορολογίας, δηλαδή 21 € ανά 1000 λίτρα όπως ορίζεται στο άρθρο 8 παράγραφοι 1 και 2α της ίδιας Οδηγίας.

Γιάννης Τσατσάκης